MARC ANDRIES – Het begin van de eeuwigheid

0

De Hovenaar Marc Andries (°1939) wordt dit jaar tachtig en kan het schrijven niet laten. Hij, die ooit begroet werd als “een nieuwe, jongere Hugo Claus” zal niet in de vergetelheid dreigen te verdwijnen. Hij schreef onlangs Het begin van de eeuwigheid, een reeks aforismen en wijsheden. En er is een nieuwe roman op komst.

Maar eerst Het begin van de eeuwigheid, bedoeld als een eerste in een reeks van vijf bundeltjes. Schitterend geïllustreerd door Andries’ gabber Eddy Ausloos. ‘Een wijs boekje’ noemt Andries zelf dit pareltje met aforismen en wijsheden.

De teksten van deze uitgave zijn niet geordend per thema. Marc Andries heeft de gedachten die hij in de loop der jaren heeft genoteerd, gewoon chronologisch achter elkaar laten staan, zodat de lezer niet weet wat hem of haar op de volgende bladzijde te wachten staat. Net zoals de schrijver niet wist wat hij de volgende dag zou bedenken.

Spielereien van de geest

Ook net zoals de illustraties die Eddy Ausloos bedacht. Ook die zijn telkens weer verrassend. Of ze nu figuratief of abstract zijn. Het zijn, net als de teksten ‘spielereien’ van de geest.

Tekst en beeld werken complementair en zijn toch los van elkaar bedacht.

Poëzie

Andries geraakte niet alleen bekend, berucht, beroemd met zijn romans (een dertigtal). In het tijdschrift Hoos (waarvan hij medestichter was) schreef hij gedichten, die uitgroeiden tot een bundel, Gedichten in april (1960) en in De gebalsemde zoon (1961):

Dood is droefheid gebogen en geslagen in het museum van de tijd (blz. 9).

Later, in 1974, zou Andries nog een poëziebundel publiceren (in de Yang-poëziereeks): De dauw van vrouwen.

Romans

Het zou ons in dit korte bestek te ver leiden alle romans en verhalenbundels die Andries schreef hier te citeren, laat staan te duiden. We beperken ons tot de meest recente: Monseigneur (een eigenzinnig portret van de Belgische prins Karel), Mijn Max (historisch verhaal over de Belgische prinses Charlotte, dochter van koning Leopold I en haar man, Maximiliaan, aartshertog van Oostenrijk en nadien zelfs keizer van Mexico), Belg (waarin een belangrijke rol is weggelegd voor koning Albert I en zijn vriend Camille Huysmans), Vossenjong (het levensverhaal van een eeneiige tweeling, einde 19de eeuw, de ene flamingant, de andere Belgicist) en een biografie, Jef van Extergem, Als rook over de bergen (over de socialistische activist die in het Duitse ‘arbeidskamp’ van Ellrich omkwam).

De onbekende Belg

Andries heeft ondertussen de laatste hand gelegd aan een nieuwe historische roman: De onbekende Belg, die eerstdaags moet verschijnen. Als we goed zijn ingelicht betreft het hier de latere Willem II (1792-1849), koning der Nederlanden van 1840 tot 1849 en oudste zoon van Willem I en Wilhelmina van Pruisen. Hij zou de neiging hebben gehad zich te laten exploiteren door intriganten, een neiging die hem zijn hele leven zou kenmerken. In 1816 trad hij in het huwelijk met grootvorstin Anna Paulowna, zuster van de tsaar Alexander I. Meest in Brussel gevestigd, knoopte hij compromittante relaties aan met Franse émigrés en raakte hij o.m. betrokken bij een plan om Lodewijk XVIII te onttronen en Willem zelf koning van een met België te vergroten Frankrijk te maken. Zijn gedrag bij de Belgische Revolutie (1830-1831) kenmerkte zich weer door wilde grilligheid, door bravoure naast onberaden concessies. Het wordt weer heerlijk neuzen en speuren in de bevindingen van Marc Andries!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here