Leren te leven

0
Leren te leven cover

De zomer loopt stilaan teneinde en een nieuw school- of academiejaar dient zich aan. Schoolonderwijs en andere opleidingen stellen ons in staat om te werken aan onze persoonlijke ontwikkeling. Hoewel onze overheid in haar onderwijsdoelen aangeeft dat maatschappelijke participatie en persoonlijke ontplooiing belangrijk zijn, blijft het behalen van goede resultaten prioritair. Maar hoe leren we te leven?

Gelukkige mensen presteren beter

In het secundair onderwijs bengelde ik ieder jaar opnieuw onderaan in het klassement van de ‘erelijsten’, meestal onder de rubriek ‘eervolle vermelding’. Wie geen 50% behaalde, bestond niet … of werd toch niet vermeld.

Tijdens een mondeling examen in mijn eerste jaar unief voelde professor Stijn Verrept aan dat ik slecht in mijn vel zat. In plaats van het examen af te nemen, maakte hij me duidelijk dat ik totaal niet op mijn plek zat. ‘Studeer voor iets wat je interesseert en wat je gelukkig maakt’, was zijn wijze raad. De volgende jaren fietste ik moeiteloos en met onderscheiding door mijn opleiding tot maatschappelijk werker.

Het leven leert je te leven

Wie oplet in de klas, behaalt betere resultaten en dat geldt ook voor de school van het leven. Bewust omgaan met ervaringen, inspireert je om een harmonische relatie te onderhouden met al wat leeft, inclusief met jezelf. Vroeger erkenden we religie, filosofie en politiek als autoriteiten om menselijk gedrag aan te sturen. Vandaag doen economische groei, wetenschap en sociale druk dit. Uit gezondheidsstatistieken blijkt dat we toe zijn aan een totaal ander model.

Een harmonische relatie opbouwen met al wat leeft, is de beste manier om te ‘leren leven’. Al wat leeft, dankt zijn bestaan aan Moeder Aarde. Op een verantwoorde manier omspringen met haar natuurlijke rijkdommen is respectvol en noodzakelijk. Toch schaadt het voortdurende najagen van economische groei vanzelfsprekende basisrechten als gezonde lucht, helder water en vruchtbare aarde.

Zorgen voor jezelf en anderen

Naast de zorg voor onze leefomgeving is ook het zorgen voor elkaar essentieel voor een gelukkig leven. Sociale zekerheid is de zekerheid dat je tot een gemeenschap van mensen behoort die zorg draagt voor elkaar. Hoewel politiek hierin een rol kan spelen, kunnen ook wij kiezen om voor elkaar te zorgen.

Jezelf ontwikkelen tot een capabel, empathisch en sociaal vaardig mens is een vrije keuze die iedereen kan maken. De bijdrage die je levert aan de samenleving door zo te leren leven, brengt goede vruchten voort. Ieder mens is tenslotte een medium … en kiest welke energie door hem of haar naar de wereld stroomt.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here