Afbeelding

Loopparcours Schoonselhof ingelopen

Sport

De bekendste begraafplaats van Antwerpen (Schoonselhof) is meer dan een bezinnings- en herdenkingsgebied voor onze al dan niet beroemde overledenen. Het is ook een haast ongerept natuurgebied dat zich uitstekend leent als wandelgebied. Voortaan is dit unieke stukje natuur ook toegankelijk voor lopers, joggers. Het werd ingelopen door de schepen voor patrimonium en groen Fons Duchateau en schepen voor sport Ludo Van Campenhout. Zij vonden het alvast een ontdekking.

Het loopparcours is onderdeel van een breder project om van de begraafplaats een plek van bezinning en beleving te maken. Het nieuwe looptraject is 3 kilometer lang. Het parcours is voor 99% aangelegd op niet-verharde ondergrond en loopt door schaduwrijke dreven, langs watergrachten, historische gebouwen en bosgebied. Om de sereniteit van de begraafplaats te beschermen loopt het parcours niet over begraafperken en gedenkplaatsen.
Schepen Fons Duchateau: ‘Het Schoonselhof is een unieke plek die jammer genoeg onvoldoende bekend is bij de Antwerpenaren. Naast lopen kan je hier ook mooie wandelingen maken met de Antwerp museum app. Tijdens de wandelingen kan je genieten van funerair erfgoed zoals onder meer de schitterende 17de-eeuwse Neerhoeve en de waardevolle grafmonumenten.’

Het Schoonselhof wil zich niet spiegelen aan het beroemde Cimetière du Père-Lachaise in Parijs, dat jaarlijks drie miljoen bezoekers ontvangt. Het is een toeristische attractie omdat er zoveel beroemdheden zijn begraven. Ook het Schoonselhof zorgt voor de laatste rustplaats van vele beroemdheden zoals Peter Benoit, Pierre Bruno Bourla, Hendrik Conscience, Lode Craeybeckx, Bob Davidse, Willem Elsschot, Camille Huysmans, La Esterella en vele anderen.

Themawandelingen
De stad Antwerpen kocht in 1911 het landgoed Schoonselhof – op initiatief van schepen van cultuur Frans van Kuyck, de uitvinder van Moederkesdag op 15 augustus – om het als begraafplaats in te richten. De omgeving van het kasteel werd in 1943 al beschermd als landschap. Voorheen was het een lusthof, een hof van plaisantie, ooit gekocht door de Italiaan Gaspar Ducci, die als jonge handelsagent van een Italiaanse firma in Antwerpen terechtkwam door de bloeiende welvaart en toekomstmogelijkheden die hier vermoed werden door de aanwezigheid van de haven. Hij werd zelfstandig koopman, verzekeraar van zeeschepen en speculeerde in onroerend goed ten tijde van Maria van Hongarije, die landvoogdes der Nederlanden was.
Later werd Jules Moretus eigenaar van het Schoonselhof. Hij was burgemeester van Wilrijk tussen 1870 en 1875. Hij stond bekend als een vrijgevig man die vlijtige leerlingen van Wilrijk beloonde met een zakhorloge en bij zijn afscheid als burgemeester de gemeente 45.000 frank schonk. Toen hij in 1911 kinderloos stierf, verkochten zijn erfgenamen het domein Schoonselhof aan de stad Antwerpen, die besloot er een parkbegraafplaats van te maken. Na de Eerste Wereldoorlog werd een erepark aangelegd voor gesneuvelde soldaten. In 1921 werd de begraafplaats ook ter beschikking gesteld van burgers.
Vandaag kan men op het domein genieten van een aantal themawandelingen zoals ‘Schoonselhof beroemd’ en ‘Schoonselhof 14-18’, die digitaal beschikbaar zijn via de gratis Antwerp museum app. Zo is de tour via de smartphone te volgen met tekst en beeldmateriaal. Beide wandelingen zijn 3 km lang en duren ongeveer 1,5 uur. De wandelingen staan al in de app en er zijn ook boekjes te verkrijgen bij de ingang van het Schoonselhof voor wie geen smartphone heeft.

Om van het Schoonselhof een parkbegraafplaats van beleving te maken, werd begin dit jaar ook een fontein geïnstalleerd in de vijver bij het kasteel. Op die manier blijft het zuurstofgehalte in de grote kasteelvijver op punt en wordt de waarde van het waterrijke domein benadrukt. Bovendien werd het waterbeheersysteem door een gespecialiseerd bureau aangepast aan de behoeften van deze tijd. Zo kan het water tijdens warme zomers gebufferd worden.
Het is de bedoeling dat weldra ook het kasteel en de naburige Neerhoeve – van waaruit het domein onderhouden wordt – gerenoveerd worden. Het maakt mogelijk onderdeel uit van de meerjarenplanning die binnenkort door het schepencollege wordt goedgekeurd. Ook worden binnen het natuurdomein misschien schapen toegelaten voor begrazing.
 
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding