Afbeelding
Kinderen maken kennis met polarisatie dankzij de kwb-griezeltochten

Kinderen maken kennis met polarisatie dankzij de kwb-griezeltochten

slider

Na een gesmaakte eerste editie vond de voorbije maanden in heel wat bruisende buurten opnieuw een kwb-griezeltocht plaats. Op niet minder dan 140 plaatsen in Vlaanderen en Brussel konden gezinnen deelnemen aan een leuke luistertocht. In totaal namen 35.000 kinderen en (groot)ouders deel.

De kwb-griezeltocht is een luisterwandeling voor jong en oud met spannende verhalen op kindermaat. Door met je smartphone een QR-code te scannen op de borden langs de route kan je telkens een deeltje van een verhaal beluisteren. Als extra zijn er leuke opdrachten of vragen voor onderweg. De verhalen worden exclusief voor kwb geschreven, en werden in deze editie verteld door Dimitri Leue.

Tekst gaat verder onder de foto

Naast gezinnen samen een toffe activiteit laten beleven ging deze tocht een extra uitdaging aan: aan de hand van de verhalen en enkele speelse vragen kinderen en jongeren laten kennismaken met het thema wij-zij-denken of polarisatie.

Waarom gaat kwb aan de slag rond polarisatie?

Polarisatie is een universele dynamiek. Iedereen deelt mensen in in groepen. Daar is op zich niets mis mee. In hokjes denken is zo oud als de mens zelf. In vroegere tijden was het een manier om in te schatten of een omgeving veilig was. Deze manier van denken heeft ons mee gemaakt tot wie wij nu zijn. Door te denken in ‘wij’ bevestigen we onze identiteit, en identiteit biedt veiligheid en houvast.
Polarisatie kan een positieve dynamiek teweegbrengen in een samenleving. Sommige maatschappelijke problemen kunnen net door polarisering op de agenda geplaatst worden.

Problematisch wordt het wanneer die wij-groep zich afzet tegen de (vermeende) identiteit van de zij-groep. Dat zorgt voor een toenemende onderlinge spanning, en mensen gaan verder van elkaar staan. Ze leren elkaar steeds minder kennen, en luisteren niet meer oprecht naar elkaar.
kwb vindt sociaal contact enorm belangrijk en kiest resoluut voor verbinding. Waar mensen in al hun verschillen kunnen verbinden, ontstaan bruisende buurten.

Daarom gaat kwb de uitdaging aan om het thema polarisatie zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Hoe heeft kwb dit aangepakt?

De verhalen

In beide griezelverhalen werd het hoofdpersonage meegezogen in een situatie waarbij ze tussen verschillende groepen stond en geconfronteerd werd met verschillende meningen. In de verhalen kwamen de dynamieken aan bod die we ook vinden bij polarisering. Schrijfster An Neven werkte hiervoor nauw samen met polarisatiestrateeg Chris Wyns. De personages werden opgebouwd volgens het denkkader van filosoof Bart Brandsma, die binnen polarisatie vijf rollen onderscheidt. (Meer weten hierover? Ga zeker eens kijken op www.kwb.be/polarisatie.)

De vragen

Tijdens de tocht kregen de deelnemers drie speelse vragen rond polarisatie, die verwerkt werden in het verhaal. Die polsten naar de mate waarin de kinderen of jongeren tijdens het verhaal beïnvloed werden door de dynamieken, en naar de mate waarin hun positie of standpunt evolueerde in de loop van het verhaal.

Op zoek naar extra info over de uitwerking van de griezeltochten? Ga naar www.kwb.be/polarisatie.

Afbeelding