Mannen met baarden

  0
  Mannen met baarden

  Wie al eens snuistert in oude afbeeldingen, tekeningen, schilderijen of foto’s, stelt vast dat aangezichten ‘volgroeid’ waren. Vooral snorren en baarden waren in trek. Tattoos behoorden nog tot exotische kentekenen bij de Bosjesmannen, maar baarden waren een statussymbool. Vorsten en uitvinders, kunstenaars en edelmannen gingen rijkelijk behaard door het leven, maar niet elke vorst was zo verdraagzaam dat hij het dragen van baarden tolereerde. Peter de Grote bijvoorbeeld verbood het dragen van een baard.

  Ook The Beatles zorgden bij hun opkomst in de jaren 60 van vorige eeuw, voor een ware revolutie met hun langere haardracht. Het werkte ouders op de zenuwen. Ze beschouwden het als een aanval op hun goede smaak. Ook de kappers gaven begrijpelijkerwijze voeding aan het stijgende protest en de ingebeelde wansmaak van langere haren. Ze voelden zich zelfs in hun job bedreigd, maar het is uiteindelijk allemaal goed gekomen zodra bekende filmsterren en andere jeugdidolen de Beatlekapsels omarmden.

  Het dragen van een baard onderging een vergelijkbare evolutie. Vandaag is het dragen van een baard opnieuw onderdeel van een status of van een religie. Naast de weelderige, lange baard is er tijdens het einde van de vorige eeuw een nieuwe vorm van baard bijgekomen: de stoppelbaard. Vroeger was het een bewijs van hygiënische slordigheid. Iemand die zich niet gewassen of geschoren had, werd nagekeken en menig werkgever tolereerde deze rebelse houding niet. Vandaag ben je pas een ‘joopy’, een leidinggevende, als je aangezicht gesierd wordt door een onderhouden stoppelbaard.

  De tsaar die Nederlands sprak

  Het was ooit anders. De Russische tsaar Peter Aleksejevitsj Romanov, beter bekend als ‘Peter de Grote’ was een fervent tegenstander van het dragen van een baard. Onze baardmensen hebben vandaag geluk dat deze Peter niet meer aan de macht is. Hij was van 1682 tot zijn dood in 1725 tsaar van Rusland en uitzonderlijk groot voor zijn generatie: 204 cm, vandaar zijn roepnaam: Peter de Grote.

  Peter de Grote was de eerste Russische tsaar die buiten de grenzen van zijn rijk reisde. Hij hervormde het leger, de kerk, de handel en nijverheid, het onderwijs en de volksgezondheid in eigen land en maakte van Rusland een grootmacht. Hij was een groot liefhebber van zeilen en schepen omdat hij wist dat dit de vervoermiddelen van de toekomst waren voor zijn geïsoleerde land. Hij wilde zelf weten en ervaren hoe zeilschepen gemaakt werden. Nederland was op dat ogenblik toonaangevend in de scheepsbouw. Daarom trok hij persoonlijk op studietocht naar Nederland (Zaandam) om met eigen ogen te zien hoe een schip gemaakt werd.

  Hij was een bijzondere vorst met een zeer wereldse blik. Hij liet meerdere boeken uit het Nederlands, Frans, Duits en Engels naar het Russisch vertalen. Volgens betrouwbare bronnen zou hij zelf de vertaling van een boek van Erasmus hebben geredigeerd. Onder zijn bewind verscheen in Rusland ook de eerste krant. Tijdens zijn regering had hij een leesprogramma opgesteld om de Russen Nederlands te leren, maar dit project ging niet door wegens te veel protest. Zijn belangstelling voor de scheepsbouw had hem naar Nederland gebracht. Hij had er een minnares, de wijnkoperdochter Anna Mons. In Rusland had hij bij twee vrouwen vijftien kinderen, waaronder de latere tsarina Elisabeth I. De enige vreemde taal die Peter de Grote sprak, was Nederlands.

  Tijdens een van zijn doorreizen van Nederland naar Frankrijk in 1717 verbleef Peter de Grote kortstondig in Antwerpen. Op het pleintje op het einde van de Kloosterstraat bij de Riemstraat in Antwerpen staat een standbeeld ter ere van deze Russische vorst om dit feit te herdenken. Het is een kunstwerk van Georgi Frangoeijan.

  Belasting op het dragen van een baard

  Peter de Grote maakte van zijn stad (Sint-Petersburg) een nieuwe, naar het Westen gerichte hoofdstad. Om aan geld te komen voor al zijn plannen, voerde hij een belasting in op … baarden en doodskisten. Hij tolereerde niet dat ‘mannen met baarden’ deel uitmaakten van zijn rijk. Als gevolg van deze maatregel lieten veel mannen hun baard afscheren.

  De kans is klein dat onze Jan de Grote een dergelijke maatregel door het Vlaams Parlement ooit goedgekeurd zal krijgen.

  Geen posts om weer te geven

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here