Afbeelding
Onverkort rond 't Fort - Jean-Michel Bal

Onverkort rond ‘t Fort - Jean-Michel Bal

Interviews

Fortgesprek - 32

Aristoteles gaf al wandelend les; zijn “peripatetisch” onderricht werd een begrip. Nietzsche beschouwde de ideeën die hem al wandelend te binnen vielen, als de meest waardevolle. President Obama placht zijn belangrijkste beslissingen na een wandelmeeting met zijn topadviseurs te nemen. En wie niet meer zo piep is, herinnert zich nog de wandelingen van Koning Boudewijn en premier Wilfried Martens die, kuierend in de tuinen van Laken, de hoogste staatszaken bespraken.

Wandelen blijkt dus inspirerend. Vandaar de idee om af en toe ons mooie Fort 4 als fraaie achtergrond te benutten voor een – hopelijk boeiend – wandelgesprek met een interessante gast.

Intro

Aan de Antwerpse Isabellalei opende onlangs het Maison de France. Deze instelling streeft ernaar de culturele uitstraling van Frankrijk en bij uitbreiding van de “Francophonie” (= inclusief de Franstalige cultuurwereld buiten Frankrijk) in en rond onze havenstad te bevorderen. Hoewel het aantal mensen met Franstalige roots in het Antwerpse slinkt, is deze gemeenschap nog steeds goed voor – naar schatting – zo’n 40.000 leden.

Jean-Michel Bal

is één van hen. Hij heeft een Belgisch-Franstalige achtergrond, maar woont al sinds zijn jeugd in onze regio. Zo liep hij school in het Sint-Ritacollege in Kontich en spreekt hij perfect Nederlands. Dat ik vandaag met hem een wandeling maak, heeft evenwel met een ander aspect van Jean-Michels veelzijdige persoonlijkheid te maken: hij is één van de drijvende krachten achter De Mortselarij, een brouwerij die focust op milieuvriendelijke productie van ambachtelijk bier.

Professioneel parcours

Aan het einde van de humaniora treffen we Jean-Michel aan in … Bolivië. Hij doet er leef- en werkervaring op, leert er Spaans en rondt er, in het raam van een uitwisselingsproject, zijn 6de jaar middelbaar af.

Terug in België blijkt studeren niet meteen zijn ding. In Jette kan hij wel aan de slag in de digitale drukkerij die zijn ouders er runnen. Hij houdt het 13 jaar vol … Volgt een zoektocht naar hoe hij zijn beroepsleven een interessantere, persoonlijker gekleurde invulling kan geven. In dat verband volgt hij in Brussel een cursus permacultuur, waarbij je leert hoe op een duurzame, ecologische én economisch verantwoorde wijze met de natuur om te gaan of die te bewerken.

Frédéric Keusters

is iemand uit Jean-Michels vriendenkring. Als “biersommelier” was hij enkele jaren aan de slag in Argentinië. Hij brouwde er bier en verkocht het aan cafés en restaurants. Door de voorthollende inflatie - en de corruptie – hield Frédéric het er uiteindelijk voor bekeken. Hij keert terug naar België.

De Mortselarij

Hij vertelt Jean-Michel over zijn project om in Mortsel een artisanale brouwerij op te starten. Mijn wandelgast is meteen enthousiast. Ze bundelen hun krachten en worden vennoten. Al meer dan een jaar betrekken ze ondertussen een pand aan de Rode Leeuwlaan. Stilaan maar zeker geven ze er vorm aan hun droom: een lokaal verankerde, authentieke, artisanale brouwerij opzetten. Qua taakverdeling houdt Frédéric zich vooral met het brouwen zelf bezig. Jean-Michel focust dan weer op het aspect “permacultuur” en fungeert verder zowat als “manusje-van-alles”. Ondertussen heeft ook Nicolas van Ballaer de weg naar Mortsel gevonden. Hij houdt zich vooral bezig met de marketing.

Hop

Aangezien de grond aan de Rode Leeuwlaan momenteel nog niet echt geschikt is voor de hopteelt, voert De Mortselarij hop in. Al naargelang de gewenste mix, gaat de voorkeur uit naar fruitigere varianten uit Amerika of Australië dan wel naar veeleer bittere soorten uit de Lage Landen.

Momenteel experimenteert het trio met diverse mengelingen. Zo valt het bier met een pompelmoestoets erg in de smaak van het cliënteel. Die klanten zijn overigens vooral particulieren. Wie dat wenst, kan een abonnement nemen en een jaar lang de gewenste specialiteit ontvangen.

Onze vennoten dromen ervan om op termijn een echt Mortsels bier te creëren, lokaal gebrouwen met lokale hop (momenteel leveren ze wel al een Mortselse Pale-Ale).

Site

Naast de bierbrouwerij telt de site van De Mortselarij (onder de naam The Red Lion Art House) nog tal van “bruisende” activiteiten! Zo is er een graffitimuur en zijn diverse kunstenaars er overdag of ’s avonds (semi)professioneel aan de slag. Kortom: een mooie synergie tussen natuur en cultuur!

Slot

Als ik bij mijn wandelgast, naar gewoonte, even peil naar zijn lievelingsdier, volgt het antwoord snel: de arend! Het toeval wil dat Jean-Michel enige tijd terug “zijn” dier liet uittekenen door een Keltische (!) sjamaan. En jawel: die kwam uit op deze machtige vogel. Aandachtig in de verte turen, rustig zijn moment afwachten en dan toeslaan: Jean-Michel herkent er zich volledig in!

We wensen hem en het hele team alvast een “schuimende” toekomst toe, waarin ambacht, duurzaamheid, ecologie, cultuur en verantwoord ondernemen tot een “spitante” mix mogen gisten!

www.demortselarij.be

Frank Kloeck