MARTIN LODEWIJK: 80 jaar jong

0

Martin Lodewijk (°1939) is één van de bekendste Nederlandse striptekenaars. Hij is de peetvader van oerpopulaire stripreeksen als Storm, Agent 327, January Jones, Johnny Goodbye, Bernard Voorzichtig. Hij voelt zich ook een beetje Vlaming: sinds 2004 schrijft Lodewijk, na Willy Vandersteen en Karel Biddeloo, de scenario’s van De Rode Ridder.

Als kind was Martin Lodewijk ziekelijk, maar hij vond troost in het lezen en zelf tekenen van strips. Op zijn achttiende kon hij zijn eerste verhaal (Lodewijk Pedaal) verkopen, maar het werd nooit gepubliceerd. Wat wel het geval was met twee stripboekjes voor de reeks Babel en Knetterton.

De Vliegende Hollander en Agent 327

Lodewijk brak pas echt door met de dagbladstrip Frank, de vliegende Hollander die in 1959 in de krant Het Parool verscheen. Toch duurde het nog tot halverwege de jaren 1960 vooraleer Lodewijk ging werken voor het wekelijks verschijnende stripblad PEP. Hij liet hierin een zekere Hendrik IJzerbroot als Agent 327 opdraven in een op James Bond lijkende parodie, meteen een schot in de roos. Al snel schreef hij ook scenario’s voor Johnny Goodbye en Bernard Voorzichtig.

Van Pep en Sjors naar Eppo

In 1975 fuseerden de stripbladen PEP en SJORS tot een nieuw blad, EPPO, waarvan Martin Lodewijk eerst artdirector, later hoofdredacteur werd. Agent 327 bleef bestaan en kreeg de Zwitserse spionne Olga Lawina (…) als vaste sidekick. (De laatste tijd was het Dick Matema die zijn schouders zette onder Agent 327, ondertussen zorgden niet minder dan 34 stripmakers voor nieuwe Agent-verhalen.)

Lodewijk begon toen ook scenario’s te schrijven voor de strips Storm, January Jones en Edmund Bell.

Het was ook de tijd van de vele pastiches, illegale parodies. Eén van de strafste was Kuifje in El Salvador, politiek getint en zelfs met de vermelding dat de opbrengst naar de bevrijdingsbeweging in El Salvador zou gaan. Het tekenwerk werd toegeschreven aan … Martin Lodewijk die prompt reageerde: “Daar heb ik echt niets mee te maken gehad, zelfs van mijn eigen reeks Agent 327 werd een parodie gemaakt, waarbij mijn personage streed tegen kernenergie”.

In 2003 waagde Lodewijk zich aan de mangastrip Quark.

De Rode Ridder

Sinds 2004 schrijft Lodewijk, na Willy Vandersteen en Karel Biddeloo, de scenario’s van De Rode Ridder (na Suske en Wiske de langstlopende reeks), nu getekend door Claus Scholz.

Hun eerste verhaal was nummer 207: De grot van de beer. Het laatste album van Lodewijk voor De Rode Ridder was De Witte Waan.

Lodewijk zou het te druk hebben gehad met andere projecten (ondertussen worden ‘losse verhalen’ van De Rode Ridder geschreven door Marc Legendre en getekend door Fabio Bono).

Dossier Agent 327

Al jaren kijken de fans er halsreikend naar uit: het eerste album van Agent 327 in een geheel herziene en opnieuw ingekleurde uitvoering. Dossier dozijn min één met 11 avonturen van Agent 327 in de jarenzestigsfeer, is een must voor de geschiedvorser en een must have voor lezers en liefhebbers. In dit album met 11 complete avonturen van Agent 327 die zich afspelen in de oertijd van het agentendom, de woelige jaren zestig van de vorige eeuw, wordt duidelijk waarom. Met één belangrijk verschil, Agent 327 is niet retro, Agent 327 is de real deal, en die is van alle tijden!

Martin Lodewijk: Agent 327 Dossier dozijn min één, Uitgeverij L, 48 pagina’s, softcover 8,95 euro, hardcover 18, 95 euro, 22 bij 29 cm

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here