Afbeelding
Kaleidoscoop Mortsel verzekerd van mooie toekomst

Kaleidoscoop Mortsel verzekerd van mooie toekomst

cultuur

Op amper 15 jaar tijd bouwde Herbert De Meyer de oude ‘Lustrerie Stella’ naast de spoorweg in Mortsel-dorp om tot de cultuurtempel bij uitstek van de bloeiende voorstad. Kaleidoscoop werd zonder twijfel Herberts belangrijkste levenswerk. Wie het kunstencentrum bezoekt, voelt onmiddellijk dat het een warme plek is waar iedereen welkom is. Kaleidoscoop werd dan ook een enorm succes dankzij het grote engagement en de onverdroten inzet van Herbert.

Herbert verwacht weldra tram 7. Hij verlangt vurig dat Kaleidoscoop ook in de toekomst een dynamisch sociaal-cultureel centrum blijft. Herbert zocht en vond een geschikte opvolger in Jelte Van Roy en wil haar graag inwerken in het reilen en zeilen binnen Kaleidoscoop.

Herbert nodigde me uit om met Jelte kennis te maken. Zo vernam ik wat de vele bezoekers, sympathisanten, medewerkers en artiesten de komende jaren van Kaleidoscoop mogen verwachten.

Van oude lusterfabriek tot bruisend kunstencentrum

“Lustrerie Stella was een oude lusterfabriek die al jaren leeg stond. Het gebouw had nog altijd geen nieuwe bestemming gekregen. Na vele onderhandelingen met stad Mortsel en de eigenaars van het familiebedrijf, kon ik in 2004 de hand leggen op de locatie voor het realiseren van mijn droom”, vertelt Herbert. Hij was destijds leraar lichamelijke opvoeding en combineerde die job met het bottelen van fruitwijnen onder de naam ‘Kaleidos’. “Die uit de hand gelopen hobby werd een onverhoopt zakelijk succes en na verloop van tijd richtte ik thuis zelfs een echte wijnkelder met degustatieruimte in. Ik leverde wijn aan cafés, restaurants en particulieren en organiseerde regelmatig gezellige degustaties voor vrienden en familie in onze kelder. Tijdens die avonden kiemde en groeide het idee om kunst en ambachten samen te brengen voor een positieve kruisbestuiving.”

Kaleidoscoop … hoe het groeide

In het begin (2004) kon Herbert alleen het achterste gedeelte van de oude fabriek kopen; ongeveer 8 jaar later het voorste, waar nu de kleine robijnzaal en de ruime fietsenstalling zijn. Sinds 2018 geeft de grote zaal toegang tot de mooie tuin met gezellig terras. Momenteel zijn er in Kaleidoscoop 25 ateliers die verhuurd worden aan kunstenaars in diverse disciplines: schilderkunst (zowel individuele als groepsateliers), grafiek, mozaïek, keramiek, dans, glas, papier, textiel, haak- en breiwerk, fotografie, toneel, installaties, jongeren met een beperking … Kaleidoscoop is vooral gekend voor zijn talrijke optredens (60-tal per seizoen). Elke avond is er wel iets te doen: naast de optredens ook dans, vergaderingen, workshops, feesten, recepties … Verschillende verenigingen, koren en muziekgroepen zijn er gehuisvest.

Het eerste optreden in Kaleidoscoop was ‘Schone Woorden’ van Warre Borgmans. Die ‘Schone Woorden’ van Warre waren de voorbode van heel veel mooie momenten die tal van artiesten en toeschouwers samen mochten beleven in Kaleidoscoop. “Warre had ongelofelijk veel sympathie voor mijn project en is nadien nog vaak komen optreden in Kaleidoscoop. Hij zal er ongetwijfeld bijzijn wanneer ik de fakkel doorgeef aan Jelte”, lacht Herbert.

Wie is Jelte Van Roy?

Jelte is de enthousiaste mama van Anna Mila (11) en Matisse (13) en echtgenote van Sébastien. Je kent haar misschien al van haar kookboek ‘Wereldballen’ dat ze vorig jaar schreef. Jelte ruilde na haar studies Germaanse Talen en Theaterwetenschappen de stille Kempen in voor het bruisende Antwerpen. “Met een enorme passie voor theatergeschiedenis en podiumkunsten kon ik na mijn studies aan de slag bij ‘hetpaleis’. Dit kunsten- en theaterhuis voor kinderen en jongeren, dat zich vooral focust op podiumkunsten, ligt rechts van de Antwerpse Stadsschouwburg. Ik was er dramaturg en regieassistent. Sinds een vijftal jaar neem ik de artistieke productieleiding voor mijn rekening. Zo faciliteer ik de contacten tussen de ‘makers’ en het ‘huis’. De artistieke en inhoudelijke begeleiding van de artiesten staat hierbij centraal en daar is vaak een flinke dosis diplomatie voor nodig”, lacht Jelte.

