Lente

0

Een dikke maand geleden dachten we al dat het zover was. Met zomerse temperaturen die opklommen tot maar liefst 18 graden begonnen we aan een wel heel vroege lente. Ondertussen waaiden de veilige nestjes van heel wat pasgeboren eekhoorntjes uit de bomen en regende het enkele dagen zodanig hard dat in onze tuin de vissen bijna aan de mezenbollen kunnen knabbelen. Maartse buien en aprilse grillen hebben ons opnieuw met de voetjes op de grond gezet. En toch is de lente op komst!

Het wordt duidelijk vroeger licht en vanaf 18 maart zijn de dagen alweer langer dan de nachten. De sapstroom van bomen en planten komt op gang en weldra haalt Moeder Natuur haar fleurigste kleren uit de kast en begint het nieuwe leven weer volop aan zijn jaarlijkse dans … Ook de vogels voelen de lente kriebelen en bouwen ijverig aan hun nest. Wie alert is en in de natuur vertoeft, kan genieten van hun vrolijke liedjes. Waar de lente de muziek in de vogels doet ontwaken, doet muziek de lente in de mens ontwaken.

Muziek is enerzijds universeel en haalt anderzijds het beste in ieder mens naar boven. Wist u trouwens dat de term ‘persoon’ afkomstig is van het Latijnse ‘per-sonare’ of ‘er doorheen klinken’? Muziek is trilling die door ons heen klinkt en een mens die ziek is of die niet in harmonie is met zichzelf of zijn medemens, is als een instrument dat niet goed ‘gestemd’ is. Zo heeft muziek zowel een helende als een verbindende functie, die men niet mag onderschatten.

Muziek streelt de zinnen en het is de blikopener van onze ziel. Hoewel niemand kan vertellen wat dit juist betekent, voelt iedereen aan dat het ‘waar’ is. Muziek spreekt een universele taal die de betekenis van woorden ver overstijgt en die mensen samenbrengt, ongeacht waar ze zijn geboren en welke taal ze spreken of begrijpen.

Het allereerste wat we horen, is de hartslag van onze moeder. We ademen, leven, werken en spelen volgens een bepaald ritme. Muziek kan hierbij dienen als corrigerende spiegel om, ondanks alle afleiding en chaos, een innerlijke harmonie te bewaren, die ons bij de essentie van het leven houdt.

Muziek geeft elk seizoen in ons leven een plaats en doet vooral de lente in ieder mens steeds opnieuw ontwaken.

Fik Verbiest – Mensen zijn Media – Meer lezen? www.mensenzijnmedia.be/fikblogt

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here