Magie van een tuin – Dina Deferme

0

Helden zijn vrouwen en mannen met een passie. Een passie voor sport, ondernemen, reizen, literatuur, muziek, wetenschap, design, … ‘Mensen zijn Media’ wil Vlamingen inspireren, daarom komt in deze rubriek elke keer een held aan het woord.

De herfst is in het land. De eerste bladeren vallen van de bomen en de tuin ligt er wat verlaten bij. Voorbij zijn het ontbijten in de tuin, de spontane BBQ-avonden met vrienden en de Kubb-tornooien tot diep in de nacht. Kunnen we nog genieten van onze tuin in de herfst? Absoluut! Hoe we onze tuin het beste winterklaar maken, vragen we aan Dina Deferme. Als tuin- en landschapsarchitecte ontwerpt zij al jaren tuinen in binnen- en buitenland. Haar uitgestrekte privétuin van vier hectare in het Limburgse Stokrooie is intussen uitgegroeid tot een begrip. De talrijke bezoekers uit de hele wereld zijn erg gecharmeerd door haar overweldigende bloemenborders en haar warme persoonlijkheid.

Dina, had jij altijd al groene vingers?

Ja, ik denk het wel. Als klein meisje kwam ik steevast thuis van school met bloemen in mijn handen en ik was ook altijd graag aan de slag in de tuin van mijn ouders. Mijn grootmoeder had ook groene vingers, dus ik denk dat het in de genen zit. Nu ben ik een plantenvrouw in hart en nieren, zo iemand die het heerlijk vindt in haar vrije tijd tussen de planten te zitten. Mooie dingen scheppen is mijn lust en leven geworden.

Wanneer heb je beslist om tuinen te gaan ontwerpen?

Toen ik na de middelbare school moest kiezen wat ik wou gaan studeren, waren mijn leerkrachten het erover eens dat ik heel goed kon tekenen en dat ik tegelijk een grote interesse had voor de natuur. De beste en ook meest logische combinatie van beide was dus om tuinarchitectuur te gaan volgen. Ik ben in Gent aan het Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw gaan studeren, wat niet evident was als zowat enige vrouw tussen tachtig mannen, maar ik heb het me nog geen moment beklaagd.

Je bloemenborders zijn wereldberoemd, je houdt van kleur, heb je ooit overwogen om ook binnenshuis te gaan ontwerpen?

Ja hoor, maar niet professioneel. Binnenhuisarchitectuur is mijn hobby. Ik geniet enorm van het uitdenken en uittekenen van interieurs. En ja, ook daar werk ik inderdaad met vele verschillende kleuren. Ik doe het heel graag, maar het zal bij een hobby blijven.

Wat is het mooiste compliment dat je ooit al kreeg over een tuin?

Vroeger ging ik heel vaak naar Engeland om inspiratie op te doen. Stiekem droomde ik ervan dat iemand ooit eens de omgekeerde beweging zou maken. Iemand die van Engeland zou komen om mijn tuin te bezoeken en zich erdoor zou laten inspireren. Op een dag was het zover. Een oud Engels vrouwtje kwam mijn tuin bezoeken. Ze kwam naar me toe. Ze weende en kuste mijn hand. Het vrouwtje was tot tranen toe bewogen door de schoonheid van de tuin. Dat vond ik een hele grote eer en een ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

Je spreekt over je eigen tuin als ‘therapie en houvast’?

Ik heb een aantal jaren geleden een verkeersongeval gehad waarbij ik heel zware brandwonden heb opgelopen. Ik heb dat voor een groot deel kunnen verwerken door in mijn tuin te gaan werken. Ik ben in de natuur, tussen de dieren en planten gevlucht. Dat was mijn therapie en het werkt nog steeds. Als ik mij nu wat minder voel of ik heb zorgen, dan neem ik mijn snoeischaar en ga ik aan de slag in de tuin. Na een tijdje voel ik me sowieso beter.

Hoor je die therapeutische werking van tuinen ook bij klanten?

Jazeker, ik heb ooit een tuin ontworpen voor een koppel waarvan de man dokter was. Hij had absoluut geen groene vingers en hield niet van tuinieren. Een jaar later zag ik hen terug. Zijn vrouw vertelde me dat hij niet meer uit de tuin weg te krijgen was. De tuin had een hele ommekeer teweeggebracht. Het deed me deugd dat te horen.

Was het een bewuste keuze om je eigen tuin open te stellen?

Eigenlijk was dat in eerste instantie niet de bedoeling, maar toen wij begonnen met de aanleg van de tuin kwamen onze vrienden vaak op zondag kijken hoe de werkzaamheden vorderden en hoe de tuin vorm kreeg. Iedere zondag kwamen er mensen bij die geïnteresseerd waren en vragen stelden, maar door die toeloop hielden wij uiteindelijk zelf geen tijd meer over om te werken, want meer en meer mensen wilden ook graag een rondleiding. Toen hebben we beslist om de tuin één keer open te stellen voor het publiek, maar dat is dus mislukt …

Kwam er niemand op af?

