Pasen

0

De lente deed ondertussen definitief zijn intrede en de hoogdagen van de christelijke beschaving staan voor de deur. Paaskuikentjes, geschilderde eitjes en andere creatieve stukjes dompelen het huiselijke interieur onder in een paassfeer. Echte fanatiekelingen tooien hun paasboom met mooie versiering en geven hem nadien hopelijk een mooi plaatsje in de tuin.

Net zoals Kerstmis werd het paasfeest door de jaren heen een festijn voor creatievelingen. De creativiteit bereikt haar hoogtepunt in de fabel die men kinderen vertelt. Zware gietijzeren klokken verlaten Rome om eieren te komen droppen in de tuinen van kindjes die braaf zijn. Dat geen enkel ei hierbij sneuvelt, is te danken aan de paashaas, die de eieren verstopt binnen het bereik van de kinderen …

Is het een kracht of een zwakte van kinderen dat ze dit niet hoeven te begrijpen voor ze het geloven? Staan wij nog voldoende stil bij wie werkelijk centraal staat in heel het paasgebeuren? Christenen vieren dat Jezus de derde dag na zijn kruisiging opstond uit de dood, wat men op zijn minst ook een creatieve onderneming kan noemen. In zijn boekje ‘Jezus feit of fictie?’ beschrijft Josh Mc Dowell hoe Petrus aanvankelijk beweerde geen vriend van Jezus te zijn, om niet zelf de kruisdood te moeten ondergaan. Na de opstanding van Jezus zijn zowel Petrus als de andere leerlingen de kruisdood gestorven, doordat ze bleven getuigen van de ‘verrezen Heer’ … Deze en andere feiten tonen aan dat Jezus Christus een ‘mens geworden goddelijkheid’ bezit, die men vandaag veel te onbezonnen op een hoop smijt met het bestaan van de klokken en de paashaas.

Wat men ook gelooft, Pasen blijft een uitgelezen kans om zich te bezinnen over de kracht die van het leven uitgaat. Laten we rond Pasen ruimte scheppen om het licht in ons leven toe te laten en dankbaar stilstaan bij alle zegeningen die de lente gratis over ons uitstort: zon, bloesems, warmte, kracht, jeugdigheid, vruchtbaarheid, … Pasen, de lente en de ‘verrezen Heer’ nodigen ons uit om op zoek te gaan naar wat goddelijk is in onszelf. Wie deze zoektocht aanvat, merken dat hij of zij niet alleen zoekt. Laat je leiden door het licht van Pasen, opdat we ooit samenkomen … in hetzelfde verhaal.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here