Pakjes en zakjes

0
Pakjes en zakjes

Aan de hoeveelheid reclame voor speelgoed en cadeaus die ons overspoelt, weten we dat het weer die tijd van het jaar is. December, een maand met veel pakjes en zakjes. Op 6 december komt sinterklaas langs en op 25 december vieren we Kerstmis. Tijd om er even bij stil te staan.

Sinterklaas kapoentje

Begin december stijgt de spanning bij de jongsten aanzienlijk, want sinterklaas is op komst! Voor vele kinderen betekent dit het krijgen van speelgoed en snoep, tenminste als ze hun schoentje zetten. Daarin zit een brief voor de sint en uiteraard vergeten we ook zijn paard niet, dus een suikerklontje of wortel bij het schoentje zodat hij zeker langskomt. Als je braaf bent geweest, dan ligt er ’s morgens zeker iets voor je klaar … Maar sinterklaas kan niet overal langskomen, helaas, bij sommige mensen is het minder evident. Ook al zouden ze dit graag willen, soms kan het gewoon niet.

Kerstboom

Na sinterklaas wordt bij kerstliefhebbers de kerstboom bovengehaald of aangekocht. Die blijft dan bijna een hele maand staan tot na Driekoningen. Ik herinner me van vroeger nog de geur van de verse kerstboom in huis, heerlijk! Sommigen onder ons vieren kerstavond, anderen kerstdag zelf. Dan zitten we met onze voeten onder tafel, te genieten van een heerlijke maaltijd in gezelschap van gezin of familie. Toen onze familie stilaan uitbreidde met de partner van broer en zus, werkten we voor het kopen van de pakjes met een verlanglijstje en trokken we uit een zakje de naam van 1 persoon uit onze familie. Zo beperkten we de uitgaven en had toch iedereen een cadeau van zijn lijstje. Ik hoor van mensen in mijn omgeving dat ze dat nog altijd zo doen. Hoe meer Kerstmis naderde, hoe meer pakjes er onder de boom lagen. De nieuwsgierigheid ging mee in stijgende lijn!

Niet voor iedereen

Maar wat met personen die geen familie meer hebben of waar de gezondheidstoestand het niet toelaat om bij mekaar te komen, die er dus alleen voorstaan? Voor hen is december geen leuke maand. In alle winkels, reclameblaadjes, op radio en tv, overal word je om de oren geslagen met Kerstmis, gezellig samen vieren met de familie. Ze worden met de neus op de feiten geduwd, dag na dag. Gelukkig bestaan er initiatieven die ook voor die mensen een oplossing bieden, door een activiteit of feestmaaltijd te voorzien en hen zo samen te brengen. Waar een wil is, is een weg. Je kan ook zelf het initiatief nemen. ‘Nodig eens een eenzame uit’, die zin kan ik me nog herinneren van toen ik klein was. Ieder mens heeft zijn verleden en zijn verhaal, wie weet leidt het tot een warme ontmoeting en is dit voor herhaling vatbaar.

Het echte feest

Achter al die pakjes en zakjes zit uiteindelijk de echte reden van het feest. Voor katholieken is dat de geboorte van Jezus. Ook andere godsdiensten vieren rond deze periode hun ‘lichtfeest’ of iets dat daarmee overeenstemt. Waar het om gaat, is dat we tijd maken en aandacht hebben voor mekaar. Dit is zo belangrijk, maar we hebben het zo druk en zo weinig tijd in de loop van het jaar. Uiteindelijk willen we samen vieren en hopen we op een beter jaar. Want dat is wat Nieuwjaar ons brengt: een nieuwe start, opnieuw beginnen met een propere lei. Daar horen bijna altijd goede voornemens bij. Wat wensen we iemand toe voor het nieuwe jaar?

Traditie

Bij Kerstmis horen kerstkaartjes, ouderwets of niet, ze hebben hun charme. De creatievelingen maken ze zelf of recycleren ze uit andere kaarten. Van sommige mensen krijg je een kaartje met alleen namen erop, van anderen een kaartje volgeschreven met wensen. Wat is het belangrijkste dat je iemand kan toewensen? Een goede gezondheid blijkt een topper, want daarmee start alles. Als je gezond bent, kan je doen en laten wat je wil, bij wijze van spreken. Iemand die ziek is, kan je niets beters toewensen. Laten we het ook een beetje luchtig houden, met wat humor en relativeringsvermogen erbij. Misschien is het ook het moment om eens stil te staan bij je huidige situatie, je omgeving, je werk. Wat vind je goed, waarin wil je verandering brengen? Dan kan het nieuwe jaar ook een nieuw hoofdstuk worden in je leven. Geraak je er zelf niet uit? Dan kan je terecht bij een loopbaancoach. Ik wens jullie alvast veel mooie, gezellige en warme momenten. Samen maken we er een geweldig nieuw jaar van!

Kristel Van Doorslaer

www.activational.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here