Integendeel, er verscheen vooraf een groot artikel in ‘Het Belang Van Limburg’ dat vol lof was over het nieuwe type tuin, de zogenaamde ‘Engelse’ tuin, die wij hier in België introduceerden. We kregen dus ruim 2000 bezoekers over de vloer tijdens dat eerste weekend. Nadien hebben we besloten om de tuin de hele zomer te openen op zondagnamiddag. Sindsdien is dat al een aantal jaren zo. Iedere zondag van juni, juli en augustus kunnen de mensen van een tot zes bij ons terecht voor een bezoek en een kop koffie of thee.

Tony, je partner, werkt ook mee in de tuin, hoeveel uur per week zijn jullie er aan de slag?

Ik heb de tuin ontworpen en Tony heeft de hele tuin aangelegd. Hij lijdt aan de ziekte van Lyme en kan daardoor niet meer even hard werken als vroeger. Hij doet het nu rustiger aan, maar blijft wel in de tuin aan de slag. Ook voor hem is het een vorm van therapie. Hoeveel uur we er samen in werken, zou ik echt niet weten. Eigenlijk telkens wanneer we kunnen.

Hoeveel uur per week ontwerp je?

Enkele uren per dag, dat hangt van de inspiratie af die ik op dat moment heb. Ik werk enkele uren binnen en ga dan wat buiten aan de slag. Zo krijg ik vanzelf nieuwe ideeën die ik dan binnen op papier zet.

Waar haal je je ideeën?

Overal waar ik kom, in binnen- en buitenland. Ik ga regelmatig andere tuinen bezoeken, zowel hobby- als professionele tuinen. Verder lees ik veel en kijk ik ook vaak op Pinterest. Een aanrader!

Leer je zelf nog af en toe nieuwe planten of bloemen kennen?

Ik werk al decennia met planten en bloemen en toch vind ik nog heel vaak nieuwe soorten. Ik werk momenteel in China en daar leer ik bijvoorbeeld heel wat tropische planten kennen, een volledig nieuw gamma voor mij. Dat is opnieuw een mooie uitdaging. Ook hier komen er nog regelmatig nieuwe soorten bij. Ik krijg vaak tips van kwekers die ik dan uitprobeer in diverse combinaties. Ook in dit vak is het belangrijk om up-to-date te blijven!

Is een mooie tuin niet iets voor mensen met veel tijd?

Een mooie tuin is vooral een kwestie van passie. Je moet zelf de handen uit de mouwen willen steken of je moet je een tuinman kunnen permitteren (lacht). Je kan ook een prachtige tuin creëren met een onderhoudsvriendelijke beplanting. Tuinieren hoeft niet veel tijd in beslag te nemen en hoeft ook niet duur te zijn. Zo kan je één plant kopen en die vermeerderen. In mijn boeken staat in detail beschreven hoe je dat het beste aanpakt. Je kan ook op hobbybeurzen of met bevriende tuiniers planten ruilen. Als je één keer een assortiment hebt samengesteld ben je vertrokken.

Merk jij de invloed van de klimaatverandering op de natuur?

Dat ondervind ik inderdaad. Ik merk bijvoorbeeld toenemende grote droogtes en lange regenperiodes, maar gelukkig zijn de planten waarmee ik werk behoorlijk resistent tegen dergelijke schokken. Ik pas ook het assortiment wat aan. Voor mensen die geen bevloeiing kunnen aanleggen, zorg ik voor een beplanting die niet veel water nodig heeft. Voor iedere grond bestaat een geschikt assortiment aan bloemen en planten.

Hoe verandert de tuin in de herfst?

In de herfst wordt de tuin heel kleurrijk. De tuin blijft dus boeiend en mooi, zeker tot de vorst zijn intrede doet.

Wat zijn de klussen die dan zeker moeten gebeuren?

Eigenlijk vallen die goed mee. Je moet er alleen voor zorgen dat de zaden uit de vaste planten geknipt zijn. De tuin gaat in rust en wij laten de tuin met rust. Alle grote werken, zoals bijvoorbeeld snoeien en het onderhouden van borders, gebeuren in het voorjaar eens de tuin vorstvrij is.

Wat is jouw favoriete seizoen?

Ik hou tegenwoordig van alle seizoenen. Daarin ben ik veranderd door ouder te worden. Nu hou ik zelfs van de winter, omdat ik dan wat meer kan rusten (lacht). Ook de lente is prachtig. De veelheid aan tinten groen in de bomen, de bloemen en planten die weer in bloei komen. In juni zien we de rozen en de papavers en in juli zien we de vaste planten bloeien. In augustus is de tuin in vol ornaat en in september komen de grassen, asters en dahlia’s helemaal tot hun recht. In oktober zien we de herfstkleuren opduiken en dan gaan we samen in rust. Eigenlijk kunnen we een heel jaar door genieten.

‘Magie van een tuin’ van Dina Deferme en Johan De Meester werd uitgegeven bij Lannoo en kost 29,99 euro. Wil je kans maken op een gratis exemplaar? Stuur dan snel een mail met je gegevens naar joyce@mensenzijnmedia.be. Winnaars worden persoonlijk verwittigd. Voor meer info over Dina’s tuin kan je terecht op www.deferme.be.

Foto Dina: © Dina Deferme

TV – Mensen zijn Media

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here