Afbeelding
Lies Helsloot: wandel je slank en gelukkig

Lies Helsloot: wandel je slank en gelukkig

Vlaamse helden

Helden zijn vrouwen en mannen met een passie. Een passie voor sport, ondernemen, reizen, literatuur, muziek, wetenschap, design … Mensen zijn Media wil Vlamingen inspireren, daarom komt in deze rubriek elke keer een held aan het woord.

Door corona waren we genoodzaakt onze reisplannen even op te bergen. Zo ontdekten we nieuwe horizonten, op wandelafstand! Wandelen in de buitenlucht met voldoende afstand kon volledig coronaproof, maar het heeft nog tal van andere fysieke en mentale voordelen. Daarvan is Lies Helsloot overtuigd. Omdat ze als zoveel andere mensen een druk en vooral zittend bestaan leidt, ontwikkelde ze een methode om meer te gaan wandelen die bij iedere levensstijl past. Wie dus nog niet begonnen is met wandelen, zal daar straks snel verandering in brengen!

Lies, hoe zette jij jouw eerste stappen naar een wandelende levensstijl?

“Toen ik jonger was, was ik gek op joggen en kon ik zowat alle oefeningen in de fitness en danszaal moeiteloos aan. Maar door de jaren heen begonnen delen van mijn lichaam wat tegen te sputteren: ik kreeg last van lage rugpijn, wat een hernia bleek te zijn, met pijnlijke uitstraling en stijfheid tot gevolg. Ik kan qua conditie zeker nog de sporten beoefenen waar ik gek op was, maar ik moet dat dan helaas de dag erna bekopen met een pijnlijke rug en stramme ledematen. Mijn lichaam gaf het signaal dat het meer zachtheid nodig had.”

En toen ben je beginnen te wandelen?

“Dat klopt, daarbij had ik steeds vaker het gevoel dat ik mezelf aan het voorbijlopen was en mijn geest had dringend wat rust nodig. Wandelen bleek meer en meer de perfecte uitlaatklep om los te laten. Ik wilde fit, gezond en slank blijven, maar had geen tijd om elke dag te ‘gaan’ sporten, of om uren in de keuken te staan om gezond te koken. Langzaamaan vond ik voor mezelf een methode die werkte en die wonderlijk genoeg als vanzelf in mijn drukke leven paste. Nu leer ik anderen die methode aan.”

We worden ziek van het stilzitten. De cijfers liegen er niet om, alsmaar meer mensen wereldwijd hebben een veel te hoog gewicht, met alle mogelijke gevolgen van dien: hartproblemen, diabetes, kanker, vaatziekten, verminderd libido, osteoporose, mentale problemen.

Waaruit bestaat jouw methode?

“Het is eigenlijk een levensstijl. Ik zet niemand aan om te ‘gaan’ wandelen. Mijn methode bestaat uit drie pijlers: wandelen en meer stappen zetten; gezonde en pure, maar vooral lekkere en eenvoudige gerechten maken; spierversterkende oefeningen doen die zacht, maar effectief zijn. Wandelen vormt de basispijler, want we worden ziek van het stilzitten. De cijfers liegen er niet om, alsmaar meer mensen wereldwijd hebben een veel te hoog gewicht, met alle mogelijke gevolgen van dien: hartproblemen, diabetes, kanker, vaatziekten, verminderd libido, osteoporose, mentale problemen …”

Maar ook gezonde voeding maakt er deel van uit?

“We worden zo overstelpt met allerlei gekke diëten, tegenstrijdige informatie, shakes, pillen … dat ik merk dat heel veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. En het is nochtans zo simpel! Gezonde voeding betekent helemaal niet dat je saai konijnenvoedsel moet eten, shakes moet drinken of uren in de keuken moet staan. Met een paar eenvoudige aanpassingen aan je voedingspatroon kan je al een groot verschil maken.”

En hoe zit het met onze spieren?

“Onderzoek toont aan dat we met het ouder worden elk jaar sowieso spiermassa en spiertonus verliezen. Dat resulteert in een lager metabolisme en dus extra kilootjes op de weegschaal, minder veerkracht en energie en een slap en vormeloos lichaam. Wie aan soepelheid verliest, is sneller geneigd zijn beweging links te laten liggen en loopt sneller blessures op, zelfs als je toch beslist de wandelschoenen aan te trekken. Je lichaam langer en soepeler maken is dus evenzeer belangrijk. In mijn boek ‘Wandel je slank en gelukkig’ dat zopas verschenen is, geef ik alvast enkele heel concrete tips om gezonder te eten en je spieren te versterken.”

