Meer dan Suske en Wiske voor Charel Cambré

0
Meer dan Suske en Wiske voor Charel Cambré

Pinanti United wereldkampioenen

Charel Cambré is een van Vlaanderens bekendste stripmakers en dat heeft niet alleen te maken met zijn werk bij Studio Vandersteen, waar hij onder meer verantwoordelijk is voor de handel en wandel van Suske en Wiske. De Nederlanders dwepen ook met hem. Sinds enkele maanden is Charel, samen met zijn vriend en Belgische collega Marc Legendre verantwoordelijk voor de strip Heden verse Vis in het populaire Nederlandse stipblad EPPO. Met het EK-voetbal in het vooruitzicht lijkt het ons de moeite om even terug te blikken op de twee albums over Pinanti United, geschreven en getekend door Charel Cambré.

Cambré (°1968) bracht zijn jeugd door in Herenthout waar zijn ouders een café hadden. Hij is de broer van Herman Cambré, drummer bij o.a. Clouseau en Natalia. Charel tekende er op bierviltjes. Hij volgde drie jaar de opleiding Kunsthumaniora in Lier en studeerde hierna nog vier jaar in Gent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

Hij werkte mee aan een heleboel bekende en minder bekende tv-animatieseries en enkele langspeelfilms. Zijn grote liefde lag echter bij de strip en tussen zijn tekenfilmwerk door, werkte hij aan de stripreeks Streetkids (tussen 1993 en 2003 verschenen als bijlage in het Suske en Wiske Weekblad). Hierna volgde één van de twee De Pfaffs-albums (2003-2004). Hij kwam in het vizier van Studio 100 en maakte voor hen de strips van Spring (zes albums tussen 2004 en 2007 en van Mega Mindy, ook zes albums tussen 2004 en 2009).

Zijn grote doorbraak kwam er met zijn persoonlijke stripreeks Jump, waarvan bij Standaard Uitgeverij vanaf 2007 niet minder dan zestien albums verschenen. Charel Cambré is overigens sinds 2013 nauw verbonden met Suske en Wiske als tekenaar van Amoras. Voor deel 5 van deze reeks (“Wiske”) ontving hij in 2015 samen met Marc Legendre de Willy Vandersteenprijs. Ter gelegenheid van 70 jaar Suske en Wiske tekende hij het stripverhaal De Spitse Bergen.

Overige werken

Cambré zorgde verder (scenario en tekeningen) sinds 2008 voor elf albums van Filip & Mathilde (voordien Albert en Co en Filip van België), De nieuwe avonturen van K3 (twee albums 2009-2010), zes albums van Amoras (sinds 2013), vier albums over De Kronieken van Amoras (sinds 2015), de stripreeks Pinanti United (twee albums) en drie albums Robbedoes special (2017-2018).

Pinanti United voor een goed doel

Charel Cambré is ook verantwoordelijk voor de leuke voetbalparodie Pinanti United, een straatploegje met herkenbare kids als keeper Courtois, kindervoetballertjes als een koppige Radja die chocoladesigaretten rookt en op zijn borst ‘de coach is een loser’ heeft laten tatoeëren, Aidan Hazard die hamburgers eet tijdens de halftime, een zwarte Kompany met een hoog voorhoofdje, een brave De Bruyne met ros haar. Om het op te nemen tegen een ploeg van hooligans zal Ninja Naingolan het goede voorbeeld geven door met sushi en Japanse gevechtstechnieken uit te pakken. De Bruyne is niet blij met de nieuwe truitjes en wil ontwerpen van Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten, Dirk Bikkembergs. De scepter van deze ploeg met jonge, toekomstige voetbalsterren wordt gezwaaid door ‘trainer Raymond’. Knap dribbelwerk, omkoping, ‘extra time’, terreinverzorging, nieuwe tactieken, slapende scheidsrechters en “Waar is da feesje? Hier is da feesje”-schreeuwende voetbalouders bij de zijlijn zorgen ervoor dat de lach van de lezer nooit buitenspel staat.

Van elk verkocht album gaat 1 euro naar de vzw ‘Bring a Smile’ die meerdere keren per jaar een Bring a Smile (BAS)-dag organiseert in ziekenhuizen of instellingen voor kinderen. Bring a Smile is gevestigd in 2550 Kontich Satenrozen 10. Info: www.bringasmile.be

Een mooi initiatief van Stripwinkel Alex onder het label INdruk (Gitschotellei 143 2600 Berchem)

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here