Afbeelding
Nostalgie uit Fabeltjesland

Nostalgie uit Fabeltjesland

Beleven

Naar aanleiding van de 65ste verjaardag van kindertelevisie in Vlaanderen en Nederland begon het Speelgoedmuseum Mechelen dit jaar met “Het jaar van de beeldbuiskinderen”. Enkele tijdelijke expo’s stonden op het programma. Een tentoonstelling over een populaire tv-serie met het speelgoed in de hoofdrol, Samson en Gert 30 jaar en de poppen van onder meer Sesamstraat en The Muppets kwamen al aan bod. “Op reis door Fabeltjesland” moest de volgende in de rij worden, maar de opening werd reeds driemaal uitgesteld door het ons nog steeds teisterende coronavirus.

Eindelijk was het zover, de dag voor sinterklaas kon de opening plaatsvinden en mochten de eerste bezoekers hun nostalgische trip aanvatten.

Al meer dan 50 jaar bevolken meneer De Uil, juffrouw Ooievaar, meneer De Raaf en vele andere dieren het Grote Dierenbos. De makers haalden hun oorspronkelijke idee bij de Franse schrijver Jean De La Fontaine. Tot zijn bekendste verhalen behoren “De raaf en de vos” en “De vos en de ooievaar”. Figuren die hij ook menselijke trekjes gaf. Je kan zijn huis bezoeken in Château–Thierry in het Franse departement van de Aisne, ook bekend voor de heerlijke champagne.

De Fabeltjeskrant begon haar Nederlandse tv-leven in 1968. In 1971 volgde de toenmalige BRT. De afleveringen waren gebaseerd op verhalen met meestal een achterliggende boodschap. Meerdere generaties groeiden op met de serie. In totaal maakte men 1640 afleveringen en werd de serie in meer dan 40 landen overgenomen. Elk land gaf trouwens een eigen naam aan het programma. In het VK heette de reeks “The Daily Fable”. Midden jaren ’70 kwam er een stop, maar in 1985 was er een eerste revival met na 2000 een bioscoopfilm, een musical en een digitale versie voor Netflix, zo leerde een volgende generatie de bewoners van Fabeltjesland kennen.

Kortom, collectief geheugen, geschiedenis en iets voor elke generatie, dus voor het Speelgoedmuseum een goede reden om dit vat vol nostalgie toe te voegen aan de tijdsexpositie.

Dankzij Stichting Mediadrome (NL) en verzamelaar Paul Van den Heuvel kreeg men een ruime collectie bijeen die de geschiedenis en het verhaal van de Fabeltjeskrant vertelt. De tentoonstelling bestaat uit verschillende delen. Beginnen doen we bij de ontstaansgeschiedenis en de evolutie doorheen de tijd.

Veel ruimte is er voorzien voor de merchandising vanaf 1968. Dit was in het begin niet zo evident. De serie kwam op tv en de toenmalige zenders kenden weinig of niets van promotie en reclame. Veel begon hier dan ook bij de makers zelf. Populair was het in de jaren ’60 en ‘70 om te sparen bij aankoop van producten in winkel of supermarkt. Je kon dan allerlei hebbedingetjes bekomen zoals spelletjes of sleutelhangers. Albert Heijn, Smiths, Ariel en Brio boden eerst Fabeltjeskrantspulletjes aan.

Allerlei speelgoed kwam er in de speelgoedwinkels zoals puzzels en natuurlijke replicapoppen. Knutselen zat ook in de lift: prikblokken, kleifiguren en kleurboeken voor de jongeren en handwerkpakketten voor de ouders.

Merchandising vond ook een weg naar de keuken, de kinderkamer en op vakantie: Fabeltjesdieren op handdoeken, beschuitdozen en campingbenodigdheden. Het porseleinen Bavariaservies en een volledige set limonadeglazen zijn nu zeer waardevolle collector’s items.

Dit deel van de tentoonstelling zal zeker de ouders aanspreken.

Muziek was ook een rode draad doorheen Fabeltjesland. Iedereen kent trouwens de begintonen. Samen met de liedjes die in de loop van de tijd gezongen zijn, kwam men tot een musical in 2007. Herbeleef deze musical met de originele poppen. De musical is trouwens ook door Vlaanderen getrokken en die muziek kon je ook terugvinden op een hele batterij van singles, langspeelplaten, cassettes en cd’s.

Prentbrief- en verzamelkaarten voor volwassenen kan je ook bekijken, samen met de originele Fabeltjeskrant. Ze werd als weekblad uitgegeven en bestond uit verhaaltjes, spelletjes en raadsels.

In de Fabeltheek kom je meer te weten over de 9 boeken die werden uitgegeven en de originele afbeeldingen. De Fabelscoop heeft onder meer de twee animatiefilms die respectievelijk in 1970 en 2018 gemaakt werden. Ga even zitten in de miniatuurcinema en geniet van fragmenten.

Interactief is er vooral voor de kinderen een doe- en zoektocht. Probeer de dieren na te bootsen, bezorg post met Gerrit de Postduif of luister naar intro’s in verschillende talen en koppel ze aan de juiste landen. De originele handpoppen uit de serie sluiten onze ‘fabelachtige’ tocht af.

Dit vat vol nostalgie is er voor oud en jong. Kinderen kunnen dromen om in een Fabeltjeslandbedje te liggen onder een Fabeltjeslandsprei en volwassenen kunnen zeker op zoek gaan naar hun favoriete item uit vervlogen tijden. Bij mij was het de viewmaster met bijhorende schijven. Of was het toch de reuzenlolly uit 1968 – gelukkig achter glas en eigenlijk zwaar verkleurd en dus oneetbaar.

Alle info: speelgoedmuseum.be

Voorlopig alleen open tijdens het weekend, op feestdagen en tijdens schoolvakanties.

Vooraf reserveren: reservatie@speelgoedmuseum.be

Afbeelding