Kan je ons alvast enkele van die tips meegeven?

“Natuurlijk! Wat voeding betreft, raad ik aan om na te gaan of je honger of zin hebt. We eten namelijk vaak omdat we problemen hebben of omdat we ons vervelen. Als je toch honger hebt, eet dan zoveel mogelijk gezond, bijvoorbeeld een stuk fruit of wat noten in plaats van dat taartje of die koek. Leg je bord wat minder vol. Hanteer de 75%-regel. Hou nog 25% vrij op je bord, onze maag is maar een klein zakje hoor. En nu we het toch over weglaten hebben: laat die lightproducten ook maar achterwege. Je eet iets met minder smaak en minder voldoening en het vult je niet zoals een vol product dat doet.”

We zijn klaar om te gaan wandelen, hoeveel stappen moeten we dagelijks zetten om resultaat te krijgen?

“Veel gezondheidsprogramma’s van de overheid promoten het tellen van stappen om meer mensen te motiveren om 10.000 stappen per dag te doen. Dat getal is niet willekeurig gekozen. De Japanse onderzoeker dr. Yoshiro Hatano toonde aan dat het de gezondheid op lange termijn drastisch kan verbeteren. Helaas zijn die stappen niet genoeg voor het bereiken van je natuurlijke gewicht. Daarom leg ik de lat iets hoger en streef ik naar 15.000 stappen per dag, daarvoor moet de gemiddelde persoon twee uur stappen.”

Dat is veel?

“Je hoeft die stappen niet alleen met wandelen te halen. Ook extra stappen doorheen de dag hebben een effect. De gemiddelde Belg zet dagelijks tussen de 5000 en 5500 stappen. Voeg daar dagelijks een uurtje wandelen aan toe, dan kom je op 12.500 stappen, want een uur wandelen staat gelijk met 7500 stappen. Dan dien je doorheen de dag nog wat extra activiteitmomenten in te lassen. Parkeer je wagen bijvoorbeeld iets verderop als je naar de winkel gaat, leg ieder kledingstuk meteen weg als je aan het strijken bent en stap ter plaatse wanneer er reclame is op tv. Het zijn kleine stappen die je gezondheid echt ten goede komen.”

Welke concrete gezondheidsvoordelen levert wandelen ons op?

“Wandelen is een geweldige cardiovasculaire training. Het heeft weinig impact én stimuleert je metabolisme. Zo worden extra calorieën verbrand en wordt spierverlies tegengehouden. Dit speelt een belangrijke rol in de gewichtstoename als we ouder worden. En de extra spieren die je krijgt door dagelijks te wandelen, verbranden ook nog eens meer calorieën in rust.”

Klopt het dat wandelen bijvoorbeeld osteoporose of zelfs kanker kan helpen te voorkomen?

“Wandelen versterkt de botten in je benen, heupen en onderrug en vertraagt het mineraalverlies dat gepaard gaat met osteoporose. Als je wandelen combineert met krachttraining en oefeningen die de balans verbeteren, heb je een krachtig drietal om de botsterkte te verbeteren, vallen te vermijden en osteoporose te voorkomen. Wat kanker betreft, moet er nog veel onderzoek gebeuren, maar is er vooral een link met overgewicht. Bij sommige kankers speelt dat nog meer mee dan bij andere. Door overgewicht worden er in je lichaam een aantal processen in gang gezet die kanker vrij spel geven. Bijvoorbeeld een ongezonde groei van cellen en bloedvaten en een invloed op bepaalde hormonen zoals insuline en oestrogeen die de celgroei van kanker kunnen stimuleren.”

Wandelen zou ons tot slot ook gelukkiger maken?

“Wandelen wekt endorfine op, wat een positief gevoel in het lichaam creëert, vergelijkbaar met morfine, een medicijn voor pijnverlichting. Endorfine werkt op dezelfde manier als pijnstillers, waardoor het doeltreffend is bij het verlichten van pijn, maar ook een geluksgevoel kan veroorzaken. En in tegenstelling tot medicijnen leidt de endorfine die vrijkomt tijdens het wandelen, niet tot een ongezonde verslaving.”

Dank je wel Lies, de eerste van de 15.000 stappen van vandaag is nu gezet!

Wandel je slank en gelukkig van Lies Helsloot werd uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 19,99 euro.

Foto copyright Lies Helsloot

Afbeelding