Passie

0
Passie

Op zondag 12 april, de eerste zondag na de eerste vollemaan na 21 maart, vieren we Pasen. Voor heel wat kinderen is dit een feest omdat ze paaseitjes krijgen. De meeste volwassenen verheugen zich op een dagje vrij (paasmaandag). De gewoonte om met familie samen te komen om Pasen te vieren, heeft de afgelopen jaren sterk aan belang ingeboet. Dat Jezus de derde dag na Zijn kruisdood zou zijn verrezen is in onze geseculariseerde samenleving voor veel mensen een brug te ver. Toch vormt dit, samen met de verwijzing naar de exodus, de ware betekenis van deze christelijke hoogdag.

Wat betekent Pasen voor jou?

Geloof jij dat het leven sterker is dan de dood? Of dat bevrijding mogelijk is? Gevangenschap en onderdrukking vermomden zich ondertussen achter maskers zoals prestatiedruk, sociale media, mode en genotsmiddelen, om er maar enkele te noemen. Meestal gaat het om zaken die ons een vals gevoel van comfort geven. Het siert de mens dat hij hard werkt, dus laten we de targets nog wat opvijzelen richting meer winst. Sociale media zijn verslavend en genereren ‘big data’ om ons kies- en koopgedrag te sturen. Mode schrijft voor welke kledij we best dragen en diverse genotsmiddelen zijn een doodlopende vluchtweg uit een slecht of te middelmatig leven.

Ruimte voor passie

We geloven niet langer in verhalen, laat staan dat we de tijd nemen en de moeite doen om ze zelf te bedenken of te schrijven. En toch schuilt in ieder mens een unieke bron waaruit verhalen of dromen opborrelen: passie. Maar wordt het in een wereld waarin men ons alles voorkauwt niet steeds moeilijker om deze kracht in onszelf te ontdekken? Terwijl politici vastlopen in een stellingenoorlog en onderwijs zoekt naar een antwoord op de vragen van de arbeidsmarkt, leiden televisie, radio en kranten ons af met sensatie en entertainment. Voor eigen fantasie en het ontdekken van onze passie is nog weinig ruimte over.

Waarvoor kan jij nog lijden?

Passie is onlosmakelijk verbonden met pijn. Naast een hartstochtelijk verlangen verwijst de term passie naar een uitdrukking van het lijden van Jezus Christus. Gedreven door naastenliefde stierf Hij voor ons aan het kruis. Waarvoor kan jij nog lijden of jezelf iets ontzeggen? Waarvoor kom jij uit je comfortzone? Daar schuilt namelijk jouw passie! Neem met Pasen de tijd om jouw unieke levensbron te ontdekken. Zo wordt deze Pasen het begin van een zalig leven.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here