Afbeelding
Lynn De Merlier

Lynn De Merlier

Gezondheid

Helden zijn vrouwen en mannen met een passie. Een passie voor sport, ondernemen, reizen, literatuur, muziek, wetenschap, design, … ‘Mensen zijn Media’ wil Vlamingen inspireren, daarom komt in deze rubriek elke keer een held aan het woord.

Sommige onderwerpen lenen zich op het eerste gezicht niet voor een artikel. Neem nu bijvoorbeeld de darmen. Artikels over fauna en flora lezen we graag, maar zodra het over de darmflora gaat, haken we af. Darmen roepen natuurlijk niet echt de leukste associaties op. Toch zijn darmen van groot belang voor onze lichamelijke én mentale gezondheid. Osteopate en voedingsdeskundige Lynn De Merlier ondervond door de verhalen van haar patiënten dat veel gezondheidsproblemen met darmklachten gelinkt zijn. Daarom bundelde ze haar kennis en ervaring in het boek ‘Goesting in gezondheid’.

Lynn, waarom zijn darmen zo belangrijk voor jou?

Ik focus op de darmen, omdat ze voor een groot deel onze gezondheid, immuniteit en levenslust bepalen. Ik vertrek daarbij inderdaad van een osteopatische visie. Dat wil zeggen dat ik op zoek ga naar de oorzaak van klachten en die probeer te behandelen. Een essentieel verschil met de klassieke geneeskunde, die eerder focust op de behandeling van symptomen.

Hoe bedoel je?

Osteopaten zien het lichaam in zijn totaliteit en kijken dus ook naar de invloed van de darmwerking op de rest van je lichaam en geest. We behandelen geen structurele aandoeningen, alleen functionele. Dat betekent dat een osteopaat bijvoorbeeld geen spierscheuren of tumoren zal behandelen. Wel kun je bij een osteopaat terecht als bepaalde delen van je lichaam of specifieke organen niet optimaal functioneren. Je hebt bijvoorbeeld rugklachten of een gespannen nek, of darmklachten die een arts niet kan terugbrengen tot structurele problemen, zoals een poliep.

Kan ik niet gewoon snel een pilletje nemen als ik last heb van mijn darmen?

Goh, hoe vaak ik die vraag al heb gehoord in mijn praktijk! Het is bij de meeste mensen een natuurlijke reflex geworden. Pijn? Neem een pilletje! De farmaceutische industrie heeft decennialang haar uiterste best gedaan om ons die reflex aan te kweken en helaas is dat gelukt.

Geloof je dan niet in medicijnen?

Jawel, begrijp me niet verkeerd, maar ik ben ervan overtuigd dat gezond verstand opnieuw de bovenhand moet krijgen als het over gezondheid gaat. Gezonde voeding en zorg dragen voor je lijf worden zwaar onderschat. Als je dus last hebt van je darmen geef ik je de raad om minstens ook op zoek te gaan naar de oorzaak van je klachten en niet alleen het symptoom te behandelen.

Zijn darmen geen broeihaarden van bacteriën?

Zeker, één tot twee kilogram bacteriën van wel duizend verschillende soorten floreren in ons spijsverteringsstelsel. Als kind leren we om die bacteriën en andere microben te associëren met ziekte. Darmbacteriën hebben dus een kwalijke reputatie, maar dat is niet terecht. Uiteraard zijn er slechte bacteriën die je darmen prikkelen en gassen produceren die slecht ruiken, maar er zijn ook goede bacteriën die je darmstelsel - en dus je hele lichaam - verdedigen tegen ongewenste indringers. Ze maken zuren aan waarvan slechte bacteriën en schimmels niet houden, creëren verdedigingsstoffen én eten slechte bacteriën op. Zo’n 70 à 80 procent van je weerstand wordt daardoor bepaald door je darmflora.

Darmen zijn dus van groot belang voor onze lichamelijke gezondheid?

Inderdaad, zo zijn onder meer migraine, obesitas, astma, diabetes, reuma en fibromyalgie in de voorbije jaren door wetenschappers allemaal gelinkt aan de darmen. Neem nu bijvoorbeeld reuma, een chronische ontsteking van de gewrichten en een veel voorkomende leeftijdskwaal. Amerikaans onderzoek toonde recent aan dat er een link bestaat tussen de aanwezigheid van de darmbacterie P. copri en reumatische klachten. Voor de behandeling en zelfs het voorkomen van reuma onderzoekt men momenteel of een goede darmbacterie kan worden gebruikt om de slechte bacterie te bestrijden. Hippocrates zei al dat alle ziekten in de darmen beginnen, maar de remedie is er misschien eveneens te vinden.

