Meer bos voor Boechout!

0

Klimaatverandering, opwarming van de aarde, toename klimaatgerelateerde natuurrampen, klimaatakkoord van Parijs, … en dan hoor je plots … extra bos in Boechout! It has to be fake news! Where is that Hell Hole? Mensen zijn Media ging op onderzoek aan het Biesbesbos en wat bleek … helemaal geen fake news. Verre van!

Immers, de gemeente Boechout besloot om samen met het Kempens Landschap over te gaan tot het huren van een perceel bos in het centrum van Boechout. Dit perceel bos, gelegen langsheen de fietssnelweg Antwerpen-Lier, wordt voor een periode van 20 jaar gehuurd van de familie Van der Auwera. Het biedt zo een uitbreiding aan het reeds bestaande speelbos “Biesbesbos” (dat ook reeds in beheer is van deze partners).

Publieke groene ruimte

Deze uitbreiding van groen met ongeveer 1,2 hectare bos, creëert zo, samen met het Biesbesbos (een in 2009 zelf aangeplant bos), een groene long, een publieke ruimte in het centrum van de gemeente, met een totale oppervlakte van ongeveer 6 hectare bos en natuur.

De gemeente Boechout kiest ervoor om dit nieuwe stukje natuur dezelfde invulling te geven als het Biesbesbos. Het wordt namelijk een speelbos, dat plaats moet bieden aan jeugdverenigingen, wandelaars, gezinnen, … waar kan gespeeld, geravot, gewandeld en gepicknickt worden.

We kregen van burgemeester Koen T’Sijen (Pro Boechout&Vremde) samen met de huidige coalitiepartners (Groen-Gangmaker en CD&V) een rondleiding in het nieuwe stukje bos (zeg maar stuk bos!).

In tegenstelling tot het Biesbesbos met nog jonge aanplanting, mochten we vaststellen dat dit nieuwe stuk bos echt voorzien is van kanjers van bomen, een kleine vijver met eilandje en meerdere open ruimtes.

Duister kantje

Zoals het betaamt in elk verhaal, blijkt er ook in dit bos een duister kantje, een historisch element, te zijn. Tijdens WO II bleken de Duitse troepen hier een herstelplaats voor hun Panzer Fahrzeuge te hebben voorzien. Door het dichte bladerdak van de bomen was deze niet zichtbaar voor de geallieerde vliegtuigen en werd deze ook niet gebombardeerd.

Ja, na wat zoekwerk, na wat bodembedekking weg te hebben geschraapt, werd plots een betonnen vloerplaat zichtbaar. Wat er zich onder deze betonnen vloerplaat bevindt, is actueel nog een raadsel. Mogelijk zullen, na wat opknapwerk, wanneer het nieuwe stuk speelbos in gebruik wordt genomen (gepland in het voorjaar 2019), wel meer details bekend raken.

In ieder geval is nog maar eens aangetoond dat publieke en private samenwerking best mooie resultaten kan opleveren. Ieder van ons, hoe kleinschalig het ook mag wezen, kan echt zijn steentje (of meer specifiek zijn boompje, bos) bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering en de opwarming van de aarde.

@Meetjesman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here