Menslief … je deugt

0

De term ‘menslief’ wordt vandaag nog nauwelijks gebruikt. Daarom begin ik er heel bewust mijn laatste column van dit jaar mee. Leg jij nog een verband tussen ‘Menslief … ik hou van jou’ en Phil Bosmans? De minzame bezieler van de Bond zonder Naam woonde in Kontich en overleed op 17 januari 2012 in Mortsel. ‘Menslief ik hou van jou’ verscheen in 1972 en werd destijds het meest verkochte boek in Vlaanderen. Met 800.000 exemplaren in Vlaanderen en Nederland en 2.000.000 exemplaren in Duitsland is het tot vandaag de grootste bestseller van de bekende uitgeverij Lannoo.

Zonder te pretenderen dat mijn pennenvruchten die van Phil Bosmans benaderen, zou ‘Menslief … je deugt’ een prachtige titel zijn voor een vervolg op zijn unieke bestseller. Net als pater Bosmans ben ik ook steeds op zoek naar het beste in de mens … en dat is heel wat! Hoewel we lichamelijk nauw verwant zijn met andere zoogdieren, onderscheiden we ons door onze geestelijke vermogens. Omdat onze hersenen enorm ontwikkeld zijn, kunnen we abstract denken, gebruikmaken van taal en problemen oplossen. Dit stelt de mens tevens in staat om kritisch naar zichzelf te kijken, aan introspectie te doen en op diverse manieren uiting te geven aan zijn emoties. Kortom, de mens is een fascinerend wezen met heel wat potentieel.

De positieve ingesteldheid van Phil Bosmans en de zachtaardige manier waarop hij menselijke relaties onderhield, haalden ongetwijfeld het beste naar boven in iedereen die hem ontmoette. ‘Menslief … ik hou van je’ was voor Phil meer dan de titel van een boek. Het werd een levenshouding, gebaseerd op zijn overtuiging dat ieder mens diep vanbinnen deugt. Hoewel pater Bosmans een christelijke achtergrond had, was zuivere naastenliefde -meer dan religie- zijn inspiratiebron en de drijfveer voor zijn handelen.

‘Menslief … je deugt’ wil ik vlak voor de jaarwisseling in geschenkverpakking onder ieders kerstboom leggen. Te hoge verwachtingen, prestatiedruk en de spiegel van perfectie die sociale media en reclame ons voorhouden, doen heel wat mensen aan zichzelf twijfelen. Geniet van jouw pakje vol ‘Menslief … je deugt!’ en berg straks al je twijfels op, samen met de kerstspullen.

Ik wens jou en al wie je liefhebt, hartverwarmende en deugddoende feestdagen en een gelukkig nieuw jaar.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here