Kledij recycleren … het kan!

0

Ieder jaar belandt 35 miljoen ton (!) kledij bij het vuilnis of in de verbrandingsoven. Dat is slecht voor het milieu en een verspilling van grondstoffen. Gelukkig is er ook goed nieuws, want er bestaan tegenwoordig mogelijkheden om afgedankte kledingstukken te recycleren.

Het probleem van kledingafval wordt steeds groter. Door de toenemende welvaart en door de lagere kledingprijzen kopen we met z’n allen steeds meer kleren én gooien we ze sneller weg. In Amerika bijvoorbeeld, groeide de hoeveelheid kledingafval tussen 1960 en 2015 met meer dan 800 procent. Het zijn hallucinante cijfers.

Bewustwording is belangrijk. Het zou mooi zijn als we minder kledij zouden aankopen – dan verspillen we minder grondstoffen en worden we automatisch zuiniger op onze spullen. De vraag blijft hoe realistisch dat is in tijden van economische groei. Er is een – mogelijk haalbaarder – alternatief: kledingrecyclage. Overheden steunen initiatieven in deze sector en kledinggiganten zoals H&M en Zara voeren al jaren een beleid dat investeert in innovaties op dit gebied.

Er lopen vandaag verschillende projecten die recyclageprocessen ontwikkelen en testen – het ene al wat veelbelovender dan het andere. Zo lijkt chemische recyclage op het eerste gezicht efficiënter en duurzamer dan mechanische recyclage. De meeste technieken staan nog in hun kinderschoenen en er zijn nog wat obstakels te overbruggen. Het Amerikaanse bedrijf Worn Again werkt ondertussen al 8 jaar aan het optimaliseren van een chemisch recyclageproces en kon onlangs voor het eerst kleren van 100% gerecycleerd polyester of 100% gerecycleerd katoen produceren. Worn Again hoopt al volgend jaar het eerste garen te kunnen leveren aan een aantal grote modemerken, waaronder H&M.

Daarbij moeten we wel een kanttekening maken: voor chemische recyclage zijn heel wat schadelijke stoffen nodig. Innovators maken zich echter sterk dat er geen probleem is zolang men voorzichtig omspringt met het afvalwater. Het voordeel van mechanische recycling is dat de garens nu al op grote schaal geproduceerd kunnen worden. Het nadeel is dan weer dat de vezels tijdens het proces zodanig beschadigd worden dat 100% gerecycleerd materiaal via dit proces niet mogelijk is.

Toch mogen we hoopvol naar de toekomst kijken. Grondstoffen worden steeds schaarser en hergebruik is dus onontkoombaar. Het onderzoek is nog maar net begonnen – wie weet wat blijkt er binnenkort allemaal nog mogelijk?

JV – Mensen zijn Media

Bron: De Correspondent

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here