Afbeelding

Leren ondanks vele afleidingen

Culinair
Steeds sneller steeds meer informatie verwerken, te midden van een zee aantrekkelijke afleidingen, het is voor velen onbegonnen werk. Aan de Universiteit van Utrecht kiest men resoluut voor een heropvoeding. Hoe adequaat noteren in een les? Hoe efficiënt leren lezen? Studerend lezen is erg lastig. Prof. Michelle Vonck (Utrecht) doceert: “Lees eerst een teksthoofdstuk of de opgenomen nota’s van de les. Vat die dan samen met je eigen woorden. Onthouden (= memoriseren) is voor later met name kort voor de examens. Papier vergt minder leesinspanning dan een scherm: het brein raakt sneller vermoeid door het blauwachtige licht en scrollen heeft een vertragende invloed en verandert het tekstbeeld constant. Dit werkt het visuele geheugen aanzienlijk tegen.”
Een tiental leertips volgen uit de lessen in Utrecht.
  1. Vermijd multitasken - Dat leidt tot een lagere productiviteit, omdat je je op twee of meer dingen tegelijk concentreert. Hou je bezig met één taak (= “singletasken”).
  2. Neem op tijd een pauze - Na circa 50 minuten is het raadzaam op te staan en even te bewegen, aan iets anders te denken, maar vooral niet naar je smartphone te grijpen. Vind je eigen ritme en pauzeer zodra je voelt dat je sneller afgeleid raakt.
  3. Bereid je leerstof voor - Titel, inhoudstafel en tussentitels geven je een idee over de materie. Voorkennis van een onderwerp helpt om vlugger vooruit te gaan en de informatie ook beter te verankeren.
  4. Begeleid je ogen tijdens het lezen - Volg de tekstregels met je vinger of met een pen terwijl je leest. Dit is vooral nuttig bij moeilijke teksten.
  5. 5. Annoteer de informatie - Met eigen leestekens en codes (in potlood of fluostift) kun je in de tekst bij een eerste lezing de belangrijke zinnen van de minder belangrijke onderscheiden.
  6. Lees bij voorkeur op papier - Onderzoek wijst uit dat je door te lezen op een computerscherm tot dertig procent minder efficiënt werkt.
  7. Schakel de smartphone uit - Maak dat je geen storende oproepen krijgt via mail, sms en dergelijke meer. Die halen je uit de broodnodige concentratie, veroorzaken stress, storen het memorisatieproces en zijn bovendien verslavend.
  8. Zet geen muziek op - Stilte helpt om de leerstof te assimileren. Voor diegenen die geen stilte verdragen, kan zachte achtergrondmuziek toegelaten worden. Zeker geen luide discomuziek!
  9. Slaap genoeg - Het is bekend dat je slapende je informatie verwerkt en je geheugen veel opslaat. Stem je werkritme en werkschema af op een vrij lange slaap (zeker acht uur). Hou rekening met je chronotype (ochtend- of avondmens) om op je eigen, vaste tijdstip te gaan slapen.
  10. Beweeg in daglicht - Daglicht brengt je in evenwicht met je biologische klok en stimuleert de aanmaak van het hersenhormoon dopamine (= natuurlijke doping!). Beweging of gewoon maar een wandeling in de vrije natuur werken ontspannend en bevorderen de memorisatie net zoals slapen dat doet.