Mogen we weer?

0
Mogen we weer?

Eind april 2021 organiseerde o.a. de KVS in Brussel een testevenement. Een voorstelling met 50 mensen mocht doorgaan in een zaal waarin constant de luchtkwaliteit werd gemeten. België is niet het eerste land dat dergelijke tests organiseert. Als de resultaten goed zijn, mogen we dan binnenkort weer genieten van cultuur?

Musea

Als cultuurliefhebber verleng ik jaarlijks mijn museumpas. Dat is een goed excuus om met een vriendin af te spreken en naar een of andere boeiende tentoonstelling te gaan kijken. Vorig jaar hebben we helaas de J. van Eyck-tentoonstelling gemist, want onze tickets waren gereserveerd voor eind maart. Heel jammer, want het was echt een uitgelezen kans en uniek, al die werken samen, maar that’s life. Soms loopt het niet zoals je graag wil. Dat wil niet zeggen dat we ondertussen niets meer gedaan hebben. Een virtueel bezoek aan een galerij kan ook, al voelt het toch niet hetzelfde als zou je daar ter plaatse rondlopen, maar het is een alternatief, beter iets dan niets, zegt de optimist.

Ondertussen kunnen we al opnieuw een hele reeks musea bezoeken, mits reservering van een tijdsslot. Op zich niet slecht, want er lopen minder mensen in het museum en dus krijg je meer kans om een kunstwerk echt te bekijken.

Muziek

Mogen we dan ook weer starten met zingen? Als koorlid is het ondertussen al meer dan een halfjaar geleden dat we samen repeteerden. Alle concerten en uitvoeringen werden om bekende redenen uitgesteld van 2020 naar 2021. Dit voorjaar moesten sommige uitvoeringen weer verplaatst worden naar een latere datum, maar er komt licht aan het einde van de tunnel. Eerst was er sprake van 10 mensen samen in de buitenlucht, dat zouden er dan 25 worden in mei en 50 in juni. Dat opent perspectieven! Aangezien we in het najaar 2022 een groot project plannen met 2 koren, wordt het stilaan tijd om hieraan beginnen te werken en onze stemmen weer te smeren. De eerste repetities zullen dan wel buiten moeten doorgaan, met afstand, maar dat hebben we er graag voor over. Met een beetje goede wil kan dat allemaal geregeld worden! Oh, wat kijken we ernaar uit om mekaar weer te zien!

Niet alleen koorleden, iedereen die in de muziek- of theaterwereld actief is, zij het professioneel of als amateur, wat hebben we het gemist, die optredens, de voorstellingen, toneel, bioscoop en zoveel meer, want daar draait het toch allemaal om, je helemaal laten meeslepen in een verhaal, in muziek. Dat is toch puur genieten! Dat helpt ons ook om te ontspannen … Zalig!

Meer dan cultuur alleen

Laten we niet vergeten dat cultuur ook een heel belangrijk sociaal aspect heeft. Of je nu actief bent in een koor, een theatergezelschap of een andere vereniging, voor of achter de schermen mee betrokken bent, je werkt samen met andere mensen. Er is mogelijkheid voor een gemoedelijke babbel, samen lachen en misschien ook samen verdriet delen. Dat doet zo’n deugd. Een mens is een kuddebeest en heeft die interactie met anderen nodig.

Hiernaar hebben we zo uitgekeken

Na een concert of museum of … opnieuw op een terras kunnen zitten met een lekker drankje, heerlijk. Hoelang hebben we dit moeten missen? Dat houdt ook in dat we er nu dubbel en dik van kunnen genieten. We weten nu hoe dierbaar het ons is, om samen te komen met familie en vrienden. Wees maar zeker, de reserveringen zullen binnenstromen. We zullen onze schade wel inhalen denk ik, ook met de zomer die eraan komt. Gelukkig, want de lokale ondernemers hebben geleden, ze hebben onze steun heel hard nodig.

Vermits we toch bekend staan als bourgondiërs mag dat geen probleem zijn. Zodra we groen licht krijgen om er voluit voor te gaan, staan we in rijen aan te schuiven. We hebben weer perspectief op korte termijn. Eindelijk weer samen mogen komen en praten, zingen, kijken, spelen, deelnemen, … heerlijk! Ik kijk er alvast naar uit. Jullie ook? Laat de zomer maar komen! Dat is de beste remedie tegen alle somberheid van het voorbije jaar.

Heb je het moeilijk met de aanpassingen, ervaar je negatieve gevoelens en geraak je er niet alleen door? Laat je dan begeleiden door een stresscoach.

www.activational.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here