Nieuwe lente

0
Senior couple walking arm in arm outside in spring nature. Rear view. Copy space.

Putje winter ligt ondertussen al ver achter ons en de lente kondigt zich aan. Langere dagen, aangename temperaturen, ontluikende fauna en flora zijn redenen genoeg om volop te genieten. Met een bijzonder jaar achter de kiezen zijn we er meer dan ooit aan toe. Het voorbije jaar werden we teruggeworpen op onszelf. Iedereen gaat op zijn of haar manier om met deze bijzondere situatie en de gevolgen zinderen ongetwijfeld nog heel lang na.

Ons ‘nieuwe’ normaal

Het ‘nieuwe normaal’ is een anderhalve-meter-samenleving. Hoewel, wanneer mensen elkaar nauwelijks nog mogen aanraken en verplicht zijn om de helft van hun gezicht te bedekken, kan men bezwaarlijk nog van ‘samen’-leven spreken. Nog erger dan de fysieke obstakels is de impact van de berichtgeving en de maatregelen op ons mentale welzijn. Terwijl de agenda's van psychologen en psychiaters uitpuilen, stellen ook veel mensen met fysieke klachten hun onderzoeken of behandelingen uit. Zware tegenslagen, zoals het verlies van een kind of partner, kunnen niet langer verzacht worden door de fysieke nabijheid en troost van een sociaal vangnet.

Onze nieuwe ‘moraal’

De zoektocht naar oplossingen speelt mensen uit elkaar. Sommigen zijn overtuigd dat er weinig of niets aan de hand is. Voor hen betreft het gewoon een griep, die de natuurlijke selectie een handje komt toesteken. Anderen eisen wereldwijde verplichte vaccinatie. Wie zichzelf grondig informeert en ook te rade gaat bij wetenschappers die geen forum krijgen in onze gangbare media, krijgt het moeilijk … We moeten hoe dan ook leren te leven met de gevolgen van onze keuze; niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen.

Gezonder leven

Een keuze die we sowieso kunnen maken, is om gezonder en bewuster te leven. Velen blijken mentaal niet bestand tegen de dagelijkse confrontatie met besmettings-, opname- en sterftecijfers. Ze ondermijnt letterlijk ons immuunsysteem. Men mist trouwens een unieke kans om iedereen bewust te maken van het belang van een goed functionerend immuunsysteem. In plaats van onze briljante natuurlijke afweer te versterken, ontsmetten we 20 keer per dag onze handen, dragen we mondmaskers en vermijden we zoveel mogelijk fysiek contact. Dit terwijl artsen en wetenschappers ons erop wijzen dat het ons natuurlijke immuunsysteem sterk verzwakt.

Vertrouwen in een ‘nieuwe’ lente

Hoe meer wetenschappelijke informatie je doorneemt, hoe meer begrip je krijgt voor mensen die durven toe te geven dat ze het niet meer weten … Hoewel we als recente levensvorm de aarde bevolken, is het eigen aan de mens om zich almachtig te wanen. Misschien is de belangrijkste les van het afgelopen jaar eindelijk uit deze illusie te ontwaken. Respectvol omgaan met de natuur en er in harmonie mee samenleven, geven mij alvast vertrouwen in een betere toekomst. Laat de ‘nieuwe’ lente maar komen …

Fik Verbiest – Mensen zijn Media

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here