Afbeelding

Kontichs leraar Marc Bellinkx vertelt over zijn expertise in Sahel

Nieuws
Op 1 februari vertrok Marc Bellinkx met een delegatie van ‘Ondernemers Zonder Grenzen’ als afgevaardigde voor zijn school, het Sint-Jozefinstituut uit Kontich, naar de Sahel. Zijn taak bestond erin om de site, waarop de school meer dan 20.000 bomen wil laten planten, in kaart te brengen en het project pedagogisch verder uit te bouwen.
Het budget voor het project kon bijeengesprokkeld worden door de sponsorloop ‘Run for Forest’, die vorig jaar door de school werd georganiseerd. Nu Marc terug is, wil hij zijn ervaringen delen met iedereen die bekommerd is om het klimaat en de natuur.
“Je kan het beschouwen als een antwoord op de actuele schreeuw om ‘te brossen voor meer bossen’. Zo klinkt het ook hier in de school”, zegt Marc Bellinkx.
Niet alleen het agrobos werd bezocht. Er stonden ook bezoeken gepland aan een varkenskwekerij, een acaciaverwerker, een ecolodge en een Vlaams boerenbedrijf. Met het initiatief wil het Sint-Jozefinstituut zich voorbereiden op nieuwe leerplannen en eindtermen.
Voor Marc was het een reis vol wetenschappelijke ervaringen en indrukken. “Het wetenschappelijke onderzoek is nog niet helemaal afgerond. Een klein proefproject toont aan dat de omstandigheden bijzonder lastig zijn. Zelf kon ik vaststellen dat de aanpak én werkwijze zeer professioneel zijn.”
“Door de samenwerking met een socioloog, geograaf en parkranger, wordt niets aan het toeval overgelaten. Terreinopmeting, gebruik van aanwezige meststoffen, kans op irrigatie, beworteling, interactie met de lokale en rondtrekkende bevolking en het aanbieden van onderwijs, geeft aan dat dit project uniek is in zijn soort”, ervaarde Marc.
“Verder wordt er rekening gehouden met het soort van plantgoed dat het beste is en mogen de cashcrops (handgewassen bestemd voor de export) niet marktverstorend gaan werken.”
Marc kreeg uitgebreid de kans om te spreken met de lokale parkranger van de ‘Grote Groene Muur’ én de onderwijzer in het lokale schooltje. Met eigen ogen kon hij vaststellen hoe kinderen leerden om te gaan met diverse teelten en bomen. Ook zij weten dat meer bomen een verbetering betekent voor hun eigen leefmilieu, in de ruime zin van het woord.
‘Plant een boom en geef zo Afrika meer zuurstof’, luidt de slagzin van Ondernemers Zonder Grenzen, die je volgens Marc letterlijk én figuurlijk kan nemen.
“Ondernemers Zonder Grenzen bezocht ook een lokale fabriek die de Arabicgum, afkomstig van Acacia Senegal verwerkt. Ook hier werd het project op goedkeurende blikken onthaald. Vooral het respect voor de rondtrekkende veeboeren, een heikel probleem in de Sahelzone, viel in goede aarde”, aldus Marc.
Begin april als de speciale ploeg ter plaatse is, worden de voorbereidende werken uitgevoerd. Er worden halvemaantjes gegraven. Dit is een waterretentiesysteem om de schaarse regen (200-400mm) te oogsten zodat de jonge zaailingen alle kansen krijgen. De zaden worden deels voor en vooral na het regenseizoen in augustus en september ingezaaid om de kans op overleven hoog te houden. Hierbij kan Ondernemers Zonder Grenzen terugplooien op elf jaar ervaring in Burkina Faso.
Ook het bezoek aan de varkenskwekerij voor exportvlees in het kader van diasporaprojecten en enkele vormen van ecolodging (toerisme) pasten in het kader van ruimere ontwikkelingsmogelijkheden van Senegal.
Marc zal als leraar alle informatie, die heeft opgedaan, vertalen naar het vernieuwde onderwijs. Volgens collega’s, vrienden en kennissen zal Marc deze opdracht zeker ter harte nemen.
Foto (© OZG): hulpverleners bij een halfmaantje