Knaldrang

0
Knaldrang

Eind vorig jaar kochten we tickets voor een optreden half januari. Door de verstrengde maatregelen op dat moment stelden de organisatoren de voorstelling uit naar volgend jaar. Jammer, maar ondertussen draait de cultuursector op volle toeren. Na een periode waar letterlijk niets mocht, of in zeer beperkte mate, krijgen we nu een overaanbod van cultuurmogelijkheden. In 2021 kozen we zelfs het woord ‘knaldrang’ tot woord van het jaar. Hiermee bedoelen we ‘het intense verlangen naar feesten, uit de bol gaan’ en daarbij horen volgens mij ook festivals en andere cultuurevenementen.

Paasvakantieaanbod

Terugkijkend was de paasvakantie een voltreffer qua aanbod voor het jongere publiek. Uiteraard wegens de vakantieperiode een uiterst geschikte keuze. Kwestie van de jongeren op een andere manier bezig te houden. Diverse mails herinnerden mij dat het de laatste kans was om o.a. de musical ‘The Sound of Music’ mee te maken. Ook de groots opgezette musical ’40-’45 stopt begin juli. Wie nog tickets wil, zal snel moeten zijn. Bovendien staat in de paasperiode elk jaar wel ergens een Mattheus- of Johannespassie van de barokcomponist J. S. Bach op het programma. Dit jaar beslisten we om de uitvoering van De Chorale mee te maken in de Sint-Carolus Borromeuskerk. Bij aankomst bleken de zitplaatsen beneden al volzet, dus werd het een plaats op de galerij boven. Uiteindelijk bleek dit niet zo’n slechte plaats, want je had een goed overzicht. Een prachtige uitvoering trouwens, met kippenvelmomenten!

Aprilse grillen tot in mei

Het eerste lenteweer spoort niet echt aan om binnen te zitten, bijvoorbeeld om naar een film te gaan kijken in de cinema. Als het daarentegen bijna herfstweer is met regen en straffe wind, dan verlang je ernaar om lekker onderuit te zakken om een film naar keuze te zien, al dan niet aangevuld met de bijhorende snoep- en drankvoorraad. Persoonlijk ben ik daar geen fan van, want het kraken van de chipszakjes verstoort mijn cinemabeleving. Maar laat mijn gevoeligheid hiervoor je niet tegenhouden.

Klonen

Ondertussen liggen er tickets klaar voor twee concerten, een theatervoorstelling en een kooroptreden. Bijna elke dag zie ik op Facebook en via e-mail wel aankondigingen verschijnen van een concert hier, een optreden daar. Allemaal de moeite, maar je kan nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Dus keuzes maken is de enige optie, we zouden ons moeten klonen om alles mee te maken. Tot nader order behoort dat nog niet tot de mogelijkheden.

De randfactoren

Ondanks het grote aanbod blijkt dat de mensen toch wat terughoudend zijn om massaal tickets te kopen. Dit betreft zowel het aankopen van tickets als het kopen in bijvoorbeeld kledingwinkels. We kijken een beetje de kat uit de boom en proberen in te schatten hoe de situatie tussen Oekraïne en Rusland verder evolueert. Want dat dit ons gedrag beïnvloedt, is ondertussen duidelijk. In onzekere tijden kiezen mensen voor zekerheid en zijn ze voorzichtig met ‘onnodige’ uitgaven. Tickets voor festivals nemen een behoorlijke hap uit je budget.

Hoopvol naar de zomer kijken

Laten we vooral positief blijven en met open blik vooruitkijken naar de zomer, naar de festivals die na twee jaar uitstel opnieuw voluit mogen gaan. Voor elk wat wils in juni: o.a. Graspop , TW Classic en Couleur Café. Op 30 juni gaat Rock Werchter weer van start, ik ken een paar mensen die al staan te popelen. Wie eerder de ‘Boutique-versie’ verkiest, kan alvast uitkijken naar 19 juni. Tijdens de zomermaanden kunnen we nog naar Suikerrock, naar Dour of naar Tomorrowland. Daartussen staan lokaal ook nog andere concerten en optredens op het programma. We zullen tijd te kort komen!

Puur genieten

Niet iedereen ziet een festival, of grote evenementen zitten en houdt het liever rustig. Zalig genieten in je luie stoel van een goed boek dat je helemaal meeneemt in het verhaal. Of luister je graag thuis naar je favoriete muziek? Alles is oké. Zolang jij er maar deugd van hebt. Want dat is waarom cultuur zo belangrijk is. Ze neemt je even mee uit je dagelijkse leven naar een andere wereld, wat een stressverlagende factor is. Ik kijk alvast uit naar 22 mei, een lokaal concert in Mortsel. Jij komt toch ook mee genieten van Chopin?

www.activational.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here