Joepie, vakantie!

0
Joepie, vakantie!

Eindelijk krijgen we weer de mogelijkheid om op vakantie te gaan, ook naar het buitenland. Dat we daarvoor aan enkele voorwaarden moeten voldoen lijkt de evidentie zelve. Nu we op goede weg zijn uit de coronapandemie zou het gek zijn om dat niet te doen. De vrijheid die we krijgen willen we graag behouden.

Waarnaar hunkeren we dan?

‘Verandering van spijs doet eten’ is het gezegde, maar het gaat niet alleen over eten, ook over de omgeving, een andere taal en cultuur: de hele vakantiesfeer van goed weer, vrije tijd en eens iets anders doen, weg van het alledaagse, want dat kennen we zo goed. Onze ingesleten gewoontes: opstaan, badkamerbezoek, ontbijten, werken of naar school of andere bezigheden voor diegenen die hun tijd anders kunnen invullen, toch willen de meesten onder ons écht op vakantie gaan, naar het buitenland.

Vlaanderen vakantieland

Sinds maart 2020 ontdekten we noodgedwongen onze eigen omgeving door te wandelen of te fietsen. Laten we dat ruim interpreteren, ik bedoel daarmee heel Vlaanderen, van de kust tot in het uiterste puntje van Limburg tegen de Nederlandse en Duitse grens: zeer mooie streken om te verkennen. De kuststreek trekt altijd aan, maar ook het hinterland, het Brugse Ommeland of de Westhoek bieden een prachtige omgeving om van te genieten. Wie wil, kan de geschiedenis induiken i.v.m. WO I en de talrijke begraafplaatsen bezoeken die zich daar bevinden. De oostelijke kant biedt dan weer vlakke of glooiende terreinen met in de lente de prachtige bloesems van de fruitbomen. Daartussen varieert alles van polders, jaagpaden langs rivieren of kanalen, bossen, heidegebieden, je noemt het maar. We hebben het allemaal.

Bij uitbreiding spreken we over heel België, inclusief de Ardennen en de Oostkantons. Een heel andere omgeving, veel groen, maar ook zo mooi om te ontdekken. Deze streek biedt heuvels en meer uitdagingen voor de ervaren fietser of wandelaar. Ook hier in eigen land hebben we afwisseling te bieden en een mooi aanbod aan musea en culturele uitstappen voor wie dat wenst. We verkennen wel het buitenland, maar onze eigen bezienswaardigheden laten we nog te dikwijls links liggen.

Even een tussenstop onderweg

Wat is er leuker dan tijdens een fiets- of wandeltocht even halt te houden bij een terras en te genieten van een lekker drankje, voor de ene iets fris of warms, voor de andere een lokaal biertje, naar eigen wens, maar dat kon nog even niet dit voorjaar. Sinds begin mei is dat gelukkig weer mogelijk. Veel mensen keken hiernaar reikhalzend uit. Opnieuw een terrasje doen, in aangenaam gezelschap, om bij te praten, samen te zijn. Vermits de cijfers in gunstige richting evolueren, kunnen we deze zomer weer op horecabezoek, zowel binnen als buiten.

Wat is het verschil met het buitenland?

Veel vakantiegangers plannen hun reis nog altijd liefst naar het zuiden, want het goede weer trekt altijd aan. Frankrijk blijkt nog altijd één van de favoriete vakantielanden. Een land dat een pallet aan landschappen biedt, voor elk wat wils, maar als je gaat fietsen, zoals wijzelf ook wel doen, over een ‘voie verte’ (een vroeger treinspoor dat geasfalteerd werd en alleen toegankelijk is voor fietsers en wandelaars of skaters) dan merk je het verschil. Hoe lekker het eten en de drank ook is, als je tussendoor iets wil gaan drinken, moet je soms toch goed zoeken om een terrasje te vinden. Hoe zuidelijker je gaat, hoe meer er dicht is in de siëstaperiode (na de lunch tot 17 of 18u, afhankelijk van de streek). Dan besef je pas welke bourgondiërs we eigenlijk zijn. Hier bij ons kan je eender waar, op welk uur van de dag dan ook wel iets te eten of te drinken vinden. We staan er niet altijd bij stil, maar eigenlijk worden we hier echt wel verwend.

Dus waar je ook je vakantie plant deze zomer: geniet, laat het smaken, snuif de sfeer op en laad je batterijen op. Het zal goed doen na het bijzondere afgelopen jaar. Laat de stress achter en start opnieuw met volle energie, maar vergeet niet als je thuis bent, ook lokaal eens te winkelen en een terrasje of restaurant te bezoeken. Onze lokale handelaars hebben een zware periode achter de rug en verdienen zeker onze steun! Zo is het een zalige zomer voor iedereen.

activational.be

Kristel Van Doorslaer

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here