Meer bewust met minder

0

Hoewel onze levensstandaard de voorbije decennia enorm is vooruitgegaan, denken heel wat mensen met veel heimwee terug aan hoe goed het vroeger was. Zo was de computer eerst een aparte kamer, werd hij vervolgens een compact soort tv om daarna te verdwijnen in een klein, plat apparaatje dat je open kan klappen op je schoot. Hoe kleiner de computer werd, hoe meer zijn vermogen toenam. En dat zegt veel over het vernuft van de mens die dit alles realiseert en verder ontwikkelt.  

Contact zonder verbondenheid 

Ondertussen lopen we met onze smartphone en oordopjes rond en communiceren we met mensen aan de ander kant van de wereld alsof ze naast ons wandelen. Of toch niet …? Toen een telefoon nog met een draad aan de muur hing, belden we om af te spreken waar en wanneer we elkaar fysiek zouden ontmoeten om samen leuke dingen te doen. Nu delen we de leuke dingen die we doen op sociale media en besteden we hieraan zoveel tijd en energie dat persoonlijk contact steeds minder aandacht krijgt. Mensen lopen de liefde van hun leven stomweg voorbij omdat ze de godganse dag op een schermpje kijken en luisterende oren worden verstopt met oordopjes om naar een of andere podcast of favoriete muziek van illustere onbekenden te luisteren. Het is schrijnend dat de toename van communicatiemogelijkheden onze contacten juist armer maakt en eenzaamheid in de hand werkt. 

De nieuwe armoede 

Hetzelfde geldt voor onze materiële welstand. Nog nooit genoot de doorsneeburger het materiële comfort van vandaag en toch groeit zijn ongenoegen zienderogen. Burn-out, depressie en andere psychische klachten zijn de pijnlijke uitwassen van een samenleving die verkeerde prioriteiten legt. Het is hoog tijd dat we onze materiële vooruitgang anders leren te gebruiken. In onze hoogtechnologische welvaartsstaat met al haar voorzieningen, worden we momenteel slachtoffer van een nieuwe armoede: een gebrek aan tijd. 

Tijd maken 

Terwijl het verstand steeds meer wil, wil ons hart rust en geborgenheid. Wie hierbij stilstaat, maakt andere keuzes. Keuzes die meer waarde geven aan het leven. Waarde die men in om het even welke materie nooit zal vinden. Maak tijd voor wat echt waardevol is. Ik gun het je van harte! 

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here