KINKY & COSY: de wereld is er klaar voor

0

Tien jaar geleden, toen de vierde gagstrip van NIX (= Marnix Verduyn) verscheen, was hij nog steeds geen sant in eigen Vlaanderen en kreeg dan ook de veelzeggende titel: Kinky & Cosy – Het universum is er nog niet klaar voor. In Vlaanderen was het destijds zoeken naar die strip, Het Nieuwsblad dumpte de gagstrip zelfs (foei!). Gelukkig was er toen nog de animatieversie die het programma Volt (op Eén) opfleurde. In Wallonië en Nederland lust(te) men de roodgejurkte, bijdehandse tweelingzusjes echter wel, waarmee het argument dat de Vlaamse gagstrip een té Vlaams karakter heeft, op losse schroeven kwam te staan.

Kinky & Cosy bewegen zich op de rand van de waanzin. De strip is gebaseerd op het Vlaanderen (het België?) van vandaag. Dat maakt hem herkenbaar en geeft Nix ook de mogelijkheid om Belgische politieksociale situaties te hekelen.

Tweeling crapuultjes

Volgens sommige waarnemers vormt de Belgische humor vaak een probleem. NIX slaagt er echter probleemloos in zijn jonge crapuultjes Kinky en Cosy in het buitenland, vooral in Frankrijk, te slijten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zijn Amerikaanse uitgever die hem ooit vroeg om “voorzichtig” te zijn met zijn “typisch Belgische humor”. Kinky en Cosy horen soms geluiden uit de slaapkamer van hun ouders. Er is geen sprake van dat zoiets verschijnt in Amerikaanse kranten of tijdschriften.

Toch is het niet altijd internationale bekendheid geweest voor NIX, die aanvankelijk dankzij stripwinkels als Pinceel in Leuven of in eigen beheer werk kon publiceren. Gaandeweg schudde NIX zijn Vlaamse roots van zich af en kreeg zijn werk een meer internationaal karakter. Vooral bij Franse uitgevers viel hij in de smaak, gevolgd door de Amerikanen!

NIX stapte af van de maatschappelijke en politieke paden die de traditionele cartoonist vaak bewandelde en zweerde bij het absurde en richtte zich daarbij op zowel strips als cartoons en illustraties.

Vijfhonderd episodes

De in 1969 geboren NIX is burgerlijk ingenieur elektrotechniek en docent aan het stripatelier van het Brusselse St.-Lucas Instituut. Hij publiceert onder meer in Le Vif, Yeti, PAN, Spirou, Le Feraille Illustré, De Standaard, De Morgen, Focus Knack. Vanaf 2017 tekent hij de stripreeks Echte Verhalen: De Buurtpolitie gebaseerd op de gelijknamige Vlaamse televisieserie. De voorbije jaren werkte NIX in België, Frankrijk, de USA en … China om er meer dan vijfhonderd getekende episodes van Kinky & Cosy te produceren, bestemd voor de televisie. NIX werkt ook aan zijn Billy Bob-reeks voor het stripblad Spirou, over een jongetje dat ervan droomt cowboy te worden en de meest absurde avonturen beleeft in de Far West.

De in het Nederlands verschenen albums over Kinky en Cosy verschenen de voorbije jaren bij de Nederlandse uitgeverij Silvester: Is het nog ver? (Prijs voor het beste humoralbum op het Internationale Stripfestival van Angoulème 2006), Spoel mij uit, a.u.b., Al dan niet binnen of buiten (Jeugdprijs Le petit Spirou op de stripveertiendaagse van Brussel, 2007), Het universum is er nog niet klaar voor, 10.000 Ampère.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here