Pavlova met zomers fruit

0
Pavlova met zomers fruit cover

Wie zomer zegt, zegt pavlova. Want nu is er fruit in overvloed om deze zoete meringue te vullen. De beste meringue is knapperig van buiten en smeuïg aan de binnenkant. En vooral: overheerlijk!

Wat heb je nodig?

 • Oven (voorverwarmen op 160 °C, hete lucht 145 °C)
 • Bakplaat met bakpapier
 • Mixer, beslagkom, spatel of lepel

Ingrediënten voor de meringue

 • eiwit van 4 grote eieren (+/- 120 gram)
 • 225 g fijne kristalsuiker
 • 4 g maïzena
 • 4 ml witte wijnazijn (of een andere neutrale azijn, of citroensap)

Ingrediënten voor de vulling

 • vers fruit, wat je lekker vindt: aardbeien, frambozen, aalbessen, blauwe bessen, bramen …
 • naar keuze: slagroom, frambozencoulis, lemon curd, een bolletje ijs … of een combinatie! (Lemon curd is mijn favoriet. Het zure van de citroen en het zoete van de meringue versterken elkaar.)

Bereiding

 1. Zet je oven aan. Teken een cirkel met een diameter van 23 cm op je bakpapier, leg dat ondersteboven op je bakblik (zodat er geen inkt of potlood op je meringue komt).
 2. Meng de maïzena met de azijn. Doe het eiwit in je beslagkom en klop het stijf. Voeg telkens een eetlepel suiker toe en klop tot die is opgelost, voordat je een volgende lepel toevoegt. Als het eiwit alle suiker heeft opgenomen, voeg je het maïzena-azijnmengsel toe. Klopt nog even stevig door.
 3. Schep de meringue op je bakplaat. Maak er een mooie cirkel van, de meringue mag aan de buitenkanten iets hoger zijn dan in het midden. Zet de meringue in de oven en verlaag de temperatuur 10 graden.

  Tip – Plak met een klein toefje meringue de hoeken van je bakpapier vast aan je bakblik. Zo voorkom je dat het papier ‘wappert’ in de oven, en je meringue uit de vorm haalt.

 4. Bak de meringue ongeveer een uur. Voel voorzichtig of hij stevig is geworden. Zet de oven uit en laat afkoelen in de oven. Laat af en toe een beetje lucht ontsnappen.
 5. Laat de pavlova goed afkoelen voor je het bakpapier eraf haalt. Leg de meringue op een mooie schotel of bord.

Voor de afwerking

Je kan het schoongemaakte fruit rechtstreeks verdelen over de meringue. Nog lekkerder is het met een flinke toef slagroom of een bodempje lemon curd. Als je kiest voor slagroom, pas dan op dat je daar niet te veel suiker in doet, de meringue is al zoet genoeg. Lemon curd kan je zelf maken of kant-en-klaar kopen in de supermarkt. De zure citroensmaak is hemels in combinatie met de zoete meringue.
Zet de pavlova een uurtje in de koelkast voor je hem opdient.

In plaats van één grote meringue, kan je ook kleine schuimpjes bakken (Astridjes). Die hoeven niet zo lang in de oven.
Als je de meringue in een spuitzak doet, en met een geschikt spuitmondje op je bakplaat spuit, wordt je pavlova een waar kunstwerkje.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here