Kasteeleiland Ter Elst Duffel heeft toekomst

0
Kasteeleiland Ter Elst Duffel heeft toekomst

Samen met het Antwerpse Steen is kasteelruïne Ter Elst in Duffel een der oudste gebouwen in onze provincie. In de 15de eeuw was het een prachtig slot waar zelfs figuren als Margaretha van York op bezoek kwamen. In de 17de eeuw werd het een pastorij en voor Wereldoorlog Eén nestelde zich een steenbakkerij op het domein. Wereldoorlog Eén was echter nefast. Zowel de steenbakkerij als het mooie kasteel bij de Nete werden zwaar getroffen. Het verval begon. Wat nog resteerde van het gebouw met zijn achthoekige torens werd in 1972 door de gemeente Duffel aangekocht. De gemeente liet de in traditionele bak- en zandsteen opgetrokken ruïne beschermen en werd zo het decor voor menig sociocultureel evenement. De bouwvallige toestand werd echter te gevaarlijk en sinds 2012 bleef de site onbenut op het nemen van idyllische trouwfoto’s nauwkeurig. Samen met Kempisch Landschap trekt Duffel nu de broodnodige restauratie op gang.

Om het gebouw te doorgronden nam het architectenbureau het bedrijf RealVisions mee aan boord. De gedetailleerde opmetingen betekenen het startschot van een reeks vooronderzoeken die broodnodig zijn om de restauratie grondig aan te pakken. De firma deed al opmetingen van het begijnhof in lier , het stadhuis van Antwerpen en het Gentse Gravensteen. Op de grond brengen ze de ruïne in kaart met een 3D-laserscanning, terwijl ze voor de onbereikbare gedeeltes een speciale drone gebruiken, een drone die foto’s maakt met een vast interval om de twee seconden. De meerwaardetechniek geeft een interpretatie van de schade. Verder kijkt men naar de stabiliteit en worden scheefstanden in kaart gebracht.

Deze eerste fase startte op 2 juli. Met deze gegevens kan men in het najaar een stabiliteitsonderzoek starten. Om te bekijken wat mogelijk is, zullen er verder nog funderingsanalyses en grondboringen worden uitgevoerd. Ook historisch-archeologisch onderzoek staat op het programma.

Wat de opties voor de site zullen zijn, is afhankelijk van al deze onderzoeken. Duffels schepen Lili Stevens hoopt dat men de ruimte weer tot leven kan brengen op het kasteeleiland. De ridderzaal verstevigen en opnieuw inrichten zou een zekere optie zijn. Er zal plaats komen voor watervoorziening en sanitair. Doel is zeker om de Duffelse verenigingen weer evenementen te laten uitvoeren op de site.

Er wordt gedacht aan een start begin 2023.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here