Magisch winters Lapland

0
Magisch winters Lapland

Ik schrijf deze rubriek in de herfstvakantie, tijdens de tweede lockdown, weliswaar in ‘lightversie’. We konden genieten van heerlijk zonnig herfstweer, wat een prachtige kleurenexplosie geeft! Prachtige kleuren vind je ook tijdens een winterreis naar Lapland (ja hoor, reizen mag, als de voorwaarden gevolgd worden): al die tinten wit en dat glinsteren, je kan ernaar blijven kijken, maar vooral het unieke en adembenemende schouwspel dat we als het noorderlicht ofwel Aurora Borealis kennen, doet ons met verstomming slaan. Het is een uniek natuurfenomeen en spectaculair lichtspel aan de hemel van dit winterse paradijs!

Lapland is gelegen in Noord-Scandinavië, een regio die zich uitstrekt van Rusland, over Finland en Zweden, tot in Noorwegen. In deze onaangetaste natuur kan je genieten van de rust en stilte, weg van alle druk(te) die we hier kennen. In deze regio wonen de Sámi, de inheemse bevolkingsgroep met eigen taal en kleurrijke cultuur. De Lapse keuken is buitengewoon smakelijk en maakt gebruik van lokale producten als rendier en eland, zalm, kabeljauw, kingkrab en verschillende soorten bessen. Een aanrader is de graavi lohi, Finse gemarineerde zalm. In een kota, een typisch Laps eethuis, worden vlees en vis op een open vuur bereid.

(lees verder onder de foto)

Een overvloed aan ruimte nodigt uit voor een avontuurlijke tocht door dit sneeuwland. Het spectaculairste is wellicht een safari met een huskyslee. Nadat je met de dieren hebt kennisgemaakt; zoef je door het sprookjesachtige winterlandschap. Ook kan je opteren voor een tocht met een rendierslee. Lekker warm onder een rendierhuid betovert het landschap je helemaal. Mag het voor jou wat pittiger? Scheur dan met een sneeuwscooter door het witte landschap voor een fikse adrenalineboost! Tijdens een sneeuwschoenwandeling word je beloond met een deugddoende stilte en ongerepte natuur. Een keertje ijsvissen is ook een bijzonder leuke activiteit! Uiteraard kan je hier ook skiën en langlaufen door de prachtige Lapse bossen.

(lees verder onder de foto)

Wist je dat de Kerstman in Lapland woont? Hij woont pal op de poolcirkel even buiten Rovaniemi (Finland). Zelfs buiten de kerstperiode heerst hier, in Santa Claus Village, steeds een gezellige kerstsfeer. Ondanks het commerciële tintje, krijgen jong en oud hier een instant goed en warm gevoel. Vlakbij ontdek je alles over de Lapse fauna en flora in het museum en wetenschapscentrum Arktikum.

(lees verder onder de foto)

Je kan in Lapland ook uniek overnachten. Heerlijk zijn de houten wildernislodges of typische blokhutten, veelal met sauna en bubbelbad. Met een sprankelend glaasje lekkers ontspannen én tegelijkertijd het dansende noorderlicht aanschouwen … wie kan daartegen neen zeggen? Je kan ook logeren in een sneeuwiglo of glazen villa. Er bestaat zelfs een ijshotel met een trouwkapel en ijsrestaurant! Elk jaar wordt het ijshotel heropgebouwd, waarvoor maar liefst 3 miljoen kg sneeuw en 300.000 kg ijs nodig zijn.

(lees verder onder de foto)

Praktisch

Op specifieke afreisdata kan er rechtstreeks gevlogen worden op de luchthavens van Kittilä, Kuusamo en Rovaniemi, handig om je vakantie comfortabel te starten. Natuurlijk zijn er ook andere vluchten mogelijk, met onder andere Finnair via Helsinki.

Deze soort vakantie is ‘coronaproof’ dankzij de uitgestrekte landschappen, de buitenactiviteiten en de afwezigheid van mensenmassa’s. Het spreekt voor zich dat we vandaag de basishygiëneregels moeten respecteren.

Finland is op dit moment nog aan het bekijken onder welke voorwaarden we Fins Lapland mogen bezoeken. Wellicht zullen een negatieve PCR-test voor vertrek en/of sneltest bij aankomst een vereiste zijn.

#kooplokaal #winkelhier #treiskoffertje

Foto’s: © Asteria Expeditions

treiskoffertje.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here