Lentekriebels

0
Lentekriebels

De warmste nieuwjaarsdag sinds de meteorologische metingen hebben we al enkele weken achter de rug, maar de winter laat zich toch af en toe voelen met een koudeprik. Op een zachte, zonnige dag dromen we al snel van een warmer voorjaar, met frisgroene knoppen en startende blaadjes aan bomen en struiken. Uitkijken naar de lente waarin de natuur weer in gang schiet, dat is toch heerlijk. Hoe gaat het liedje ook weer? ‘Daar is de lente, daar is de zon …

Jong geleerd

Als kind groeide ik op in een rijhuis met een tuintje erachter. Daarin stond eerst een schommel op het gazonnetje. Als tiener zag ik onze tuin veranderen in een moestuintje onder impuls van mijn moeder. En hoewel de oppervlakte niet zo groot was, plantte ze naast de rozenstruiken en de Japanse kerselaar toch een variatie aan groenten. Ik kan me o.a. de sperzieboontjes, aardappelen en wortelen nog herinneren. Mijn moeder had dus groene vingers. Dat heb ik blijkbaar van haar geërfd, want ik ben ook graag bezig met plantjes en plantenbakken om de voorgevel wat op te fleuren.

Korte keten

Aangezien ik momenteel niet echt over een tuin beschik, ben ik sinds enkele jaren lid van een zelfplukboerderij. Hiervoor betaal je jaarlijks een bedrag. Het vraagt enige aanpassing, maar ik vind het wel leuk. In plaats van je groenten en een deel van het fruit in de supermarkt te kopen oogst je het zelf. Meestal is dat één keer per week, zodat ik een voorraadje in huis heb. De boerin die dagelijks op het veld werkt, stuurt regelmatig mails met wat er mag geplukt worden en wat er gezaaid wordt, zodat je op de hoogte blijft. Heerlijk gevoel om in de namiddag te gaan oogsten en dan direct te verwerken in een voedzame maaltijd. De natuur ligt letterlijk op je bord! Je eet veel meer seizoensgroenten. Het weer beïnvloedt uiteraard de oogst. Door de vele regen van de voorbije zomer was de tomatenoogst beperkt, terwijl er het jaar daarvoor tomaten in overvloed waren. Het bepaalt je ecologische voetafdruk in positieve zin, want het transport is zeer beperkt; er komt geen vrachtwagen of vliegtuig aan te pas.

Natuur kalmeert

Dat contact met moeder aarde van heel dichtbij geeft rust. Ik ken meerdere mensen uit mijn omgeving die graag in de tuin werken, zo kunnen ze hun hoofd leegmaken. Hun focus ligt volledig op wat ze aan het doen zijn, de tuin onkruidvrij maken of nieuwe aanplantingen doen in tuin of moestuin. Of gewoon de tuin lenteklaar maken, de blaadjes wat bijeen harken, zodat het gazon weer vrij ligt. Bevroren of afgestorven bladeren verwijderen van de struiken of bloemen, zodat zij licht en lucht krijgen om te groeien bij de eerste lentezon. Wie geen tuin heeft, kan op een andere manier genieten. Een van de goede voornemens van het nieuwe jaar is meestal ‘meer sporten’. Starten gaat gemakkelijk, volhouden lukt gewoonlijk iets minder. Kies daarom iets heel laagdrempeligs, zoals een wandeling van een half uurtje maken. Het is gratis, je hoeft geen abonnement te nemen en het is altijd beschikbaar. Doe dit driemaal per week en je bent goed bezig!

Tournée Minerale

Een ander voornemen dat in de smaak valt, is Tournée Minerale, de hele maand februari zonder alcohol. Ik drink bij gelegenheid graag een aperitiefje of een glas wijn, maar daar stopt het dan ook. Voor wie gemakkelijk naar een glas alcohol grijpt of bij het eten geregeld een wijntje drinkt, kan dit een uitdaging zijn. Na het meestal hogere alcoholverbruik tijdens de feestdagen en januari is dit een welgekomen verademing, of detox voor je lichaam. Alcohol beïnvloedt heel ons lichaam. Het belast onze lever, het werkt vochtafdrijvend, dus uitdrogend en dat zie je dan weer aan je huid. Bovendien heeft het ook effect op het zuurstofgehalte in je bloed en op je immuniteit. In deze coronatijden kan je een goede ziekteweerstand zeker gebruiken! Dus veel water drinken zorgt voor zuivering van je lichaam met alle positieve effecten. Alcohol is synoniem voor calorieën, dus geen alcohol en je gewicht vaart er wel bij. Je slaapt beter – daardoor word je uitgerust wakker – en je krijgt meer energie. Alleen maar voordelen zoals je ziet. Het vraagt enige discipline om dit een maand vol te houden. Maar je beloning is een lichaam vol energie dat helemaal klaar is voor de lente!

Kristel Van Doorslaer

www.activational.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here