Moederdag

0
Moederdag

In Antwerpen vieren we Moederdag op 15 augustus, de feestdag van Maria, de patroonheilige van onze stad. Wijlen schepen en liberaal denker Frans van Kuyck organiseerde in 1913 een speciale dag om het belang te benadrukken van de rol van de moeder, zowel voor het gezin als voor de maatschappij. Afhankelijk van het land of de streek waar men geboren is, viert men moeder op andere data die verspreid zijn over het hele jaar.

‘Mama’ en ‘papa’ zijn vaak de eerste woordjes die een baby spontaan weet te vormen. Logisch dat kinderen hun ouders ondertussen zo noemen. Volgens de etymologie is ‘moeder’ afgeleid van ‘zij die doet groeien’, wat meteen het belang aantoont van de rol van de moeder. Bijzonder is ook de biologische band die moeders hebben met hun kind. Een mama draagt haar baby maar liefst 9 maanden in haar buik om daarna met een enorme oerkracht het kind ter wereld te brengen. Bijna altijd na onnoemelijk zware arbeid en soms niet zonder risico voor eigen leven. Een uitstekende reden om mama minstens eens per jaar te verrassen.

Heel wat kinderen behouden een goede band met hun mama. Een duurzame, fijne relatie met moederlief is echter niet altijd evident en soms groeien moeder en kind toch uit elkaar. Hoezeer men deze band ook romantiseert en hoe vaak men ook beweert dat moederliefde onvoorwaardelijk is, mama’s zijn ook maar mensen van vlees en bloed. Zij mogen dan wel de schoot zijn waarin het leven van hun kinderen ontkiemt, zoon- en dochterlief volgen met vallen en opstaan hun eigen weg op manieren die de relatie degelijk op de proef kunnen stellen.

Onafgezien van de huidige relatie met je mama, is Moederdag een ideale gelegenheid om even dankbaar stil te staan bij het feit dat zij jouw toegangspoort was naar dit leven. Als baby en als kind zouden we het zonder de zorgen van onze moeder trouwens wellicht nooit hebben gered. Op hun beurt zijn mama’s eveneens kinderen van hun moeder, een keten die al eeuwenlang doorloopt en waarvan alle vrouwen deel uitmaken. Moeder, dochter, kleindochter, … zij zorgen ervoor dat leven alsmaar wordt doorgegeven. Doorgegeven in de schoot van Moeder Aarde.

Laten we op Moederdag misschien ook even die laatste niet vergeten, ons aller Moeder. Ook zij wordt door haar kinderen momenteel enorm op de proef gesteld. Schenk je moeder iets gezonds of wat van je tijd in plaats van een duur en chic cadeau. Moeder Aarde zal tevreden zijn wanneer haar kinderen wat leren consuminderen

Lees ook

Moederdag: ook voor plusmama’s!

Grenzen

‘Helpper’ nu ook actief in Kontich

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here