Afbeelding
Oorlog en vrede

Oorlog en vrede

Leven en welzijn

Begin november herdenken we onze overledenen en sinds 1918 betekent 11 november de dag van de Wapenstilstand, het einde van de ‘Groote Oorlog’.

Vrede brengt voorspoed

Wie zijn geschiedenis kent, weet dat een rustige periode in regio of land voorspoed en vooruitgang brengt. Hoe dikwijls waren de gewone mensen het slachtoffer van de veroveringsdrang van de heersers uit hun tijd. Oorlogen en veldslagen veroorzaakten grote schade aan oogsten die soms zo goed als helemaal vernietigd werden of opgeëist door de legers om de soldaten te voeden. Daardoor leed de lokale bevolking honger en verzwakte, ten prooi aan ziektes. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 zijn we in Europa gespaard gebleven van oorlog, op enkele uitzonderingen na. De oudere generatie die een oorlog meemaakte, weet hoe belangrijk het is om zich veilig te voelen, gerust, zonder de dreiging van een bom die op je huis kan vallen.

Het grote gelijk

Vandaag zijn er nog altijd diverse regio’s ter wereld waar men strijd levert, de verdeeldheid zit soms diep. Wie bereid is naar de andere te luisteren en wie focust op de gemeenschappelijke zaken in plaats van op de verschillen is al op goede weg. Helaas blijkt dit in realiteit niet zo evident, de bewindvoerders regeren met harde hand. Jammer genoeg voor de mensen die daar wonen, want dat zijn altijd de slachtoffers. Terwijl ze niets liever willen dan gewoon hun leven leiden, hun kinderen veilig naar school laten gaan en werken om hun gezin te onderhouden. Ze worden opgeroepen om mee te vechten en in het beste geval overleven ze het. De slachtoffers zijn, zoals Willem Vermandere het zo mooi verwoordde in zijn lied 1000 Soldaten ‘altijd iemands vader, altijd iemands kind …’

Muziek verbindt

Hoe komt het dat wat in die onlustgebieden niet lukt, wel lukt met muziek? Hoeveel nationaliteiten spelen er mee in een orkest? Waarom kunnen bijvoorbeeld Israëlische en Palestijnse muzikanten wel samen musiceren? Is het dan echt waar wat ze zeggen, dat muziek de zeden verzacht? Misschien, maar ze werken wel allemaal samen naar één en hetzelfde doel. Hun boodschap brengen met muziek, op de mooist mogelijke manier met al hun gevoel en virtuositeit die ze in zich hebben. Ongeacht hun achtergrond, religie, cultuur … allemaal onderdeel van een groter geheel.

Verbeter de wereld

Het is een cliché dat zegt : ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Het lijkt zo eenvoudig, maar wat er ook gebeurt, we hebben zo snel ons oordeel klaar. Een verhaal heeft altijd twee kanten. In plaats van direct een standpunt in te nemen, luister een keer naar wat de andere kant van het verhaal is en leg dan beide naast mekaar. Geef datzelfde verhaal aan 10 mensen, zij interpreteren dat ieder op zich anders, vanuit hun eigen achtergrond, opvoeding, cultuur, ervaring … Hoeveel versies krijg je als ieder van ons zijn eigen interpretatie eraan geeft? Dus laten we eerst vegen voor eigen deur en zien wat we in onze directe omgeving kunnen betekenen voor elkaar. Zeg eens goedendag tegen een passant, doe een boodschap voor een buur die ziek is of slecht te been of sla een praatje met iemand die weinig sociale contacten heeft. Voor die mensen maakt dat alvast een groot verschil. Beter een goede buur dan een verre vriend ...

Gezellig samen

Op 31 oktober vieren velen onder ons Halloween, met pompoenen voor de deur, spinnenwebben en verkleedpartijen, een gebruik dat is overgewaaid uit Amerika. Ik ben eerder voorstander van ‘Thanksgiving’, dat gevierd wordt op de laatste donderdag van november met de traditionele kalkoen. Dankbaar zijn voor het eten dat op de tafel staat, dankbaar voor de mensen om je heen, familie en vrienden. Die kalkoen is groot genoeg om te delen met veel mensen, dat wel. Maar het belangrijkste is het samen-zijn. Mensen zoeken weer hun familie op die ze soms lang niet hebben gezien. Daar draait het om. Zeker nu, na het voorbije jaar is dit wat telt, mekaar opnieuw ontmoeten. Praat met mekaar, dat is de start van een goede verstandhouding, van vertrouwen en een veel betere oplossing dan de strijd aan te gaan.

Kristel Van Doorslaer

Foto: Treurend ouderpaar (Käthe Kollwitz) in Vladslo (B) ©Kristel Van Doorslaer