Afbeelding

Museum Mayer van den Bergh in de ban van Jheronimus Bosch

Nieuws

Jheronimus Bosch, de wereldbekende renaissancekunstenaar van de meest bizarre fantasieën en grillige figuurtjes, wordt dit jaar in Nederland uitgebreid gevierd met groots opgezette spektakels en tentoonstellingen. Ook het Museum Mayer van den Bergh feest mee. Met ‘Rondom Bosch’ toont het museum Boschiaanse schilderijen uit de eigen collectie.


Jheronimus Bosch (1450-1516) is een van ‘s werelds meest beroemde kunstenaars. Zijn karakteristieke werk vol illusies en hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries, verbeeldt de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. Ook na zijn leven is zijn werk onverminderd populair gebleven. Het inspireerde talloze kunstenaars tot navolging. De manier waarop Jheronimus Bosch zijn thema’s verbeeldde, was destijds totaal nieuw. Hij combineerde realiteit en fantasie en schilderde heiligen, duivels, landschappen en niet-bestaande wezens in wonderlijke nieuwe werelden.
In het feestjaar 2016 zet het Museum Mayer van den Bergh zeven Boschiaanse schilderijen uit de eigen collectie in de kijker. De presentatie ‘Rondom Bosch’ dompelt de bezoeker helemaal onder in de sfeer van Bosch. De verscheidenheid aan verschrikkingen en bizarre wezentjes is groot, ze hekelen vaak het laakbare gedrag van de mens. Bovendien illustreert de presentatie de populariteit van Bosch’ kenmerkende stijl in werk van bekende navolgers, zoals Pieter Bruegel de Oude en van de onbekende navolgers van Bosch, al dan niet met noodnaam. De werken tonen stuk voor stuk de typerende beeldtaal en thematiek.
Wie nog meer interesse heeft voor Bosch kan op 11 maart 2016 om 12.30 uur aansluiten bij een gratis lezing van professor dr. Jos Koldeweij. Koldeweij, de Jheronimus Bosch-expert die meewerkt aan de grote Bosch-tentoonstelling ‘Visioenen van een genie’ behandelt in de lezing ‘Is het of is het niet Bosch’ de enorme populariteit en navolging van Bosch met speciale aandacht voor de Boschiaanse werken die het Museum Mayer van den Bergh toont in de presentatie ‘Rondom Bosch’. De lezing is een must voor iedereen die een bezoek aan de grote Bosch-tentoonstelling plant. Koldeweij is hoogleraar kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Radbout Universiteit in Nijmegen, voorzitter van het Bosch Research and Conservation Project en lid van het wetenschappelijk comité van de grote Bosch-tentoonstelling ‘Visioenen van een genie’.
Info
Het werk van Bosch en zijn navolgers zit boordevol verwijzingen en betekenissen. Het Museum Mayer van den Bergh organiseert rondleidingen voor individuele bezoekers om onder leiding van een gids de betekenis van de schilderijen te achterhalen.
Nog tot 30 april 2016 - Museum Mayer van den Bergh, Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen - www.museummayervandenbergh.be (ook voor inschrijving lezing), tevens individuele rondleidingen met gids mogelijk
Beeld
© ‘Strijd tussen Carnaval en Vasten’ - naar Jheronimus Bosch - Foto: Louis De Peuter en Michel Wuyts
EM