“Op lange termijn wil ik van Kaleidoscoop een kunsten- en ontmoetingscentrum maken waar altijd iets te beleven is. Een warme plek, die elke dag toegankelijk is en waar professionelen en amateurs elkaar op een positieve manier inspireren.” - Jelte Van Roy

Thuis in cultuur en … in Mortsel

Tijdens haar universitaire studies richtte Jelte met enkele medestudenten de vzw ‘Spit Spot’ op. Hiermee organiseerden ze culturele en comedyavonden in o.a. de Bourla en Theater ‘t Appeltje. Ondertussen woont ze met haar gezin al 13 jaar in Mortsel. “Een drietal jaren geleden begon mijn ondernemersbloed voor het eerst te kriebelen en richtte ik ‘LABfort’ op. Onze vzw organiseert creatieve familieworkshops met kinderen. Daarbij vertrekken we telkens van een verhaal, waarna de kinderen met hun handen aan de slag gaan met een of ander thema uit dit verhaal. Maar ik wilde meer …

Ik wilde, eigenlijk net als Herbert, kunst en ambachten onder één dak brengen. Om hiervoor een geschikte locatie te vinden ging ik kijken naar Hoeve Liekens …” – Herbert komt even tussen: “Meen jij dat!? Daar ben ik met exact dezelfde droom ook ooit naartoe geweest!” Ik voel kippenvel ..., zwijg en denk bij mezelf dat ik hier getuige ben van een ‘match made in heaven’.

“Pas later vernam ik van vrienden uit Mortsel dat mijn droom al bestond … in Mortsel,” vertelt Jelte. “Door mijn werk in ‘hetpaleis’ en mijn verleden in Antwerpen was ik nog zo gefocust op cultuur in de grootstad dat Kaleidoscoop onder de radar was gebleven. Toen Herbert mij in januari 2019 een rondleiding gaf tijdens een van zijn befaamde open caféavonden, zag ik mijn droom als het ware in werkelijkheid! Herbert zocht destijds wel iemand om zijn levenswerk mee uit te bouwen, maar ik had een geweldige job en de twee waren echt niet te combineren.

Overname Kaleidoscoop is een werk van lange adem

“Een jaar later zag ik Jelte toevallig terug,” zegt Herbert. “We geraakten opnieuw aan de praat en de goede klik van toen was onmiddellijk terug. Ik vertelde haar dat ik overwoog om de komende jaren wat meer te gaan genieten met mijn familie, dat ik verlangde naar wat meer vrije tijd en … dat ik Kaleidoscoop wilde overdragen.” Toen Jelte haar droom nu letterlijk binnen handbereik kwam, onderzocht ze alle mogelijke opties.

“Met veel hulp van Sébastien en zijn zakelijke netwerk werd een financieel-juridisch plan uitgewerkt waarbij een volledige overname van Kaleidoscoop mogelijk is,” zegt Jelte enthousiast. “Het is een goed berekend risico en voor mij een geweldige uitdaging, waaraan ik heel graag begin. Mijn 17 jaar lange engagement in ‘hetpaleis’ wil ik graag op een correcte manier afsluiten. Ik ben de mensen waarmee ik daar samenwerk zeer dankbaar en zal met veel plezier mijn opvolging mee organiseren. Ik ben blij dat Herbert het huidige cultuurseizoen het gezicht en de operationeel verantwoordelijke van Kaleidoscoop blijft. Zo kan ik me achter de schermen lang genoeg en heel degelijk inwerken in mijn droomproject!”

Dromen worden toekomstplannen

Zowel Herbert als Jelte dromen vandaag actief over Kaleidoscoop. Herbert somt moeiteloos enkele goede redenen op waarom hij akkoord is gegaan met de overname. “Ik ben 69 jaar en ik ben ondertussen meer dan twee jaar bezig met de overdracht. Het is mijn droom dat Kaleidoscoop een dynamisch sociaal-cultureel centrum blijft en daar is verjonging voor nodig. Het kunstencentrum in goede banen leiden, kost veel tijd en energie en die wil ik graag ook besteden aan mijn gezin”, zegt Herbert.

Diverse mensen en organisaties hebben hun kandidatuur gesteld en Jelte kwam voor Herbert als beste uit de verf. “In vergelijking met de plannen die andere kandidaat-overnemers aanhaalden, slaagde Jelte voor mij ‘cum laude’ in haar motivatiebrief”, lacht Herbert. “Naast haar passie voor kunst en cultuur, stellen haar enthousiasme en authenticiteit me gerust. Jelte wil van het kunstencentrum duidelijk een liefdevolle en warme ontmoetingsplek voor iedereen blijven maken en dat vind ik heel belangrijk!

Behouden wat goed is en bouwen aan de toekomst

“Ik wil vooral behouden wat er momenteel is, want dat is goed”, vult Jelte aan. “Als er wat zou veranderen dan zal dat in eerste instantie een verruiming van het culturele aanbod voor de jeugd zijn. Ik wil vooral een goede samenwerking met de mensen uit Mortsel, waarbij ik graag lokale ambachten en kunst in de kijker zet. Op lange termijn wil ik van Kaleidoscoop een kunsten- en ontmoetingscentrum maken waar altijd iets te beleven is. Een warme plek, die elke dag toegankelijk is en waar professionelen en amateurs elkaar op een positieve manier inspireren.”

Als Kaleidoscoop-fan keer ik met een gerust hart huiswaarts. Het is overduidelijk dat Herbert De Meyer zijn fantastisch geslaagde levenswerk in handen geeft van een bekwame, gepassioneerde en toegewijde opvolgster. Ik wens Jelte Van Roy, samen met Herbert en al wie Kaleidoscoop een warm hart toedraagt, heel veel succes!

Volg Kaleidoscoop op www.kaleidos.be en geniet van kunst en cultuur in eigen streek.

Fik Verbiest

Een kaleidoscoop is een (tover)kijker met bewegende kleurvakken: in overdrachtelijke betekenis is dit het inspirerende effect van veel creatieve ideeën die stimulerend werken.