Afbeelding
Maatschappelijke kansen en reizen

Maatschappelijke kansen en reizen

cultuur

De media stellen reizen al eens in een minder fraai daglicht. Meer nog, ze publiceren graag sensationele berichten: dronken jongeren in Lloret de Mar, megacruiseschepen met een overrompeling van toeristen in Barcelona of Venetië, gigaresorts aan de Turkse kust … Veel minder lees je over het moois dat reizen kan betekenen voor de plaatselijke bevolking en lokale economie. Natuurlijk heeft toerisme een impact op het milieu, de lokale gemeenschappen en de plaatselijke fauna en flora. Die natuurlijke en culturele rijkdommen moeten we altijd beschermen. Wat kan je zelf doen?

Voor ons, West-Europeanen, is op reis gaan een extraatje dat we onszelf, na een jaar hard werken, graag gunnen. Wat voor ons een luxe is, is een noodzaak voor een ander, letterlijk de kaas op zijn boterham. Op sommige bestemmingen, veelal derdewereldlanden, betekent dit letterlijk eten of geen eten en kinderen die wel of niet naar school kunnen. Verschillende reisorganisaties helpen de bevolking ter plaatse, vaak via een goed doel of in de vorm van een trust.

Dikwijls dragen ze ertoe bij om het onderwijs toegankelijker te maken. Dat gaat van het opknappen van gebouwen of optrekken van een nieuw schooltje, tot leerkrachten inhuren of schoolgelden betalen. Ook zetten ze in op mobiele schooltjes, om zo kinderen in sloppenwijken te bereiken. Belangrijk is de extra aandacht voor meisjes. Vaak hebben alleen jongens recht op onderwijs of krijgen ze voorrang op school. Een specifiekere aanpak is de oprichting van hotel- of koksscholen in toeristische regio’s. Jongeren krijgen dan een gerichte opleiding waarna ze in de toeristische sector aan de slag kunnen. Soms kan je in een ‘opleidingsrestaurant’ gaan eten. Dan koppel je het aangename aan het nuttige: jij gaat lekker uit eten en tegelijkertijd geef je de leerlingen de kans om praktijkervaring op te doen.

Ook bij (natuur)rampen springen reisorganisaties in de bres. Ze bieden water en voedsel aan, helpen bij de heropbouw of verlenen logistieke hulp.

Qua natuurbehoud is er in sommige landen nog flink wat werk aan de winkel. Daarvoor is het belangrijk om een duurzame band op te bouwen met de lokale autoriteiten. Professionele gidsen en/of rangers moeten opgeleid en tewerkgesteld worden. Ook de sensibilisering van de lokale bevolking en de inzet van duurzame energie zijn noodzakelijk. Kortom, een financieel duwtje in de rug is ook hier zeer welkom.

Natuurlijk kan je je als reiziger ook vragen stellen bij je reis. Is een olifantenrit of zwemmen met dolfijnen wel diervriendelijk? Is een aalmoes geven aan een bedelend kind wel oké, of doneer je beter aan een lokaal schooltje? Een fooi is dikwijls een grote hulp. Kies voor een kleinschalige accommodatie waar de medewerkers een eerlijk loon verdienen, of voor een ecolodge waar duurzaamheid en biodiversiteit vanzelfsprekend zijn. Je kan zelfs tijdens je vakantie wat van je tijd aan een goed doel ter plaatse besteden. Dichter bij huis: bekijk reisbrochures online, daarmee bespaar je bergen papier. Als iedereen een klein steentje bijdraagt, zetten we samen een grote stap in de goede richting.

#winkelhier #treiskoffertje #ikgaopreis #reisgerust

www.treiskoffertje.be

Afbeelding
Afbeelding