LUC DESCAMPS: Gewoon verliefd

0

Ex-Mortselaar LUC DESCAMPS wordt door sommigen een veelschrijver genoemd. Toch is hij niet het soort schrijver die elk jaar obligaat een nieuw boek wil afleveren. Als schrijver voor de jeugd slaagde hij erin een stevige reputatie op te bouwen. In ’t Periodiekske hadden wij al eerder de kans een aantal van zijn gepubliceerde boeken te recenseren. Onlangs verscheen GEWOON VERLIEFD dat warempel in een miniserie thuishoort waarmee Descamps de laatste tijd hoge ogen scoorde: GEWOON ANDERS, GEWOON LEVEN en GEWOON GEVOELIG. Lekkere lectuur voor adolescenten.

Geboren in Wilrijk (1961) bracht Descamps zijn jongelingsjaren in Hoboken door waar de schrijfmicrobe snel begon te kriebelen. Hij debuteerde met een fantasy-verhaal voor volwassenen, DE DODELIJKE PIJP, geïnspireerd door de nefaste gevolgen van de verbrandingsoven in de Wilrijkse Neerlandwijk. Descamps was intussen leraar geworden, vestigde zich in het Mortselse Bessemgebied en ontplooide zich tot jeugdschrijver. DE DONKERE GETALLEN werd meteen bekroond met de derde prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Een eerste prijs volgde voor KLEUREN, over een jongen wiens vader er sterke extreemrechtse ideeën op nahoudt. In SCHADUWWERELD zoekt een ontspoorde tiener zijn toevlucht in drugs. DE THUISKOMST was een moderne versie van een soort lang verzwegen verhaal van koning Arthur.

NIYA gaat over een Indiaanse jongen die aan astma lijdt, door zijn leeftijdsgenootjes wordt uitgesloten, maar steun vindt bij de medicijnman van het dorp. In ANGELDUST staat dan weer een meisje centraal, op de drempel van een leven dat haar toelacht en een eerste verliefdheid tot het noodlot toeslaat. Intussen waren de DONKERE GETALLEN uitgegroeid tot een zesdelige bestseller.

ELFENTROL werd zijn eerste boek dat kan gelezen worden door kinderen jonger dan tien jaar. KRISTEL VAN HOOP was dan weer voor de fantasy-adepten en MARA gaat over een meisje dat het opneemt voor haar broer die aan een vreemde, ongeneeslijke ziekte lijdt. VERKEERD MOMENT, VERKEERDE PLAATS hebben wij steeds één van de mooiste, ontroerendste real faction-boeken van het voorbij decennium gevonden. In ALLEEN IN HET DONKER wordt een jongetje, dat zijn vader mist, in een kast opgesloten. LILIANA is een adoptieverhaal over een Roemeens meisje dat door een Vlaams gezin wordt geadopteerd. In IK BEN TOCH NIET GEK? belandt rond 1900 een onhandelbare jongen in het Gentse Dr. Guislaininstituut.

In DE PIJN VOORBIJ trekt een 18-jarige jongen voor zijn eerste jaar naar de unief, maar sleept een geheim mee dat hem opvreet. JUNIOR gaat dan weer over een aan de straat overgeleverde lepralijder in Kinshasa. GATENKAAS is dan weer een aandoenlijk en meeslepend verhaal over een mondig tienermeisje en haar dementerende opa. Verrassend fris zijn de twee historische jeugdboeken GLADIATOREN en RIDDERS. Hartverscheurend is HART VAN GOUD over de dertienjarige Joas Bols die in 2010 het slachtoffer werd van een dodelijk verkeersongeval. Descamps’ fantasywereld krijgt een hoogtepunt in de tweedelige HEAVEN CAN WAIT.

‘Gewoon’ verliefd

De voorbije jaren werkte Descamps ijverig aan enkele ‘gewoon …’ adolescentenboeken als GEWOON ANDERS (over een 16-jarige autistische jongen), GEWOON LEVEN en GEWOON GEVOELIG.

Dezer dagen verscheen een vierde deel: GEWOON VERLIEFD.

Hierin vindt de directeur van een middelbare school het nodig om een jonge, knappe leraar Engels op een klas adolescente meisjes los te laten. Hij is jong, knap, ‘goed gebouwd’ en de meisjes hebben duidelijk zoiets nooit eerder ervaren. Wanneer de nieuwe leraar Engels het klaslokaal binnenstapt, doet hij ongewild heel wat hormonen op hol slaan. Sommige meisjes tonen plots héél véél interesse voor het vak. Of is het voor de leraar? Vooral ‘queen’ Charlotte heeft haar zinnen op Mister English gezet.

Maar die weet wat hem te doen staat. Hij bewaakt zijn grenzen én het geheim dat hij met zich meedraagt.

Niet alleen interessante lectuur voor adolescentiemeisjes, maar ook voor hun ouders en … voor jonge leraars die dit soort belangstelling niet tijdens hun lerarenopleiding moesten verwerken.

Luc Descamps: Gewoon … verliefd, paperback, uitg. Halewijck, 2019, prijs: 16 euro

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here