Maak je emotionele rugzak leeg

0
Maak je emotionele rugzak leeg

Ooit al gehoord over EFT of voluit Emotional Freedom Techniques? Dit is een tapping-techniek, daarmee bedoel ik ‘tikken met de vingers’. Maar wat houdt dat juist in?

Energiebanen

Van acupunctuur weet iedereen dat de behandeling gebeurt d.m.v. het prikken van naalden op welbepaalde punten in ons lichaam. Die punten bevinden zich op de energiebanen of meridianen die door ons lichaam lopen, letterlijk van kop tot teen, en zijn gelinkt aan onze organen. Zo spreken we bijvoorbeeld van een maagmeridiaan of hartmeridiaan. Wat de Oosterse geneeskunde al eeuwenlang heeft vastgesteld: een blokkering van de energiebanen kan leiden tot klachten.

Ontstaan

EFT is een vrij jonge techniek, d.w.z. ontdekt in de jaren ’80 van vorige eeuw door de cognitieve psycholoog dr. Roger Callahan, die interesse had in kinesiologie of ‘bewegingsleer’ en acupunctuur. Dit leidde tot het ontstaan van de vrij ingewikkelde ‘Thoughtful Field Therapy’ (TFT).

In de jaren ’90 bestudeerde Gary Craig die techniek. Hij zocht naar een vereenvoudigde toepassing van het eerder technische TFT, maar wel met dezelfde doeltreffendheid. Dat leidde tot een aangepaste vorm, EFT. Door het tikken op bepaalde punten op het gezicht en de handen bleken energieblokkades in onze energiebanen op te lossen met de gewenste effecten, het fel verminderen of zelfs verdwijnen van de bestaande lichamelijke en/of emotionele klachten. Je kan EFT dus omschrijven als een vorm van emotionele acupressuur, die oude Chinese acupressuurprincipes combineert met moderne psychologie.

Heden of verleden?

Wanneer ervaren we negatieve emoties? Bij een situatie waarin we ons niet goed voelen zoals een ruzie of bij angst, onverwerkt verdriet, maar ook na een ongeval of een operatie … zaken die ons bijblijven. Dat kunnen kleine of grote gebeurtenissen zijn, zelfs uit onze kindertijd. Soms roept een bepaalde geur of een bepaald beeld een herinnering op met de bijhorende emoties. Ons brein maakt geen onderscheid tussen nu en toen, dus we herbeleven de gebeurtenis met alle bijhorende negatieve emoties en mogelijke klachten.

De mens als geheel

EFT blijkt al jaren een krachtige tool in het aanpakken van diverse klachten zoals stress, angst, fobieën, allergieën en beperkende overtuigingen, om er maar een paar te noemen. Als EFT-practitioner werken we vanuit het holistische principe, d.w.z. dat we een persoon als geheel bekijken, een mens in al zijn aspecten: fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel. Alle aspecten zijn verbonden met elkaar en beïnvloeden mekaar. We erkennen dat fysische pijn, ziekte en mentale gezondheid onlosmakelijk verbonden zijn met onze emotionele status.

Hoe werkt EFT?

Als een cliënt een bepaalde situatie aangeeft waarbij hij of zij zich duidelijk niet goed voelt of klachten ondervindt, tikken we op de punten en benoemen daarbij de situatie of klacht. Daardoor ‘desensitiseren’ we de gebeurtenis, wat letterlijk wil zeggen ‘ongevoelig maken’ of verzwakken. De herinnering blijft wel, maar de negatieve emoties worden opgeruimd. Zo kan je aan de situatie terugdenken zonder het storende negatieve gevoel. Tijdens een sessie als onderdeel van mijn opleiding heb ik zelf ervaren wat EFT kan betekenen, in dit geval het verwerken van verdriet. Nadien voelde ik me tien kilo lichter. Blij dat ik heb mogen ondervinden welk positief effect EFT kan hebben.

Grote schoonmaak

Ieder van ons komt op zijn of haar levenspad allerlei situaties tegen, zowel positieve als negatieve. De positieve zaken willen we vanzelfsprekend behouden. Als we daaraan terugdenken, glimlachen we automatisch en geeft dit ons een goed gevoel. Maar negatieve zaken of situaties die ons blijven achtervolgen, die willen we liever kwijt. Dat kan met deze techniek. Vandaar de titel, ‘maak je emotionele rugzak leeg’. Blijf onverwerkte zaken of klachten niet meesleuren voor de rest van je leven.

Ben je sceptisch of eerder nieuwsgierig? Wil je graag zelf ervaren hoe het voelt of wat het met je doet? Meer info vind je op mijn website.

www.activational.be

Kristel Van Doorslaer

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here