Afbeelding
Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

Maatschappelijk

Telewerk, gendergelijkheid, mentale last en onbetaalde zorgtaken. Dat zijn de thema’s die dit jaar in de schijnwerpers staan tijdens de Internationale Vrouwendag. Telewerk is een nieuwkomer, maar de andere onderwerpen staan al lang op de agenda en zijn nog altijd broodnodig. Waar komt de Internationale Vrouwendag eigenlijk vandaan? En waarom valt die op 8 maart?

Het begin: 8 maart 1908

De Internationale Vrouwendag vindt zijn oorsprong in New York. Daar kwamen op 8 maart 1908 zo’n 15.000 textielarbeidsters op straat. Ze staakten tegen de slechte werkomstandigheden. De vrouwen wilden betere arbeidsvoorwaarden en evenveel loon als mannen voor dezelfde job. Verder kaartten ze de seksuele intimidatie op het werk aan (toen al!). Hun eisen staan bekend als ‘Brood en Rozen’.

Officieel sinds 8 maart 1917

In 1917 kwamen de Russische naaisters in opstand. Ze hadden dezelfde klachten en dezelfde eisen als hun Amerikaanse collega’s. Vanaf die dag werd 8 maart de officiële datum voor de Internationale Vrouwendag. Zowel in 1908 als in 1917 waren het de textielarbeidsters die van zich lieten horen. Nog altijd zijn de werkomstandigheden in die sector op heel veel plaatsen erbarmelijk.

Erkenning door de Verenigde Naties

Na 1917 bleef het een hele tijd rustig. Maar sinds de jaren zestig bliezen de feministen de Internationale Vrouwendag nieuw leven in en wordt hij weer volop gevierd. De dag - en dus de noodzaak ervan - is inmiddels erkend door de Verenigde Naties.

En in België …

is het weer net een beetje anders. We vieren de Nationale Vrouwendag op 11 november en de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Doordat er wereldwijd meer aandacht is voor 8 maart, en omdat we alsmaar globaler samenwerken, wint de internationale versie wel aan belang.