Park Brialmont verwacht je deze zomer

0
Park Brialmont verwacht je deze zomer cover

BERCHEM – Park Brialmont verenigt drie parken tot één groot, groen gebied: het De Villegaspark, Wolvenberg en het Brilschanspark. Samen vormen zij een heerlijke groene long in de stadsdrukte. Natuur, ecologie en het historische erfgoed van de voormalige militaire omwalling spelen hier de hoofdrol.

Het nieuwe ontwerp wil vooral de erfgoedbeleving en de natuurwaarde in het Brilschanspark versterken. Alles werd in het werk gesteld om er niet alleen een mooi, aantrekkelijk wandelpark van te maken, maar ook een ontmoetingsplaats in volle rust voor de stadsbewoners die nood hebben aan een stukje vrije natuur. Het glooiende landschap versterkt het gevoel van vakantie dat deze plek uitstraalt. Zo dicht bij de ‘bewoonde’ wereld en toch zo ver van de drukte die ons zenuwachtig maakt. Er werd een interessant masterplan samengesteld dat de komende maanden vorm krijgt.

Entree aan de Grotesteenweg

Het masterplan werkt een gedetailleerd landschapsontwerp uit binnen de nieuwe identiteit als natuur- en erfgoedpark. Het ontwerp refereert aan de oorspronkelijke Brialmontomwalling en speelt met hoogtes en laagtes, doet voorstellen voor een duurzaam en ecologisch watersysteem, versterkt het historische karakter, werkt een heldere palenstructuur uit en creëert nieuwe verblijfplekken. Het masterplan bevat concrete projecten voor korte en middellange termijn die gedetailleerd uitgewerkt worden met aandacht om te komen tot een parkverbinding over de Ring en de bouw van een geluidswal.

In samenspraak met het district Berchem zijn twee projecten uit het masterplan eerst uitgevoerd: het natuurpark Wolvenberg en de entree aan de Grotesteenweg.

Zone voor lokale evenementen

Op het glacis (het van buiten naar binnen glooiende, omhooglopende terrein) aan de Marcel Aubertinlaan komt een uitgeruste zone voor lokale evenementen zoals Bar Brilschans. Aan de straatkant kunnen podia, foodtrucks en andere standen tijdelijk opgebouwd worden. Evenementen kunnen hier plaatsvinden met respect voor de natuur en de buurt. Daarmee was al begonnen vóór corona stokken in de wielen kwam steken. Maar tijdens de zomermaanden mogen we ons hier aan hernieuwde activiteiten verwachten.

Natuur en erfgoed komen samen

Centraal in het Brilschanspark ligt de schans, momenteel een open plek waar de sporen van de voormalige militaire vesting bijna volledig uitgewist zijn. Om de erfgoedwaarde van Park Brialmont onder de aandacht te brengen, wordt de structuur van de militaire vesting opnieuw verbeeld met hellingen in gras. De schans vormt het luwe hart van het Brilschanspark met aandacht voor rust en natuur, in het bijzonder de waardevolle graslanden van Natuurpunt. Het wordt een plek voor ontdekkers, waar natuur en erfgoed samenkomen. De bestaande helling bij de gracht, de meest waardevolle bosrand met beuken en eiken, blijft onaangetast.

Ga deze zomer eens op verkenning in dit gebied. Ga erin via de Grotesteenweg en je komt in een andere wereld terecht. Een stukje vakantie in eigen land!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here