Afbeelding

Nieuwe innovatieve kleuter- en basisschool BLIK

Nieuws

Op 1 september 2019 opent BLIK, de nieuwe kleuter- en basisschool van scholengroep Fluxus uit het GO!, haar deuren. Uit een eerder capaciteitsonderzoek van Vlaanderen en Edegem was gebleken dat de gemeente tegen 2019 te weinig onderwijsplaatsen zou tellen in het basisonderwijs. Edegem was daarom één van de vijftien gemeenten uit Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die middelen kreeg om bijkomende plaatsen te maken. De nieuwe school legt de focus op innovatief, creatief onderwijs, waarbij kinderen out of the box leren te denken.


1 september

De bouwwerken in het centrum van Edegem zijn ondertussen van start gegaan en het schoolgebouw moet klaar zijn in april. BLIK opent in september zijn kleuterschool en zijn klassen van het eerste en tweede leerjaar. Het is de bedoeling om later ook nog de andere jaren van het basisonderwijs op te starten. “We werken met een heel nieuwe aanpak op onze basisschool”, vertelt Geert Heymans, directeur van de nieuwe school. “Het is dan ook aangewezen dat onze leerlingen het hele of toch het grootste deel van het traject in dezelfde formule kunnen doorlopen. Daarom starten we met de kleuterklasjes en alleen de eerste twee leerjaren en niet met de latere jaren. Oudere leerlingen laten instappen in BLIK als ze eerder nog niet kennismaakten met de formule is niet interessant.”

Innovatief onderwijs

Bij Fluxus is men al langer bezig met innovatief en creatief onderwijs. Dat voor deze nieuwe school ook een volledig nieuw gebouw opgetrokken zal worden, biedt een ultieme kans om meteen met de juiste infrastructuur aan de slag te gaan. Ook andere scholen van de Fluxusgroep zullen meer inzetten op innovatie, maar daar blijft men voorlopig afhankelijk van de reeds bestaande infrastructuur. In de toekomst zal bijvoorbeeld ook in basisschool Kiliaan in Duffel, basisschool De Smiskens in Turnhout en internaat de 3master in Beerse de bestaande infrastructuur aangepast worden om met een gelijkaardig soort innovatief onderwijs aan de slag te kunnen gaan.
“Met Blik hebben we de kaart van vernieuwend onderwijs getrokken: geen traditionele klaslokalen, leren gebeurt zowel offline als online en vooral, de leerlingen leren samen te werken over de leeftijden heen”, zegt directeur Geert Heymans. “We stelden ons de vraag: welke vaardigheden hebben onze kinderen nodig om sterk te staan in het leven in de 21ste eeuw? Hoe moet onderwijs eruitzien in 2030?”
Het is de bedoeling om de leerlingen van de nieuwe school zelfstandig, creatief en nieuwsgierig te maken. Kinderen zullen de kans krijgen om hun eigen werk te plannen en problemen op te lossen door samen te werken, met of zonder hulp van de leerkracht. Ze monitoren hun activiteiten, controleren hun eigen processen en bepalen een plan van aanpak. Ze ontdekken dat ze elkaar nodig hebben om een opdracht te doen slagen. Dit coöperatief leren zet elke leerling in zijn kracht.

Aan de slag

In de praktijk zullen de kinderen ’s ochtends in aparte groepen samenkomen voor het onthaal van de dag. Daar komen de dagplanning en de verjaardagen aan bod, maar is er bijvoorbeeld ook ruimte voor een ‘gevoelsrondje’. “Daarna fladderen de leerlingen uit over een grote ruimte waar de verschillende leeftijden elkaar ontmoeten. Zo creëren we een leeromgeving waarin iedereen van elkaar kan leren. Leerlingen die het moeilijker hebben, kunnen deelnemen aan de makkelijkere opdrachten, terwijl anderen een meer uitdagende opdracht kunnen kiezen. De hele dag hebben de kinderen wel de mogelijkheid om terug te gaan naar hun eigen plekje, hun ‘veilige thuishaven’”, legt Heymans uit. “Het doel van BLIK is haar leerlingen met een actieve leerhouding hun rugzak te laten vullen met kennis, ondernemingszin en veel zin om, klaar voor de wereld, te vertrekken voor hun volgende uitdaging.”
Ook voor de leerkrachten van BLIK wordt het anders werken. “In het traditionele onderwijs moeten leerkrachten vaak ongelofelijk of zelfs onmogelijk veel differentiëren, wat hun werk natuurlijk niet makkelijker maakt”, aldus Heymans. “Bij BLIK zal dat minder het geval zijn. We gaan namelijk aan de slag met ‘vakankers’. Zij werken ieder voor hun eigen vak (rekenen, taal, ICT, …) een thema uit waar bijvoorbeeld gedurende twee weken rond gewerkt wordt. Zij maken voor dat bepaalde thema alle opdrachten, al worden ze in de klas natuurlijk bijgestaan door de andere leerkrachten.”
Scholengroep Fluxus heeft in Edegem ook al basisschool ’t Kofschip. Het is geenszins de bedoeling dat de bestaande basisschool en de nieuwe concurrenten van elkaar zouden worden. “Met de twee scholen willen we de lading dekken voor alle Edegemse kinderen”, zegt Geert Heymans. “Ouders kunnen zelf ongetwijfeld uitmaken in welke school hun kind zich het beste zal voelen. Dat kan het innovatieve onderwijs van BLIK zijn, maar evengoed het traditionele van ’t Kofschip. We zijn trots om Edegemse ouders deze keuze te kunnen geven.”

Meer info

Wie meer info wil kan terecht op de infodagen op zaterdag 19 januari en zondag 3 februari. Je kan de werf ook bezoeken op Openwervendag op zondag 24 februari.
Informatie en inschrijven: www.basisschoolblik.be
Foto: Scholengroep Fluxus