Paolo Bouman – Laag vliegen de helden

0
Paolo Bouman - Laag vliegen de helden

Paolo Bouman is reclamemaker, blogger, journalist en fotograaf. ‘Laag vliegen de helden’ is zijn eerste roman. Filmisch geschreven, met knipogen naar ‘Pulp Fiction’ en ‘Intouchables’.

“Tien jaar geleden kreeg ik ernstige rugklachten”, vertelde de auteur, “Tramadol en Oxycodon werden mijn vrienden. Neurologen niet. Die kunnen alleen snijden en dat doen ze pas als je niet meer kan lopen. Niet meer lopen: ik probeerde het me voor te stellen. Wat zou dat betekenen voor mijn werk als reclamemaker, journalist en fotograaf? Bovendien was ik net begonnen aan mijn eerste roman. En daar reed de rolstoel mijn verhaal binnen. Een verhaal over Luuk. Hij regisseert reclamefilmpjes, maar houdt zichzelf voor ooit nog een speelfilm te zullen maken. Een dwarslaesie slaat die ijle droom aan scherven. Dan maar liever dood, maar wel in Hollywoodstijl, en hij regelt een pistool. Wanneer hij op een vroege ochtend op het strand het wapen tegen zijn hoofd zet, is hij getuige van een mishandeling die hij met zijn pistool weet te voorkomen. Een nieuw levensdoel is geboren. Want met een ‘gun’ op zak en niets meer te verliezen, kun je nog een hoop goed doen … Nou, dat loopt anders. Want het leven is geen film. En wrekers als Batman bestaan niet. ‘Laag vliegen de helden’ is een verhaal over jezelf opnieuw uitvinden. En over vriendschap. O ja, mijn rug? Die is oké. Door elke dag even te hangen, als een vleermuis.”

Het boek staat bol van hilarische, spetterende actie. Bouman is observator van zijn personages en hun handelingen. Vruchteloze zelfmoordpogingen mislukken door knullige toevalligheden. Tot Robin verschijnt als een deus ex machina, hij is karatespecialist en redt Luuk uit een benarde situatie. Er ontstaat een hechte vriendschap: Batman en Robin. Rebels with a cause, schrijft Bouman, en misschien klopt dat wel en komen ze op tegen onrecht allerhande. Spitse dialogen maken de gevoelige scènes nog sterker, mindere goden vallen nog mindere goden aan en proberen hen kundig af te maken, zo goed en zo kwaad het kan. De eigen tekortkomingen zijn daarin een verblindend excuus in een stukje maatschappij dat helemaal in verwording lijkt. Dit is een stoere roman met soms harde beelden, terwijl de achter het net vissende medemens het hart onder de riem zoekt. Of hij dat vindt, lees je in een verhaal dat ras voortschrijdt. Een goed manuscript etaleert dubbele gevoelens die vlug intrigeren, dat wist de auteur ook. De mening van de uitgever was doorslaggevend.

“Toen ik mijn manuscript af had, ging ik eerst op zoek naar een ambassadeur, ik dacht, ik moet een schrijver vinden die mijn verhaal wil aanbevelen bij een uitgever. Maanden later was ik dat gebedel zat en dacht, vooruit: opsturen die handel! Sommige uitgeverijen willen een lekker dik papieren manuscript, bij andere zoals Lannoo kun je het digitaal aanleveren. Exact 14 minuten nadat ik het verstuurde, kreeg ik reactie van directeur-uitgever Johan Ghysels. De titel had hem geïntrigeerd. Die was toen nog ‘Rolstoelman en Robin’. Hij had een paar hoofdstukken gelezen en mijn schrijfstijl beviel hem. Hij zou me over een paar weken iets laten horen. Vijf dagen later kreeg ik een uitgebreide mail met zijn felicitaties. Daarin stond onder andere …

Het is erg knap geschreven. Het verhaal zit mooi in elkaar en de personages zijn mensen van vlees en bloed. Je slaagt erin om ze stuk voor stuk geloofwaardig, uniek en menselijk neer te zetten. Wow!”

Wie ‘Pulp Fiction’ en ‘Intouchables’ heeft gezien, weet dat ruwheid en tederheid hand in hand gaan. Achter spannende, dan weer ontroerende scènes schuilt ook steeds het doembeeld van de handicap, van  aanvaarding of niet, van handelen al naargelang.

‘Laag vliegen de helden’ van Paolo Bouman boeit vast en zeker de liefhebber van het genre!

Roland Bergeys

Paperback – 288 bladzijden – EAN: 9789401474368 – Uitgeverij Lannoo

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here