Afbeelding

Kontichse Gallo-Romeinse stripheld opnieuw op avontuur

cultuur

De Kontichse Gallo-Romeinse stripheld CONTIUS van LUDWIG DE VOCHT trekt in De donderman, het derde deel van de archeostrip, het Kanaal over voor een nieuwe ontmoeting met keizer Hadrianus, zowel op lokaal Kontichs als op internationaal niveau.

Derde deel Contiustrilogie brandend actueel

Wie het vandaag over Groot-Brittannië heeft, kan niet om de brexit heen. Idem voor wie geïnteresseerd is in de archeologische bodemrijkdommen van Kontich, bij het terrein in Kontich-Kazerne, tussen de Alfsberg, de IJzermaalberg, de Pronkenbergstraat en het Keltenveld. Het nieuwe stripalbum Contius: De donderman smeedt nauwe banden tussen verleden en heden. Ludwig De Vocht focuste in de twee vorige albums op het Gallo-Romeinse dorp en de tempel die onder de Kontichse Gallo-Romeinenlaan verborgen lagen. Hij werd er terecht de winnaar mee van het Kunst- en Cultuurproject van Kontich anno 2015. In deel 3, De donderman, ligt de nadruk op de archeologische vondsten onder het Keltenveld. Contius experimenteert daar in het jaar 122 na Christus met het hoogst explosieve bliksempoeder dat hij in deel 2 heeft gekregen van de god Vulcanus. Het experiment loopt verkeerd en heeft 18 eeuwen later grappige gevolgen voor de striparcheologen die het terrein opengraven.

Grexitus en Brexita

De Griekse onheilsprofeet Grexitus tracht de bewoners van het latere Kontich te overtuigen het Romeinse Rijk te verlaten. Enkele dorpelingen besluiten Grexitus te volgen, die in de Romeinse provincie Britannia vrij snel Brexita ontmoet, die ook het Romeinse Rijk wil verlaten. Daarvoor moeten ze uiteraard naar het noorden van het eiland, het huidige Schotland.
Keizer Hadrianus, die in het jaar 122 (historisch correct) in Groot-Brittannië was, beveelt Contius meteen naar Britannia af te reizen en een vat van het bliksempoeder mee te brengen: hij wil het explosieve spul gebruiken in steengroeven om de bouw van … de Muur van Hadrianus te versnellen. Deze Muur, die dwars door Engeland loopt, is nog steeds een van de toeristische trekpleisters in Noord-Engeland.

Grappig

De nieuwe Contiusstrip zorgt voor een grappige, alternatieve visie op de reden voor de bouw van de Muur, een die aansluit bij de plannen van de snode Brexita en de Spartaanse Grexitus om het Romeinse Rijk – lees de EU – te verlaten.
In het verhaal mochten vanzelfsprekend geen druïden ontbreken, net als verwijzingen naar Stonehenge en naar het monster van Loch Ness. De druïden uit het verhaal zijn de laatste drie uit hun soort die nog in leven zijn. Met hun speciale krachten kunnen zij via een bijzondere steencirkel niet alleen reizen door de ruimte, maar ook door de tijd. Uiteraard komen ook zij in 1991 terecht op dezelfde plaats als in het jaar 122.
Een lekker einde van een historische trilogie die af en toe herinnert aan Asterix. Jammer dat Ludwig De Vocht ermee stopt. En nee, er komt geen vierde deel …

John RIJPENS (met meer dan a little help from LDV)

Ludwig De Vocht: CONTIUS 3: De donderman, uitg. Bonte, Brugge, 2018, 48 pag., prijs: 10 euro - Verkrijgbaar bij Het Bazarke in Kontich-Kazerne en bij Standaard Boekhandel in Kontich