Mortselse wiskundeprof schrijft fantasyromans

  0
  Mortselse wiskundeprof schrijft fantasyromans

  Werner Peeters realiseert levensdroom

  De levensdroom van de prof wiskunde Werner Peeters, die doceert aan de Universiteit van Antwerpen, was lange tijd een roman te schrijven. Niet zomaar de eerste de beste. Het moest iets magisch worden, niet met getallen of wiskundige verstrooidheden, maar iets met elfen, draken en trollen, de ingrediënten van fantasyromans.

  Onlangs verschenen niet één, maar twee delen van DE SAGA VAN NORDLAND, met name DE DOCHTER VAN HET LICHT, gevolgd door DE DOCHTER VAN DE DUISTERNIS. Het schrijven van fantasy: een hobby als een ander?

  Toen de inmiddels 47-jarige Werner Peeters achttien was, stond hij voor een verscheurende keuze: wiskunde studeren of Germaanse? Hij dweepte met beide opties en wilde een boek schrijven zoals zijn idool Robert Jordan van de reeks Het rad des tijds. Een bijdehandse docent gaf hem de raad de voorkeur te geven aan wiskunde (“meer toekomst, meer bestaanszekerheid, want Germaanse met het finale doel een boek te schrijven kan iedereen in zijn vrije tijd (…)”.

  Filmrecensent

  Net voor de voorbije eeuwwisseling studeerde Peeters af als doctor in de wiskunde aan de Universiteit van Antwerpen, waar hij tot op heden doceert. De schrijfmicrobe, die hij van jongs af te pakken had, bleef. Sinds 1996 werkt hij als filmrecensent voor de site www.dvdinfo.be, waarvan hij intussen hoofdredacteur is.

  A Game of Thrones en Het rad des tijds waren de hoekstenen die Peeters ertoe aanzetten om zijn eerste roman te schrijven.

  DE SAGA VAN NORDLAND werd een turf van een boek, zodat zijn uitgever hem de raad gaf er twee delen van te maken, die haast gelijktijdig op de markt kwamen. Een derde en laatste deel wordt over enkele maanden verwacht.

  Vuur manipuleren

  In het eerste deel, DE DOCHTER VAN HET LICHT, maken we kennis met het hoofdpersonage, Sigrunn Ingunndottir, een knappe meid met een geheim. Zij kan met haar geest vuur manipuleren. Alleen moet zij zichzelf telkens opnieuw pijn doen vooraleer ze een vlam kan laten branden. Het lijkt erop dat haar gave haar meer narigheden dan voordelen oplevert. Zo is er Ogrim, de leider van een reisekjämmer, een rondreizende groep kunstenmakers, die het meisje tijdens voorstellingen wil opvoeren en bereid is om daarvoor over lijken te gaan, maar er is ook Q’Nay, een qivanna, een sprekend katachtig wezen, dat ooit over dezelfde gaven beschikte, maar zichzelf heeft opgebrand! Hoe ook, Sigrunn beleeft een spannend, maar dodelijk avontuur, waarbij ze niemand kan vertrouwen.

  Vriendschap en verliefdheid

  In het tweede deel, DE DOCHTER VAN DE DUISTERNIS, is Sigrunn net uit de klauwen van de reisekjämmer van Ogrim ontsnapt wanneer ze op de hoeve Aswoldson arriveert. Gebrandmerkt als een dievegge wordt ze veroordeeld tot zware landarbeid. Angstvallig tracht ze te verbergen dat ze nog steeds de gave heeft om vuur te laten ontbranden telkens als ze zichzelf pijnigt, maar geheimen hebben de neiging zich te openbaren. Naast het feit dat ze vriendschap en voor het eerst in haar leven een grote verliefdheid ervaart, komt ze ook te weten dat de hoeve een duister geheim herbergt, dat eens te meer haar wereld op zijn kop zal zetten.

  Alsof dit allemaal nog niet volstaat, is een derde vervolg op komst, HET MEISJE VAN DE ZWAARDEN.

  Fantasy in de lift

  Na een lange descriptieve inleiding groeit de spanning in deze vlotgeschreven fantasyromans. Interessant debuut, vooral voor fantasyfanaten! De voorbije decennia is de status van fantasy zeker verhoogd en de auteurs ervan worden niet meer bij voorbaat afgewezen. Ooit was het bon ton te zeggen: dat soort boeken lees ik niet. Alleen in de literaire wereld kijkt men er vandaag zo mogelijk nog negatief tegenaan – op basis van rancune vanwege de soms enorme oplagen van inmiddels bekende fantasyauteurs?

  Werner Peeters: De saga van Nordland (drie delen), uitgeverij Boekscout, Soest NL, 2020, 324 blz. per deel, prijs: 22,99 euro per deel

  Geen posts om weer te geven

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here