Licht

0
Licht

Het wordt stilaan langer licht. Op 21 december beleefden we de kortste nacht van het jaar en sindsdien lengen de dagen. Het is niet alleen langer licht, maar het lengen van de dagen neemt ook iedere dag toe tot en met 21 maart. Daarna blijft het nog altijd langer licht, maar neemt de toename aan daglicht langzaam maar zeker af tot 21 juni. Vanaf dan begint de zomer en worden de dagen opnieuw korter. Dit proces verloopt op dezelfde manier tot het opnieuw 21 december is.

Licht en lucht

Meer daglicht is voor veel mensen een zegen. Te weinig daglicht werkt namelijk op het gemoed en kan vooral de mentale gezondheid serieus onder druk zetten. Daglicht maakt cortisol aan en deze stof is essentieel voor het gezond en goed functioneren van ons lichaam. Wanneer studies aantonen dat de westerse mens gemiddeld 90% van zijn of haar tijd binnenshuis doorbrengt, is dat problematisch. Te meer omdat iedereen ervan overtuigd is dat hij of zij veel meer buiten komt dan effectief het geval is.

Buitenshuis vertoeven zorgt naast gezond licht eveneens voor gezonde lucht. Uit bouwkundige studies blijkt dat de buitenlucht in een gemiddelde woning tot 5x gezonder is dan de lucht die men binnenskamers inademt. Zeker nu de energieprijzen de pan uit swingen, wil men woningen zo hermetisch mogelijk afsluiten. Wanneer dit niet gepaard gaat met voldoende ventilatie, zal het geld dat men bespaart al vlug opgaan in dokterskosten. De combinatie van vocht-, temperatuur- en CO2-opstapeling zorgt namelijk voor een broeihaard van allerlei ziektes. Wie van gezonde buitenlucht geniet, versterkt zowel zijn fysieke als mentale gezondheid.

Een haalbaar goed voornemen

Zoek dus niet te ver naar zinvolle goede voornemens en breng gewoon wat meer tijd door in open lucht! In januari is het gemiddeld 2,5 minuten per dag langer licht; in februari wordt dat al 4 minuten en in maart bijna 7 minuten. Het is een haalbaar en heel nuttig voornemen om jezelf, naarmate het langer licht blijft, meer buitenlucht te gunnen. Plan dagelijks -bv. voor of na het eten- een korte wandeling in en gun jezelf een portie gezonde buitenlucht. Zet de televisie pas aan nadat je hebt genoten van een kleine avondwandeling. En hou er rekening mee dat slecht weer eigenlijk niet bestaat, maar alleen slechte kledij ;-). Maak van deze kleine en haalbare inspanningen een gewoonte en gun jezelf een kostbaar en duurzaam geschenk, waar je het hele jaar door van kunt genieten: gezondheid!

Ik wens je een gezond en gelukkig nieuw jaar!

Licht, lucht en liefde … daar kun je van op aan,
zijn de beste fundamenten voor een gelukkig en gezond bestaan.
– Fik Verbiest

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here