Wetenschappers ontdekten ook een duidelijke link tussen onze darmflora en onze gemoedstoestand?

Dat klopt. Serotonine, beter bekend als het gelukshormoon, ontstaat voor 95 procent in je darmen en slechts voor de overige vijf procent in de hersenen. Wanneer je darmflora ontregeld raakt, kan de productie van het gelukshormoon in het gedrang komen, waardoor geestelijke klachten als depressie kunnen ontstaan. Daarom schrijven artsen om een depressie te voorkomen wel eens een voedingssupplement voor dat de aanmaak van serotonine moet stimuleren, of antidepressiva die serotonine bevatten, voor wie reeds met een depressie kampt.

Is er eigenlijk een verschil tussen mannen- en vrouwendarmen?

Ja en daardoor hebben vrouwen doorgaans meer darmproblemen dan mannen. Hun dikke darm is langer en dus kunnen er meer kronkels in ontstaan. Die extra lengte komt wel goed van pas tijdens zwangerschappen, wanneer de darmen extra werk moeten verrichten om ook de ongeboren baby van voedingsstoffen te voorzien. Dat vrouwen meer darmproblemen hebben, zou trouwens ook te maken hebben met hun bredere bekken. Hun darmen liggen daardoor dieper en dus in een kleinere ruimte, met vaker constipatie als gevolg.

Hoe veranderen onze darmen doorheen ons leven?

Als je geboren wordt, zijn je darmen nog steriel, maar vanaf de eerste scheut moedermelk verandert dat, want die melk bevat microben. Als je na vijf tot zes maanden vast voedsel begint te eten, krijg je weer andere types bacteriën binnen. Tijdens je leven blijft je darmflora wijzigen. De grootste negatieve beïnvloeders van onze darmbacteriën zijn verkeerde voedingsgewoonten, antibiotica en stress.

Hebben ouderen vaker darmklachten dan jongeren?

Helaas wel, want net zoals andere spieren, worden ook de spieren en organen die betrokken zijn bij de spijsvertering slapper met de jaren. Hierdoor ontstaan spijsverteringsklachten. Ouderen gebruiken ook vaak wat meer medicijnen en bewegen minder. Daarnaast kunnen een verminderde weerstand en een verminderde darmperistaltiek ook een rol spelen bij eventuele darmklachten.

Heb je tot slot nog wat tips om onze darmen gezond te houden?

1. Kauw je voedsel goed en lang genoeg, zo vergemakkelijk je het latere spijsverteringsproces in je maag en darmen.

2. Vermijd te veel snelle koolhydraten (suikers), want ze jagen je bloedsuikerspiegel de hoogte in en zorgen meteen daarna voor een energiedip. Ze worden bovendien omgezet in vet als je er te veel van eet.

3. Vermijd te veel verzadigde vetten en transvetten, die zijn niet goed voor je algemene gezondheid, maar schrap gezonde vetten zeker niet uit je menu, want die heeft je lichaam nodig om goed te functioneren.

4. Eet veel vezelrijke voedingsmiddelen. Ze beschermen je darmen, verbeteren je spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel.

5. Drink voldoende water, in alle omstandigheden, maar zeker als je diarree hebt of geconstipeerd bent.

6. Vermijd koffie of andere dranken met cafeïne als je last hebt van je maag of darmen.

7. Hou je darmflora gezond met probiotica en gefermenteerde voeding.

8. Vermijd stress in het algemeen, maar vooral tijdens en na een maaltijd, want een opgejaagd gevoel heeft een slechte invloed op je vertering.

9. Kijk achterom als je naar het toilet bent geweest: je stoelgang is een goede graadmeter als je wilt weten of je spijsvertering optimaal werkt. Heb je vaak last van diarree of constipatie of wisselen periodes van diarree en constipatie elkaar geregeld af? Ga dan samen met een arts, osteopaat en/of voedingsdeskundige op zoek naar de oorzaak.

10. Zak niet onderuit na een maaltijd, dan krijg je sneller last van maagzuur. Een wandeling is ideaal. Heb je veel last van dit kwaaltje? Ga dan op zoek naar de oorzaak in plaats van de symptomen te onderdrukken met maagzuurremmers.

‘Goesting in gezondheid’ van Lynn De Merlier werd uitgegeven bij Standaard Uitgeverij en kost 24,99 euro. Wil je kans maken op een gratis exemplaar? Stuur dan snel een mail met je gegevens naar joyce@mensenzijnmedia.be. Winnaars worden persoonlijk verwittigd. Lynn deelt haar kennis graag via www.goestingingezondheid.be.

TV – Mensen zijn Media

Afbeelding
Afbeelding