Just Human

0
Just Human

De mensheid staat vandaag meer dan ooit onder druk. De digitale revolutie maakt van de wereld een dorp, waardoor iedereen als het ware in een glazen huis leeft. Hoewel zoekrobots en algoritmen steeds meer bepalen wat we denken en doen, geven sociale media iedereen een platform om zijn of haar ‘eigen’ mening te ventileren. We communiceren meer dan ooit, maar voelen ons steeds minder met elkaar verbonden.

De mens heerst

Van alle levende wezens op aarde is de impact van de mens enorm. We kwamen als een van de meest recente schepselen Moeder Aarde bevolken en toch profileren we ons op die korte tijd als heersers over de schepping. De mens is blijkbaar een machtig wezen en die macht kunnen we best op een verantwoorde manier gebruiken. Een dominant ego en een flinke dosis testosteron zijn geschikte wapens waarmee mensen vechten voor hun gelijk. Maar waar heeft dit ons gebracht en is dat waar we werkelijk naartoe willen?

De mens als lotgenoot

Wat alle mensen op aarde ervaren, is hun kwetsbaarheid en de behoefte aan tederheid en geborgenheid. Wanneer het er werkelijk op aankomt lachen en huilen we overal ter wereld om dezelfde redenen. Ons lot is hoe dan ook met elkaar verbonden en we kunnen op lange termijn niet anders dan kiezen voor solidariteit. Niet alleen met anderen, maar ook met al wat leeft.

De mens is relatief

Het voorbije jaar werd de mens door omstandigheden teruggeworpen op zichzelf. We moeten in ons kot blijven, denken na over onze manier van leven en werken en over onze toekomst. In deze crisis schuilt de mogelijkheid om onszelf beter te leren kennen. We krijgen de kans om niet alleen onze superioriteit, maar ook onze overtuigingen, principes en meningen te relativeren en … te herzien.

Mens zijn is genoeg

We zijn maar mensen. Man of vrouw, blank of zwart, christen of moslim, hetero of LGBT, … bij ieder van ons stroomt hetzelfde rode bloed door onze aderen. Naast lotgenoten zijn we dus ook bloedverwanten en daarom kunnen we beter zorg dragen voor elkaar. We zijn geen dieren die louter handelen op basis van hun driften en instincten. Anderzijds zijn we ook geen goden die almachtig en alwetend zijn. We zijn menswaardig, wanneer we stilaan tot het besef komen dat ons levenslot geen individueel gegeven is en dat geluk een mooi project is dat we alleen samen kunnen realiseren!

#justhuman #gelukkigverbonden

Ben jij ook Just Human en wil je dat tonen aan de wereld? Neem dan hier een kijkje!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here