Jan Van der Cruysse: “Boem Boem”

0

Pieter Aspe, opzij, opzij! Onze Mortselse Jan Van der Cruysse pakt nauwelijks een jaar na het afronden van zijn derde deel van zijn huzarentrilogie BLING BLING al uit met een nieuwe driedelige thriller: BOEM BOEM, waarvan het eerste deel ‘Aanslag in Antwerpen’ werd gedoopt. Met zijn debuut sleepte hij meteen twee prestigieuze prijzen in de wacht: de Hercule Poirot Prijs en de Diamanten Kogel. Nooit won een auteur beide prijzen met hetzelfde boek. Kort daarop kwam daar nog de Schaduwprijs bij (dat is de prijs voor beste oorspronkelijk Nederlandstalig thrillerdebuut). Was (of is?) Pieter Aspe ooit eens de populairste Vlaamse thrillerauteur?

We hebben sterk de indruk dat Aspe eindelijk zijn opvolger heeft gevonden met Jan Van der Cruysse: een getalenteerde entertainer, ondanks zijn lijvige boeken nooit vervelend, fatsoenlijk uitgewerkte personages, geestigheden, boeiende moordgrieten, geflipte gangsters.

En nu het eerste deel van BOEM BOEM … Een handgranaat eist een gruwelijke tol onder de deelnemers van de Antwerpse marathon. Scholen, restaurants, hotels en straten blijven leeg, er wordt gehamsterd en gebeden. Trams en metro’s staan stil, vluchten naar Brussel zijn afgelast.

Al vlug spuien binnen- en buitenlandse media onverbloemd kritiek, want ondanks de massale inzet van specialisten en middelen vinden gerecht en politie geen spoor van de daders.

De snelle opeising van de aanslag door IS verrast de speurders.

De enige die mogelijke stukjes van de puzzel herkent, is Alexandra Vierendeel (…), een voormalige legerofficier. Ze ziet aanknopingspunten met gebeurtenissen uit de jaren 1980, in de munitie-eenheid die ze leidde in de Duitse stad Lüdenscheid.

Een verhaal dat begon als een knullig misverstand en eindigde in een tragedie. Dan pas wordt duidelijk dat iedereen bewust op het verkeerde been werd gezet. De ellende is amper begonnen. Het land wordt mogelijk opnieuw geconfronteerd met de gruwelijkste demonen uit zijn verleden.

Weldra deel 2

Links en rechts wordt gefluisterd dat Van der Cruysse met internationale ambitie schrijft, maar anderen vinden “de titel BOEM BOEM kinderachtig voor een volwassen thriller over moslimterrorisme, granaataanslagen in Antwerpen en de linkse en rechtse terreur van de loden jaren 1980”. (HUMO)

Real thriller lovers never judge books by their titles!

Boem Boem is hoe dan ook weer een flink uit de kluiten gewassen Vlaamse thriller met alle ingrediënten van opnieuw een meesterlijke misdaadtrilogie met razendsnelle kwajongenshumor als in een Coen Brothers- of Tarantinofilm, waarin je over de hele wereld wordt geflitst in het kielzog van pientere speurders. Heerlijk!

Het tijdperk dat naar hem steeds verwezen werd als de woordvoerder van de nationale luchthaven is voorbij. Laten we zeggen sinds het stil werd rond de ingeweken Mortselaar.

Met BOEM BOEM bewijst hij geen eendagsvlieg te zijn, zolang hij kan schrijven, al dan niet in zijn favoriete zomerplek in Mortsel: zijn eigen tuintje, “ook het fort is een leuke pleisterplek”.

Jan Van der Cruysse: BOEM BOEM 1 Aanslag in Antwerpen, uitg. Standaard Uitgeverij, 2019, prijs: 21,99 euro, 320 bladzijden

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here