Afbeelding
Meer mannen dan vrouwen overleden door corona

Meer mannen dan vrouwen overleden door corona

Gezondheid

Vrouwen, of ze nu in China, Italië, de VS of België wonen, worden gemiddeld minder ziek van het corona-Covid-19-virus dan mannen. Op de dienst intensieve verzorging ligt ongeveer 30% vrouwen voor 70% mannen. Gemiddeld sterft driekwart van de mannen voor een kwart van de vrouwen.

Ligt het eraan dat mannen over heel de wereld (maar vooral in China!) vaker roken of gerookt hebben, dan vrouwen? Hun longen zouden daarom kwetsbaarder zijn voor longziekten. Bovendien raken rokers terwijl ze roken, geregeld hun lippen aan en als een virus op hun vingers zit, vergroot dat de besmettingskans. Ook vergroot sigarettenrook de aanmaak van ACE2-cellen, een soort achterpoortje aan het einde van de neus- en keelslijmvliezen, waardoor het coronavirus zich nog gemakkelijker toegang kan verschaffen naar de longen.

Of komt het doordat mannen vaker dan vrouwen en al op jongere leeftijd, last hebben van onderliggende aandoeningen zoals obesitas, hartkwalen, hoge bloeddruk en suikerziekte? Is het omdat mannen gewoon minder hygiënisch zijn dan vrouwen? Wassen zij hun handen te weinig met water en zeep na elk toiletbezoek, na het snuiten van de neus, na een hoest- of niesbui, voor en na het eten, na gebruik openbaar vervoer of na een winkelbezoek?

Feit is dat het immuunsysteem (= afweersysteem) bij vrouwen sneller en beter werkt dan bij mannen wat, algemeen gesproken, een onmiskenbaar voordeel is bij infecties van virussen en bacteriën. Dit biologische verschil wordt aangestuurd door bepaalde vrouwelijke genen en versterkt door het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Een cruciaal verschil is wel dat vrouwen twee X-hormonen per cel bezitten en mannen slechts één. Een aantal kritische immuungenen, die effectievere eiwitten (= interferonen) tegen virussen (bijvoorbeeld uit de coronareeks) maken, bezit de vrouw dus dubbel zoveel als de man. Interferonen zijn de boodschapperstoffen die het immuunsysteem tot actie aansporen. Van het vrouwelijke hormoon oestrogeen is algemeen geweten dat het vrouwen die het in hoge mate bezitten (= jongere vrouwen tot de menopauze), beschermt tegen een groot aantal zowel inwendige als uitwendige schadelijke factoren. Gelukkig bezitten ook mannen, naast hun vele testosteron, ook een (kleinere) hoeveelheid oestrogeen.

Het eigenaardige aan het coronavirus is dat het kinderen moeilijker lijkt te besmetten. Kinderen genezen ook zonder veel problemen van het virus. Het verraderlijke is dat besmette, maar ogenschijnlijk gezonde kinderen toch volwassenen kunnen besmetten.

Zeer verontrustend is de blijkbaar lange levensvatbaarheid en dus besmettelijkheid van corona-Covid-19-virussen. Proeven op glas (bv. eetgerei), roestvrij staal (bv. deurklinken), plastic (bv. computertoetsen, belknoppen), karton (bv. drinkbekers) enz. wezen uit dat het virus daarop respectievelijk 36 uur, 48 uur, 72 uur en 24 uur kan overleven. Dit is ongehoord. In de aerosoldruppeltjes die we uitademen bij het praten, blijft het slechts 3 uur actief, maar deze aerosolen blijven binnenskamers wel heel die tijd in de lucht hangen. Het strafste van al is dat men in de cabines van het cruiseschip Diamond Princess 17 dagen nadat de passagiers de boot verlaten hadden, op allerlei oppervlakken nog sporen van coronavirussen aantrof. Virussen die uitgehoest of geniesd worden, bevinden zich in een beschermend slijmlaagje. Lang nadat dit waterlaagje (slijm is grotendeels water) op metalen, glazen of plastic oppervlakken terechtgekomen is, kan het dus andere mensen infecteren.

Wij zullen moeten wachten tot ernstig wetenschappelijk onderzoek alle onbekende aspecten rond coronavirus-Covid-19 - hopelijk - zal verduidelijkt hebben.

dr. apr. Paul Nijs