Afbeelding

Onverkort rond … Sport

Sport

Aristoteles gaf al wandelend les; zijn “peripatetisch” onderricht werd een begrip. Nietzsche beschouwde de ideeën die hem al wandelend te binnen vielen, als de meest waardevolle. President Obama placht zijn belangrijkste beslissingen na een wandelmeeting met zijn topadviseurs te nemen. En wie niet meer zo piep is, herinnert zich nog de wandelingen van Koning Boudewijn en premier Wilfried Martens die, kuierend in de tuinen van Laken, de hoogste staatszaken bespraken.


Wandelen blijkt dus inspirerend. Vandaar de idee om af en toe ons mooie Fort 4 als fraaie achtergrond te benutten voor een – hopelijk boeiend – wandelgesprek met een interessante gast.


Voor de 30ste aflevering van deze rubriek, wijken we even af van bovenstaande intro. In plaats van Fort 4 kiezen we – uitzonderlijk - voor een andere setting: de spiksplinternieuwe Sporthaven op het Sportlandschap aan Gasthuishoeven in een groot open landschap aan de rand van Mortsel.


Een trotse infrastructuurbeheerder – Gert Van Vlasselaer – troont me mee naar deze knappe realisatie, die pas sinds begin september operationeel is. Hier en daar zijn nog technici in de weer – enkele details wachten nog op de finishing touch. Maar het geheel oogt veelbelovend.


Sporthaven


Bij aankomst geeft het driedimensionale zeshoekpatroon op de gevel van donker beton al meteen de sportieve functie van de site aan. Met deze voetbalknipoog scoort het Architectenbureau Import.Export.Architecture nog vóór je het gebouw betreedt!


De gelijkvloerse verdieping omvat 4 kleedkamers voor scheidsrechters en 18 kleedkamers met douches voor de sporters. Op dit niveau koos het architectenbureau voor materialen die tegen een stootje kunnen, met name voor “robuuste, slagvaste plint” in het jargon. Geen franjes of overtollige decoratie, maar een degelijke en solide constructie.


Op de bovenverdieping raken we onder de indruk van de zwierige danszaal met “zwevende” vloer, met daarin verend isolatiemateriaal dat een perfecte akoestische isolatie waarborgt. Wekelijks leven zich hier onder meer fans uit van dans en Capoeira, een vecht-dansspel dat uit Brazilië kwam overwaaien.


Daarnaast zijn er cafetaria’s voor de diverse voetbalclubs. Enerzijds voor VC Mortsel Oude-God, anderzijds voor VK Helderhoek en Cantincrode vzw die een cafetaria delen. De base- en softballers van Mortsel Stars maken in een nabije toekomst de overstap naar het Sportlandschap. De cafetaria’s zijn omgeven door ruime terrassen, vanwaar de toeschouwer een perfecte inkijk heeft op het sportgebeuren.


Op deze etage opteerde de bouwheer overigens prominent voor hout, wat een warme uitstraling verleent aan het interieur.


Sportlandschap


Het complex ligt mooi ingebed in een groene zone tussen Fort 3 en Fort 4. Naast 4 natuurgrasvelden zijn er ook een kunstgrasveld en een tijdelijke sportaccommodatie. Tennisvelden, een beachvolleyterrein, een multifunctioneel kunstgrasveld (op het perceel dat toebehoort aan Cantincrode) doen de site méér dan indrukwekkend ogen.


Op sommige plekken kunnen supporters de wedstrijden bijwonen op speciaal daartoe aangelegde grasheuvels met zitbanken: samen met de spelers middenin de natuur dus!


Financiering, streefdoelen, bereikbaarheid


Voor de financiering van dit alles tekenden de stad Mortsel (via het Autonoom Gemeentebedrijf [AGB] Mortsel Patrimonium en Vrije Tijd) en Sport Vlaanderen. Bij zijn inhuldigingstoespraak, eind augustus, benadrukte bevoegd schepen Koen Dehaen de beoogde bovenlokale uitstraling van de infrastructuur. De hele – sterk verstedelijkte – Antwerpse Zuidrand kan hier terecht voor sportbeoefening in een weldoende oase. Daarnaast is er het streven om tot samenwerking tussen de diverse clubs te komen.



Energieduurzaamheid is een andere focus. Zo ligt het dak vol zonnepanelen en waarborgen de geselecteerde materialen een optimale isolatie. Wat die zonnepanelen betreft: de realisatie ervan werd toevertrouwd aan de eventcoöperatie ZuidtrAnt. Zij zorgde voor de fotovoltaïsche panelen via burgerparticipatie (aankoop van aandelen door particulieren). Een succesformule die ook onder meer voor zwembad Den Bessem werd toegepast.


Een vlotte bereikbaarheid was eveneens een must. Via de fietssnelweg F11 Antwerpen-Lier en de fietssnelweg F1 Antwerpen-Mechelen-Brussel kan je hier rustig naartoe fietsen. Voor wie met de wagen komt, wordt nog een ruime parking aangelegd.


Laagdrempelig - leeftijdenmix


Mijn wandelgezel benadrukt voorts nog dat de site niet alleen openstaat voor bestaande clubs, maar ook voor individuele sporters, G-sporters, vriendengroepen, … Iedereen die sportminded is, kan hier terecht (contactinfo: zie onderaan).


Ook zou het fijn zijn dat ouders die hun kinderen naar hier brengen, niet langer als een “taxichauffeur” heen en weer zouden rijden, maar gewoon ter plekke zouden blijven om zelf ook te sporten. Elk leeftijdssegment uiteraard wel in de eigen club of vereniging, maar wel samen op dezelfde site.


Toekomst


Ondertussen ligt er alweer een volgend nieuwbouwproject op de tekentafel om meer diversiteit aan sportdisciplines te clusteren op het Sportlandschap en zo in te zetten op een kruisbestuiving tussen verschillende sporttakken.


Ons gesprek is amper afgelopen of Gert springt gezwind op de fiets … op naar zwembad Den Bessem, want ook daarvoor is hij als infrastructuurbeheerder verantwoordelijk.


Mortsel is duidelijk een stad die inzet op vrijetijdsbeleving en sport. AGB Mortsel faciliteert en exploiteert.


Frank Kloeck



Info: Gert Van Vlasselaer en Architectenbureau.Import.Export


vrijetijd@mortsel.be - gert.vanvlasselaer@mortsel.be

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding