Mortsel – Een nieuwe fotostudio

0

We vernamen via Mortsel tv dat er een nieuwe fotostudio voorhanden is in Mortsel. Hierover wilden we het fijne weten en staken daarom ons “studiolicht” op bij CVO LBC Mortsel, meer bepaald bij de leerkracht digitale fotografie zelf.

Sanne Weckx, een fotostudio in LBC Mortsel, vertel eens, wat is LBC Mortsel?

LBC Mortsel is een kleinere speler in het grotere geheel dat CVO LBC Onderwijs (Centrum voor Volwassenenonderwijs – Leerrijk Boeiend Creatief) heet. We zijn niet de kleinste, vermits we met meer dan 60 leerkrachten lesgeven op 4 locaties, verspreid over Mortsel en Berchem. Het is voornamelijk een gezellige school, met een persoonlijk karakter en een warm menselijk hart. Voor mij is een school het gezicht van een directeur en dat is nog tot einde juni 2019 Els Verhoeven!

Wie of wat is Sanne Weckx?

Sanne Weckx is een gepassioneerde en dynamische leerkracht digitale fotografie. Ze streeft ernaar haar cursisten op een hoger niveau te brengen. Samen met haar cursisten ondersteunt ze tevens met foto’s het publicatieluik van de school en werkt ze van tijd tot tijd samenwerkingsverbanden uit tussen de verschillende modules en/of cursussen en externe partners.

Waarom een volledige fotostudio in LBC Mortsel en hoe werd die gerealiseerd?

Om de cursussen digitale fotografie te kunnen geven met de diverse modules die er in de voorbije negen jaar in de school zijn gegroeid, ontstond als van nature, maar uiteraard ook omdat de leerplandoelen hieraan niet voorbijgaan, de noodzaak om cursisten kennis te laten maken met fotografie in situaties waarbij ze zelf het licht naar hun hand kunnen zetten. Ik denk maar aan portretfotografie, productfotografie, stilleven, miniaturen, close-up en voedsel.

We startten met eigen middelen zoals een eigen bureaulamp. In 2013 volgde de aankoop van twee flitstoortsen van een goed merk. De opleiding bracht enkele bijzonder gemotiveerde klassen voort, wiens honger naar bredere en diepgaandere fotografische kennis bleef groeien.

Het probleem bleef het ontbreken van een volwaardige fotostudio en bijgevolg weken we uit naar LBC Berchem waar een donkere kelderruimte dienst kon doen.

Natuurlijk zijn er lessen buiten de studio, maar de noodzaak voor een divers aanbod aan technieken als stop motion, greenkey, highkey, lowkey, reproductie, complexere belichtingstechnieken in diverse portretuitdagingen, rook en glas fotograferen, … bleven het nut en de noodzaak van een volwaardige fotostudio bewijzen.

We konden altijd wel terugvallen op de ruimte in Berchem, doch telkens bracht dit een enorme verhuizing van divers materiaal teweeg. Je kon er immers niets achterlaten of stockeren.

Dit schooljaar bleken bepaalde factoren, zoals daar zijn de leegstand door verhuizing en het verhuren van lokalen van de St.-Lutgardisschool enerzijds en anderzijds een financiële injectie vanwege het bestuur van LBC Onderwijs, ons gunstig gestemd te zijn. Er werd een lokaal vlakbij gevonden (lees ‘aan de achterkant’ van LBC Mortsel) en dit kon worden ingericht, een fotostudio waardig (achtgrondsystemen, flitstoortsen met lichtmodelleerders, triggers, …).

Natuurlijk kon ik dat project niet alleen verwezenlijken en bij deze wil ik iedereen die hielp bij de realisatie van de studio speciaal bedanken, van de secretaresses, mijn collega Liesbet, cursisten tot zelfs een ex-cursist!

Wat zijn de uitdagingen of verwachtingen op korte en lange termijn voor de module digitale fotografie met deze nieuwe studio?

Voor een school als LBC Mortsel is de grootste uitdaging steeds voldoende cursisten te werven om te kunnen blijven bestaan en meer nog, de kwaliteit die er in het verleden bewezen gehaald is, te blijven garanderen.

Passie voor digitale fotografie is één ding. Het is dan geen opleiding tot fotograaf, doch fotografie leren is zoals het leren van een taal, zeg ik altijd. Wil je de woordenschat beheersen, dien je veel te oefenen en te herhalen. De lessen lossen een deel van de vraagstukken tijdens de lesuren op.

Anderzijds zou het ook fijn zijn dat mensen die lid zijn van één van de omliggende fotoclubs in een soort wisselwerking met de school komen te staan. Een school is altijd een wat stroever iets. Het engagement is anders dan in een fotoclub. Het ledengeld ligt hoger, maar de leercurve ook. Eens de basismodules gepasseerd, kunnen specifiekere onderwerpen, en dat zelfs zeker op speciale vraag, behandeld worden tijdens de lessen.

Een andere uitdaging is hoe deze studio in de nieuwe situatie van de nieuwbouw die LBC Mortsel zal krijgen vanaf 2023, zal functioneren. Uiteraard is mijn hoop dat hieraan een continuïteit kan worden gebreid of om in vakjargon te blijven “geflitst”.

Een studio is één ding, de invulling, de eigen inbreng en creativiteit van de cursist, is iets wat die studio niet zonder meer kan verschaffen, maar eerder kan stimuleren.

Foto’s @Sanne Weckx

– Meetjesman

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here